Raat vraagt hulp VHA voor jacht op monumenten

Foto: amstelveenweb.com

Wethouder Herbert Raat (VVD), die zich de laatste jaren inzette voor het bewaren in Amstelveen van wat er – na dramatische sloop in eerdere decennia – nog over is van lokaal historisch erfgoed, wil op dat terrein niet achter de feiten aanlopen. Hij heeft de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) gevraagd aan te geven er nog objecten zijn die aan de lijst van 128 gemeentelijke monumenten kunnen worden toegevoegd.

Het bestuur van de VHA had gevaagd dat met het voormalige Joodse gebouwtje aan de Randwijcklaan 13 te doen. Het stond op de nominatie ook gesloopt te worden, zodat op die plek een villa van 1,4 miljoen euro kon worden gebouwd. Maar omwonenden vestigden door hun protestactie de aandacht op het houten gebouwtje. Kennelijk was de historische achtergrond tot dan zowel de gemeente als de VHA ontgaan.

Raat schrijft aan het bestuur van de vereniging te hebben gegeven aan bureau MOOI Noord-Holland de cultuurhistorische waarde van het gebouw te onderzoeken. Dat constateerde dat het een zeldzaamheidswaarde heeft, voornamelijk omdat er in de loop der jaren veel houten gebouwen zijn verdwenen. Een probleem is evenwel dat het pand geen eigendom is van de gemeente en zij dus afhankelijk is voor verplaatsing van medewerking van de eigenaar. Met de gemeenteraad is afgesproken dat kansen en kosten voor behoud van het te verplaatsen gebouw worden bekeken. ”Mocht dit tot de mogelijkheden behoren, dan kijken we vervolgens naar een nieuwe plek in Amstelveen die recht doet aan de cultuurhistorische waarde”, schrijft Raat.

Sjoel

Het wijklokaal aan de Randwijcklaan 13 werd door de Joodse Vereniging Amstelveen destijds van de Hervormde Gemeente overgenomen om er een synagoge in te vestigen. Die is op 2 juni 1938 ingewijd door de Amsterdamse opperrabbijn Lodewijk Sarlouis. Maar vier jaar later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden op 239 Joden uit het toenmalige Nieuwer-Amstel op 12 en 13 mei gedeporteerd en sjoel plus Joods schooltje gesloten. Kort daarna werd het bureau van de Joodse Raad er in gevestigd.

Pas als tot verplaatsing van het pand is besloten kan over de status van gemeentelijk monument worden beslist, meldt Raat. Over een aanwijzing als zodanig moet de monumentencommissie een advies uitbrengen. In verband daarmee wordt het verzoek van VHA tot de status over te gaan nu aangehouden. Raat overigens graag met de VHA in gesprek te gaan over eventuele nog op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen objecten.

 

 

 

Lees ook:Unanieme steun voor oud Joods gebouw Randwijck
Lees ook:Randwijcklaan 13
Lees ook:Villa mogelijk op plek ex-synagoge
Lees ook:Eensgezindheid in politiek over aankoop ex-sjoel
Lees ook:Bankraskerk nu synagoge

11 reacties op “Raat vraagt hulp VHA voor jacht op monumenten

 1. 🤪

  De projectontwikkelaar is nog steeds God in Amstelveen. Zie ook Jagershuis! Alsof de gemeente een lam is voor dit soort figuren.

    /   Beantwoorden  / 
 2. P.H.J. Compier

  Wanneer het kalf verdronken is ………

  Als je dit leest vraag je je af waarom gemeente Amstelveen dan verzuimd heeft verleden jaar de Vereniging Historisch Amstelveen in te lichten over de ophanden zijnde hoorzitting over het afvoeren van het Jagershuis van de rijksmonumentenlijst.

