Randwijcklaan 13 nu officieel van gemeente

De voormalige synagoge aan de Randwijcklaan 13 is nu officieel eigendom van de gemeente. Vorige week werd de overdracht voltooid en kreeg zij de sleutel. De gemeenteraad stelde in februari € 1 miljoen beschikbaar voor de aankoop.

Wethouder Herbert Raat (VVD) zegt alle lof voor de omwonenden, voormalige eigenaren en direct betrokkenen te hebben. “Zij hebben zich allemaal ingezet voor het behoud van de voormalige sjoel. En terecht, Randwijcklaan 13 is een onderdeel van de Amstelveense geschiedenis. We hopen met het behoud en een toekomstige invulling een stukje van deze historie over te dragen aan onze kinderen en kleinkinderen,” zegt hij.

Historisch en monumentaal

Volgens de onafhankelijke adviesorganisatie MOOI Noord-Holland, die een onderzoek instelde, zijn in de loop der jaren vergelijkbare gebouwen verdwenen. De commissie Ruimtelijke Kwaliteit bracht begin februari een positief advies uit over de aanwijzing tot gemeentelijk monument. Zij oordeelde dat het gebouw aan de Randwijcklaan 13 heel bijzonder is. Zowel het object zelf als de locatie is volgens haar van grote waarde in de geschiedenis van Amstelveen. De komende tijd kijkt de gemeente naar een invulling voor het gebouw, passend bij de historie, locatie en mogelijkheden.

 

 

Lees ook:Oud-synagoge Randwijcklaan 13 blijft bestaan
Lees ook:Eensgezindheid in politiek over aankoop ex-sjoel
Lees ook:Unanieme steun voor oud Joods gebouw Randwijck
Lees ook:Raat vraagt hulp VHA voor jacht op monumenten
Lees ook:Randwijcklaan 13

25 reacties op “Randwijcklaan 13 nu officieel van gemeente

 1. Gerben

  Mooi zo. En is nu dat idiote Bunker planidee voorgoed verleden tijd?

    /   Beantwoorden  / 
 2. App

  1 Miljoen Euro is veel geld voor een houten gebouwtje dat voor de eigenaar nog slechts een negatieve waarde had. Hij wilde het immers slopen, met alle kosten van dien. De verkoper kreeg die 1 miljoen euro dus in feite voor de grond waar het gebouw op staat. Die zal wel tevreden zijn.

  Het gebouw wordt nu een ‘sjoel’, een ‘Joods gebouw’ en een ‘oud-synagoge’ genoemd. Het werd oorspronkelijk echter gebouwd in opdracht van de Hervormde Gemeente, die er kerkdiensten hield. Dát verleden wordt helemaal niet meer genoemd. Raats historische besef is nogal selectief.

  Het is ook merkwaardig dat de gemeenteraad heeft ingestemd met deze grote uitgave terwijl de bestemming ervan nog onzeker is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias.

   Als Raat er toch niet was, zou u niets te zeggen hebben. U mag wel blij met hem zijn. Overigens heeft Raat in een brief aan de gemeenteraad plus een raadsvoorstel de gehele geschiedenis van het gebouwtje gememoreerd. De Hervormde Gemeente verkocht of verhuurde het al na een paar jaar aan de Joodse gemeenschap, die er langer gebruik van maakte. En valt natuurlijk over die één miljoen. U lijkt wel een vastgoed VVD-er…..

     /   Beantwoorden  / 
  2. App

   Elias, heeft de gemeente die 1 miljoen euro dan niet betaald voor de grond waarop het gebouwtje staat, waarbij de eigenaar de sloopkosten van het pand werden bespaard? Een vastgoed-VVD-er zou dat een prima deal noemen, denk ik. Voor de verkoper, althans.

   Als het behoud van dit gebouwtje belangrijk is voor de Joodse gemeenschap, dan komt het wellicht in aanmerking voor een subsidie van Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland. Deze beheert de Maror-gelden (zo’n € 347 miljoen) die in het kader van restitutie zijn betaald door private partijen (banken, beurs, verzekeraars). Dit geld is bestemd voor collectieve doelen binnen de Joodse gemeenschap in Nederland.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees

    Dat gebouwtje had naar het Broersepark gemoeten. Dan heb je alles van WO2 bij elkaar.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  Ik hoor trouwens niets meer over het Jagershuis.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Ik las net elders dat men tot een intentieverklaring is gekomen. Ik hoop dat er iets positiefs tav het beschermd dorpsgezicht uit komt rollen.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Gerben

  Nog een stil dossier: het Amsteleiland.

    /   Beantwoorden  / 
 5. App

  Randwijcklaan 13 wordt ook een stil dossier, vrees ik. Wie er iets over zegt, wordt genegeerd of beschimpt.

  Een parkje van 40 miljoen euro, een gebouwtje van 1 miljoen euro, een bunkertje van een paar ton, een zwembadje van 1 miljoen euro.

  Onze liberale wethouder is groot in het kleine.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias.

   Vergat u niet wat? Het bekende en tot in den treuren herhaalde lijstje van wat Raat fout doet, wordt zo wel erg kort.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees

    Pardon, die 40 miljoen is al lang meer geworden. Ook een beetje ondergesneeuwd . Nog een evenement van Maaike op het Stadshart van 80.000 dat niets voorstelde. De drol van 325.000.

      /   Beantwoorden  / 
  2. App

   Mogen over wethouder Raat alleen maar positieve dingen worden geschreven? Dat doen hijzelf en lokale media al voldoende, toch?

