Politiek achter overdracht tennispark Startbaan

Rob Ellermeijer

De gemeenteraad lijkt er in meerderheid mee akkoord te gaan dat tennisvereniging LTC Startbaan het gelijknamige tennispark in exploitatie overneemt. Dat gebeurt op voorstel van VVD en Burgerbelangen, maar was volgens wethouder Peter Bot al punt van discussie toen voor het Sportbedrijf Amstelveen een andere, meer zakelijke relatie met de gemeente werd ontwikkeld. Startbaan was een van de drie voorzieningen waarvoor zelfstandige exploitatie door verenigingen in het verschiet lag.

Hoewel in principe niet tegen de overdracht, zei GroenLinks-raadslid Kruijer zich ‘heel ongemakkelijk’ te voelen wegens de procedure. Zij vond dat een voorstel tot overdracht niet van raadsfracties, maar van B&W moest komen. Wat een van de indieners, Ron]b Ellermeijer (VVD) de uitspraak ontlokte dat de raad nu eenmaal niet altijd een afwachtende houding hoeft aan te nemen. Bovendien sluit het door twee raadsfracties gedane voorstel aan bij het door GroenLinks bewierookte ‘Right to Challenge’ (zeg maar de overname door burgers van overheidstaken).

Overname door Startbaan zat er eigenlijk al in en sluit aan bij al eerder door de gemeenteraad geuite wensen, maar de uitwerking

Peter Bot

wordt nu door het voorstel wat bespoedigd, constateerde Ellermeijer. En het sluit aan bij ‘mensen maken Amstelveen’ vond fractievoorzitter Bakker van Burgerbelangen. Het principe van die door de burgemeester gewenste beweging is dat minder door de overheid en meer door burgers zelf wordt gedaan, zei hij. Allemaal in het kader van een zich terugtrekkende overheid.

De vereniging gaat met de gemeente in overleg over de voorwaarden waaronder de overdracht zal plaatsvinden. Daaronder vallen onder meer de door VVD en BBA geraamde kosten voor onderhoud van de banen (€ 400.000), die volgens een inspreker namens een vereniging hoger uit gaan vallen. Die wees er op dat de gemeente voor onderhoud over vijf jaren zes ton heeft gereserveerd.

Voor het Sportbedrijf heeft de overdracht minimale gevolgen, zei Peter Bot. Het had zelf de verzelfstandiging van Startbaan al moeten oppakken, maar door interne ontwikkelingen daar (verandering naar een andere structuur), kwam het er tot nu toe niet van.

 

Lees ook:Gemeente draagt tenniscomplex Startbaan over
Lees ook:Tennispark van gemeente naar vereniging
Lees ook:Tennispark Startbaan naar vereniging
Lees ook:Gemeente wil meer AED’s en training in reanimatie
Lees ook:Tennisbanen Aemstelburgh afgekeurd

Eén reactie op “Politiek achter overdracht tennispark Startbaan

  1. Rotary-vriendje

    Klinkt allemaal heel mooi. Maar het is een zorgelijke ontwikkeling waar over 20 jaar een enquêtecommissie over oordeelt dat het toch niet allemaal even verstandige veranderingen waren. De liberale natte droom eindigt meestal in een ‘eens maar nooit weer’. Maar goed, alle geschiedenis herhaalt zich.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.