Bloemenstal moet naar Hueseplein

De bloemenman Sytze Ouwendijk mag van de gemeente, ondanks herhaalde verzoeken, zijn kraam niet gedurende de laatste drie maanden van het jaar naar de overkant van de Van der Hooplaan verplaatsen. Daar is plaats genoeg en de winkeliers van de winlelstrip willen hem graag helpen, maar de gemeente vindt het verzoek van Ouwendijk niet in overeenstemming met haar standplaatsenbeleid. Maar volgend jaar kan het, dankzij nieuw beleid, anders gaan.

Hoewel hij daar naar eigen zeggen in feite geen droog brood kan verdienen, heeft hij nu toch maar vergunning gevraagd om de standplaats aan het Hueseplein in te nemen. Daar mist hij naar zijn zeggen vaste klanten en ook voorgangers hebben het aan het Hueseplein niet gered.

Dat hij zijn plek naast de Rabobank moet verlaten, heeft te maken met de oliebollenkraam die er komt, waarvan de eigenaar al jarenlang een vergunning heeft voor drie maanden.

‘Chrissie’s Bloemenboetiek’ staat op een door de gemeente aangewezen vaste standplaats. Gedurende de laatste drie maanden van het jaar wil Ouwendijk zijn kiosk verplaatsen naar de overkant, naast Zeeman. Maar dat is geen vaste standplaats. “De heer Ouwendijk maakt gebruik van de mogelijkheid in het standplaatsenbeleid, om een verzoek te doen tot een nieuwe standplaatslocatie”, leggen B&W aan de gemeenteraad in een bief uit.

Motivatie

Dat kan een ondernemer doen die een nieuwe locatie wil, buiten de in het beleid genoemde vaste standplaatslocaties. “In dit verzoek dient gemotiveerd te zijn waarom de bestaande standplaatslocatie niet geschikt is.” Dat heeft Ouwendijk wel gedaan, maar volgens de gemeente is de aangedragen onderbouwing  onvoldoende om zijn verzoek in te willigen.

“Het Hueseplein is de enige standplaatslocatie in de omgeving, die als alternatief kan fungeren”, melden B&W aan de raad. Maar eigenlijk ziet Ouwendijk dus niet veel in die plek.

Maximum

Volgens de gemeente is evenwel in het standplaatsenbeleid een maximumstelsel opgenomen, om wildgroei van standplaatsen te voorkomen. En uitgaande van dat gemeentelijke beleid zou het toekennen van het verzoek van de heer Ouwendijk een precedent scheppen, melden B&W. “Dit zou het maximumstelsel in het standplaatsenbeleid ondermijnen.”

Overigens is de aanvraag van Ouwendijk mede aanleiding geweest voor het college om het bestaande standplaatsenbeleid onder de loep te nemen. Nieuw beleid ligt ter inspraak en wordt daarna in de gemeenteraad besproken. Daarin kan in bijzondere gevallen ruimte worden geboden om een nieuwe standplaats toe te kennen. Als die nieuwe aanpak door de gemeenteraad wordt vastgesteld, zal in overleg met Ouwendijk worden bekeken of er een oplossing voor volgend jaar gevonden kan worden, belooft het college.

1 november

Zijn min of meer noodgedwongen aanvraag voor het Hueseplein is in behandeling. Als de vergunning wordt verleend gebeurt dat vóór 1 november op voorwaarde dat de verkoopwagen past op de standplaatslocatie op het Hueseplein.  Volgens Ouwendijk zelf is dat overigens niet het geval, liet hij eerder weten.

Lees ook:Bloemenman dupe van regels gemeenteraad
Lees ook:Gemeente trekt 167 duizend euro uit voor standplaatshouders
Lees ook:Amity en bloemenstal
Lees ook:Vergadering afdelingsraad Rode Kruis
Lees ook:SP en GroenLinks tegen minder standplaatsen

Eén reactie op “Bloemenstal moet naar Hueseplein

  1. Frank Bikker

    Waar is nou eigenlijk wildgroei van standplaatsen ?Deze bloemist tracht enkel zijn brood te verdienen. Er is ook een markt voor , andere winkeliers hebben totaal geen bezwaar, integendeel. Maar de gemeente heeft in al haar wijsheid besloten, dat ie niet tijdelijk naar de overkant mag, terwijl ze aan de andere kant in eerste instantie een pizzeria die hun hoeveelheid roet uitstoot dat hele bomen , inclusief de longen van een hoeveelheid bewoners in de omgeving zwart mag worden, wel toestemming!
    Dat allemaal omdat het een precedent zou scheppen voor het standplaatsenbeleid. Alsof de uitstoot van giftige rook geen precedenten zou scheppen voor het milieubeleid.
    Is dit niet iets van. De één mag een paard stelen en de ander mag nog niet eens over schutting kijken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.