Gemeente trekt 167 duizend euro uit voor standplaatshouders

De gemeente trekt 167 duizend euro uit om straathandelaren die hun ooitr door hen gekochte vaste standplaats verlaten en die niet kunnen verkopen te compenseren. B en W hebben daartoe een compensatieregeling vastgesteld, die nog aan de gemeenteraad moet worden voorgelegd. Zij is een reactie op de felle protesten tegen nieuw standplaatsenbeleid van het college, waarvan veel ondernemers de dupe dreigden te worden, doordat daarin doorverkoop van de standplaats is verboden.

Het gaat vooral om eigenaren van bloemenstalletjes. Tegen de oorspronkelijke plannen van B en W stak een storm van protest op, aangevoerd door de Vereniging Amstelveense Detailhandelsorganisaties (VAD). Ook de gemeenteraad had geen goed woord over voor het nieuwe beleid. Het college wilde dat alle kiosken op wielen zouden staan en dus elke dag konden worden weggereden. Ook zou doorverkoop van een standplaats niet meer mogelijk zijn, waardoor veel handelaren, die hem ooit hadden gekocht en verdere goodwill opgebouwd, een (soort pensioen) investering in rook zagen opgaan.

In januari kwam er een aangepaste notitie, waarin stond dat een standplaats aan bepaalde derden (familie en trouwe medewerkers) toch kon worden overgedragen. Ook werd een compensatieregeling aangekondigd voor standplaatshouders die hun standplaats niet aan een derde kunnen doorverkopen.

Afhankelijk van het tijdstip waarop de standplaats is gekocht,ontvangen handelaren een percentage van de koopsom terug. Als dat meer dan tien jaar geleden is (vóór 1995) is dat overigens maar tien procent. Het volle pond ontvangen alleen degenen die in 2004 of daarna een standplaats kochten. Het gaat bij de compensatie overigens uitsluitend om betaalde goodwill. De gemeenteraad behandelt de nieuwe nota op 15 maart.

Lees ook:Gemeente komt straathandel tegemoet met standplaatsenbeleid
Lees ook:Raadscommissie wil standplaatsenbeleid van de agenda
Lees ook:Bloemenstal moet naar Hueseplein
Lees ook:Gemeenteraad nodigt gasten uit in zijn keuken
Lees ook:Nawijn vertrekt uit Ouder-Amstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.