CDA: steun ouderenbonden tegen stille armoede

Sandra van Engelen

De gemeente moet de ouderenbonden financieel gaan steunen. Dat vindt het CDA in de gemeenteraad. De fractie komt daartoe woensdag met een motie bij de behandeling van de zogenoemde Kadernota, die de contouren voor de volgende begroting weergeeft. Er zijn drie ouderenvonden in Amstelveen actief: de KBO (katholiek), de PCOB (protestants) en de ANBO (algemeen).

Zoals vrijwel iedereen ziet ook het CDA het aantal ouderen met financiële problemen toenemen. Maar zij maken te weinig of geen gebruik van de bestaande gemeentelijke regelingen, omdat zij veelal van het bestaan niet weten en de weg erheen niet kennen. Ook hebben sommigen van die generatie schroom om bij de gemeente aan te kloppen, wat volgens CDA-raadslid Sandra van Engelen tot stille armoede leidt. Maar ouderenbonden weten wel wat er in die doelgroep speelt, zegt ze. Van Engelen vindt dat de gemeente daar meer gebruik van moet maken om armoede bij bejaarden op te sporen. “Wij willen dat de gemeente met de bonden overlegt welke rol die daarbij kunnen spelen”, zegt ze. “Daar moet dan wel een tegemoetkoming in de kosten tegenover staan.”

Het aantal ouderen in Amstelveen stijgt tot een vijfde van de inwoners in 2020. Doordat zij langer thuis blijven wonen, nemen ook hun zorgkosten toe. Vooral voor mensen met middeninkomens, die net buiten de kortingen op tarieven vallen, kan de eigen bijdrage voor zorg fors oplopen, zegt het CDA. “Tegelijk blijft hun inkomen achter, onder andere doordat pensioenen lager zijn dan verwacht. Dat leidt snel tot financiële problemen. De stille armoede die hierdoor ontstaat is lastig op te sporen.”

Sandra van Engelen vindt dat stille armoede niet mag voorkomen in een rijke gemeente als Amstelveen. “De ouderenbonden hebben veel contact met ouderen en weten wat er onder hen speelt. We willen dat de gemeente afspraken met hen maakt om ouderen met financiële problemen de weg naar de gemeente te helpen vinden en om de gemeente te helpen deze ouderen op het spoor te komen.”

 

Lees ook:OCA, CDA en CU tegen subsidiestop ouderenbonden
Lees ook:CDA tegen subsidiestop Noorddamcentrum
Lees ook:CDA: gemeente moet pleegzorg tot 21 jaar verlengen
Lees ook:CDA: Gemeente moet ZZP-er helpen
Lees ook:Gesprek met zieke nu standaard

2 reacties op “CDA: steun ouderenbonden tegen stille armoede

 1. jo

  geen geld voor lidmaatschap v/e ouderenbond.
  A’veen schafte onlangs woonkostentoeslag à max. 32,50 E per maand af.
  Eigen bijdrage fors omhoog….
  Veel zorgkosten bij laag inkomen en men wordt
  65 + dan kan dat meer dan 3000,- per jaar schelen (minder terug van de belastingen.
  Maar wie maakt zich daar zorgen over?
  Nobody home :(

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Ik vind opsporen prima, maar dan? Geeft het CDA dan ook nog thuis. Is het niet handig om eens met andere politieke partijen in de raad die soortgelijke ideeën hebben de koppen bij elkaar te steken om zo tot iets concreets te komen ipv weer eens er one mans show van te maken?
  Als ik zo koppen tel in de raad, zouden het er zo al 13 kunnen zijn + nog wat sprokkelwerk!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.