  Over historische panden gesproken.
  Het Jagershuis is al drie eeuwen de entree van de Buurt over Ouderkerk.
  En met de op handen zijnde rijrichting verandering op de Amstelzijde vanwege de nieuwe brug en parkeergelegenheid zal het Jagershuis de komende jaren weer HET visitekaartje van de Amstelzijde kunnen zijn.

  Want ondanks dat projectontwikkelaar Breevast doet of het Jagershuis rijp is voor de sloop, is het bouwtechnisch in prima staat.
  Het enige wat er aan mankeert is het schilderwerk aan de straatzijde, wat moedwillig door Breevast is vernietigd met een hogedruk spuit om de publieke en politieke opinie te beïnvloeden wat bij sommige mensen lijkt te lukken.

  Maar gelukkig kunnen de Amstelveense politieke partijen het Jagershuis nog redden door het Jagershuis op de in het artikel genoemde Gemeentelijke monumentenlijst te zetten.

  Welke politieke partijen willen zich inzetten voor het Jagershuis?
  M.vr.gr. P.H.J. Compier

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Vraag je dan ook waarom de gemeente melding moet doen van het afvoeren van Het Jagershuis als rijksmonument en niet het rijk. En heeft de VHA hier niet ook een eigen rol? En is het Jagershuis wel zo historisch?

   Allemaal vragen..

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank Bikker

    Het heeft tenminsten dan 40 jaar geduurd voordat het Rijk erachter kwam of waren ze toen dan gek dat het wel op de lijst van Rijksmonumenten kwam.
    Trouwens het Jagershuis al of niet historisch ,het ziet er historisch uit. Het gaat om het aangezicht. Heel Duitsland staat vol met herbouwde historisch gebouwen. En in die hoek past dat gebouw prima en niet een moderne futuristische moderne glazen doos.
    Dit is een aanname van mij , maar ik denk dat dit weer een schaamlap is voor een bezuiniging vanuit het Rijk.

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     ‘het ziet er historisch uit’

     Om met JB te spreken: Zo lust ik er nog wel een paar.

     Maar goed, het wel of niet slopen van Het Jagershuis zal mij eerlijk gezegd een zorg zijn. Mijn punt is eigenlijk meer dat het lijkt alsof de VHA achter de feiten aanloopt en kennelijk nooit de voortrekkersrol op zich heeft genomen. JB beschrijft dat ook zijn recente artikel over dat houten gebouwtje aan de Randwijcklaan.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank Bikker

      Het VHA heeft er wel een artikeltje aan gewijd. Nu verwijt u deze club van amateurs op het gebied van de plaatselijke geschiedenis dat zij zich nooit hard heeft gemaakt voor het behoud van dit karakteristiek gebouw, volledig passend in het dorpsgezicht op die plek. Ik vraag mij dan ook af wat u vindt van de herbouw na een verwoestende brand van de 2 oudste geveltjes in Amstelveen en waarvan het interieur is bijgetrokken bij het van der Togtmuseum. Gezien de mogelijkheden vind ik dat aangezicht geslaagd en in dat licht moet u ook het Jagershuis zien. Trouwens als u eens de moeite neemt om van Uithoorn naar Amsterdam te fietsen langs de Amstel zult u vele schijnbaar oude panden zien , die volledig passen in het oude Hollandse landschap. Het lijkt mij de moeite waard om dit te bewaren, want we hebben al zo weinig binnen de bebouwde kom.

        /  
     2. CeeBee

      Welk artikel en wanneer?

        /  
     3. CeeBee

      En overigens prima dat wethouder Raat de VHA er bij betrekt. Dan zijn daar in de toekomst geen misverstanden meer over.

        /  
     4. Frank

      Historisch Amstelland, daar vind je een heleboel .

        /  
     5. Frank

      Misverstanden ? Hoe moet ik dat opvatten.

        /  
  2. Frank

   Volledig mee eens en volgens de vele positieve reacties geplaatst bij Amstelveenz indertijd vele Amstelveners ook.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.