‘Evaringsdeskundige’ tegen armoede komt er

Stieneke  Kruijer

Stieneke Kruijer

Unaniem ging de gemeenteraad er woensdag mee akkoord dat mensen met zware schulden en geen of nauwelijks inkomen sneller worden geholpen. Ook komt er om mensen uit de armoede te helpen minimaal één zogenoemde ‘ervaringsdeskundige’, die in drie jaar wordt opgeleid á € 4000 per jaar. Dat geldt komt uit het budget voor de uitvoering van de participatiewet.

De cursus voor iemand die zelf in de shit heeft gezeten en dus weet wat diepe armoede betekent, start in het najaar in Amsterdam. Het is de bedoeling dat er diverse kandidaten door B&W worden aangewezen. De motie was ingediend door PvdA en GroenLinks.

Bij het aanwijzen van de cursisten wordt gezocht naar mensen die langere tijd in de armoede hebben gezeten, omdat zij bijvoorbeeld als kind opgroeiden in een gezin met schulden en geen og nauwelijks inkomen. Bij het zoeken naar kandidaten worden instanties als participatiegroepen, Voedselbank, Sociale Dienst en Werkplein ingeschakeld. De cursist wordt vrijgesteld van sollicitatieplicht. Als hij of zij de cursus heeft afgerond, gaat de gemeente zich inspannen om hem of haar aan betaald werk in Amstelveen te helpen.

Via een andere motie drong de raad er op aan dat sneller mensen met schulden worden geholpen. Dat kan nu blijkbaar nogal even duren en in die periode lopen de schilden verder op. “Er zijn mensen die wel schulden, maar totaalgeen inkomen hebben”, zei raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks, die er voor pleitte dat de ambtenarij in zulke gevallen niet een formeel juiste houding inneemt, maar zich een beetje flexibel en oplossingsgericht opstelt.

Bij het eerste gesprek met het Amstelveen Loket, moet er – binnen twee weken – een adviserend gesprek met de gemeentelijke schuldhulporganisatie Balans plaats vinden, vindt de raad.

Volgens wethouder Maaike Veeningen, die overigens de moties overnam, wordt er op dit moment al zo snel mogelijk hulp geboden in schrijnende gevallen.

 

 

Lees ook:Raad in PvdA-motie: ‘geld reserveren tegen armoede kinderen’
Lees ook:Ervaringsdeskundigen voor armoede bestrijding
Lees ook:CDA: steun ouderenbonden tegen stille armoede
Lees ook:Themamiddag overr stille armoede in Amstelveen
Lees ook:SP wil ervaringsdeskundige bestrijding armoede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.