Gemeente komt straathandel tegemoet met standplaatsenbeleid

Eigenaren van bloemenstallen hoeven die nu toch niet elke avond te verwijderen, zoals eerder door de gemeente was aangekondigd. Ook kunnen de standplaatsen ervan nu toch op beperkte schaal worden doorverkocht als een ondernemer met zijn nering wil stoppen. Dat zijn enkele van de belangrijkste pijnpunten die B en W uit hun voorgenomen nieuwe beleid hebben gehaald, nadat tegen de oorspronkelijke nota een lawine van protesten van de kant van de detailhandel was gekomen.

Ook de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur liet geen spaan van de beleidsnota heel en adviseerde verantwoordelijk wethouder Tiemessen er maar niet mee in de raad te komen.

B en W wilden dat standplaatsen, door ondernemers veelal voor veel geld van hun voorgangers overgenomen, niet meer zouden kunnen worden doorverkocht. In plaats daarvan wil de gemeente zelf kandidaten aanwijzen die op een wachtlijst staan en aan betaalde goodwill geen boodschap hebben. Hoewel het college nog steeds vindt dat de standplaatsen persoonsgebonden zijn en daardoor niet overdraagbaar, heeft het toch veel water bij de wijn gedaan. Het wil in de afgelopen tien jaar betaalde goodwill financieel compenseren, althans een onderzoek naar de mogelijkheden daartoe. Overigens blijven B en W nog steeds van mening dat opgebouwd goodwill maar over tien jaar moet worden afgeschreven.

Standplaatsen kunnen, anders dan eerst de bedoeling was, nu toch worden overgedragen, maar alleen aan familie in eerste en tweede graad en aan medewerkers die aantoonbaar drie jaar in dienst zijn geweest bij de ondernemer die overdraagt. Uit de verordening verdwijnt verder de bepaling dat de kramen elke dag verwijderd moeten worden. Dat kan trouwens met twaalf ervan niet eens, omdat er niet op wielen staan. Toch blijft overeind dat in principe op de standplaatsen alleen mobiele verkoopunits mogen staan. De nu nog niet mobiele units mogen blijven staan, maar mogen niet meer worden vervangen. Als een straathandelaar de standplaats opgeeft, moet die leeg aan de gemeente worden opgeleverd. De dwingende regel van dagelijkse verwijdering is nu vervangen door de afgezwakte bepaling dat een stalletje ‘op eerste aanzegging van de gemeente verwijderd’ moet worden. Uit de beleidsnota zijn ook de maximale maten van de verkoopwagens geschrapt.

Lees ook:Raadscommissie wil standplaatsenbeleid van de agenda
Lees ook:Gemeente trekt 167 duizend euro uit voor standplaatshouders
Lees ook:Vaste standplaats kan straks voor vijf jaar worden aangevraagd
Lees ook:SP en GroenLinks tegen minder standplaatsen
Lees ook:Standplaatsen Greenwheels geopend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.