   Randwijcklaan 13 (1 miljoen euro plus verbouwings- en onderhoudskosten) is trouwens nieuw in de lijst van Raats trofeeën.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Elias.

  Pardon, die drol is natuurlijk ook de schuld van Raat. Althans volgens App.

    /   Beantwoorden  / 
  1. App

   Wanneer heb ik dat geschreven, Elias?

   Het is trouwens wel waar, want Raat heeft als wethouder Financiën die onzinnige uitgave goedgekeurd.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Kees

   Als je over het geld gaat, heb je overal wel een dikke vinger in, want iedereen moet bij jou te biecht.

     /   Beantwoorden  / 
  3. App

   Elias, waar en wanneer heb ik beweerd dat die drol de schuld van Raat was?

   Het is indirect natuurlijk wel waar, want hij heeft als wethouder van Financiën die onzinnige uitgave voor het monsterlijke ‘kunstwerk’ op het Stadsplein goedgekeurd.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias.

    Ik wilde u helpen op Raat te schieten. Het geld voor de dril kwam bijeen doordat Veeningen in haar eigen culturele portefeuille andere kunstwerken verkocht. Maar indirect is er waarschijnlijk tot uw genoegen misschien toch nog iets van het wangedrag van Raat in te bespeuren.

      /   Beantwoorden  / 
 7. App

  Raat vertoont presidentiële trekjes. En zijn entourage ook. Raat staat op alle foto’s in de lokale media, omringd door lachende bewonderaars.

  Na de volgende verkiezingen krijgen wij nóg vier jaar Herbert Raat als wethouder. Net als voor presidenten zou er een maximum termijn voor wethouders moeten komen. Kijk naar Venlo, kijk naar Washington.

  Inmiddels zijn wij al zo ver, dat kritiek op onze lokale ‘president’ bijna niet meer mogelijk is, omdat die wordt afgekapt door zijn trouwe volgelingen en door gelijkgeschakelde pers. Wie niet vóór Raat is, moet zijn mond houden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias.

   Wordt hij opnieuw benoemd dan? Dan zijn er toch weinigen in Amstelveen met uw verstand van zaken. Trieste bevolking eigenlijk…

     /   Beantwoorden  / 
  2. App

   Als het aan de lokale media ligt, wordt Raat opnieuw voor vier jaar benoemd. Daar is geen ontkomen aan.

   Ik gun een andere gemeente Raats bestuurlijke ervaring, zodat Amstelveen weer eens een frisse bestuurder van buiten de lokale kliek krijgt. Het is allemaal zó incestueus.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kritische burger

    Klopt….Misschien eens een totaal nieuw College. Die Raat kennen we nu wel. Maar ligt aan die suffe Amstelveners zelf he, die altijd tegen hun eigen belang stemmen. Klagen over geen woningen voor hun kinderen, maar VVD en D’66 blijven stemmen. Hoe dom kan je zijn? Die heer Raat lijkt wel de alleenheerser. Waarom is hij nog niet gevraagd door zijn VVD voor de Tweede Kamer???????? Omdat? Nou mijn antwoord mag duidelijk zijn…Een klein mannetje dat slechts halfbakken beleid voert, waarbij de lijn van Rutte wordt gevolgd.Vooral wantrouwen naar bewoners, iedereen verdacht totdat de VVD haar oordeel velt. En geen mogelijkheid om je gelijk te halen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

     De Tweede Kamer is denk nèt iets te hoog gegrepen voor Raat. Anders had hij er allang gezeten. Reken maar dat volop gescout wordt en nog altijd is en blijft hij wethouder. Dan ben je dus niet in trek. Maar is dat een schande ? Neen. En het is geen slecht betaalde baan ? Je moet bedenken, voor de gemiddelde HRA-VVD’er doet Raat het natuurlijk hartstikke goed. Zo is Amstelveen; verroer je niet, want daar komt alleen maar ellende van.

       /   Beantwoorden  / 
 8. Kees

  In vergelijking tot de rest heeft Raat de zwaarste portefeuille+ de overigen zijn ook lichtgewichten. Hij voert bij uitstek een VVD programma uit. Dat houdt in dat hij enkele maatschappelijke lagen uitsluit of ten hoogste tolereert. Daarom zou echte variatie in het toekomstige college welkom zijn met wethouders die in staat zijn om hem echt tegenspel te geven, want de afgelopen termijn leek dat echt nergens naar.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Kritische burger

  Voor 1 miljoen een Randwijkkrot kopen. Voor 350000 een drol, een zwembadje aan de Poel, ….waar is deze gemeente mee bezig? Los aub die Raat en Veeningen af voor mensen die eens nadenken. Die gewoon hersenen hebben en die eens gebruiken tbv van inwoners die nu steeds meer in het nauw worden gedreven en mee moeten betalen aan die megalomanie en idiotie van VVD en D’66. (en hun companen, BBA etc..). En bouw voor minderbedeelden. Zag op Amstelveenz.nl hun totale mensonvriendelijke kreten voorbij komen…..D’66 bijv “wonen voor iedereen” met dat hoofd van Veeningen, Raat die er nog een schepje bovenop doet…Blijkbaar is er geen pers meer, die ooit vraagtekens zet bij al dat gejouwel van die wethouders.

    /   Beantwoorden  / 
 10. App

  Onze RasPoetin, de man die je te vriend moet houden als je in Amstelveen iets gedaan wilt krijgen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.