Raat: ‘Zorg moet ouderen waardig behandelen’

 

Herbert Raat

Herbert Raat

Volgens VVD-wethouder Herbert Raat van Zorg (die portefeuille nam hij over van de nu aan de kant geschoven Jacqueline Koops van de ChristenUnie) is uitgangspunt van het nieuwe college dat ouderen die in Amstelveen wonen dat kunnen blijven doen. Hij bedoelt het goed, maar de voortekenen wijzen er op dat de praktijk weerbarstiger zal blijken dan hij vermoedt.

Want hij kan er niet omheen dat verzorgingshuizen massaal dicht gaan. Daar is volgens hem niet aan te ontkomen, maar in Amstelveen is het nog niet aan de orde, voegt hij er aan toe in een brief aan de gemeenteraad. Maar het kan niet lang duren of die tsunami van sluitingen treft ook hier de instellingen voor bejaardenzorg, waar de laatste jaren al talloze bezuinigingen zijn doorgevoerd.

Hij constateert dat onder andere door de SP aan de lopende band berichten over sluitingen van tehuizen in de media verschijnen. Overigens zonder de juistheid die berichten te ontkennen.

Het beleid van Rijk en Gemeente is er op gericht dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Dat moet ook wel als er geen verzorgingshuizen meer zijn, maar dat terzijde. Om hert lokaal voor elkaar te krijgen denkt de gemeente aan woningen met extra voorzieningen, in servicezones waar zorg en ondersteuning binnen handbereik zijn. Alsof daar dan wel geld voor is. Gemakkelijkst zou natuurlijk zijn die speciale woningen in de buurt van verzorgingshuizen te bouwen, maar ja, die verdwijnen.

In zijn brief aan de gemeenteraad meldt Herbert Raat dat de veiligheid van de mensen boven alles gaat. En: ‘We zullen waar we kunnen een vangnet bieden aan mensen die echt niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, rekeninghoudend met de hulp en ondersteuning die vanuit de eigen omgeving kan worden geboden.’

Het venijn zit natuurlijk ook hier, mogelijk onbedoeld, in de staart. Want wie maakt uit of er hulp in de omgeving is? De gemeente natuurlijk. Zodat de deur weer wijd open wordt gezet voor onmenselijke bureaucratie. En voor meer regels, waar het college zegt vanaf te willen. Het ziet er naar uit dat zonen, dochters, ooms, tantes. Neven, nichten, buren en anderen in de ‘omgeving’ gewoon worden gedwongen tot leveren van (gratis) mantelzorg.

Verhuizingen van stokoude mensen van het ene naar het andere huis kan Raat intussen niet uitsluiten, hoewel hij laatst nog schade sprak over een ongeveer 100-jarige die binnen een paar weken twee keer moest verhuizen. Komt door wetgeving en landelijke bezuinigingen op langdurige zorg, schrijft de wethouder. ‘Een aantal verzorgingshuizen zal, hoe je het ook went of keert, genoodzaakt zijn af te slanken.’ Ook de op til zijn de verbouwing van en nieuwbouw voor bestaande verzorgingshuizen kan leiden tot noodzakelijke verhuizingen, laat Raat al vast weten. Maar er is troost: ‘We zullen erop toezien dat instellingen uit Amstelveen dit zorgvuldig, waardig en met respect doen.’  Afwachten maar wat in de praktijk daaronder moet worden verstaan.

 

 

 

 

Lees ook:Raat: ‘Wachttijd hulp dementie moet korter’
Lees ook:Gemeente biedt geen ‘Joodse’ huish. hulp meer
Lees ook:Raat kwaad over ‘volksverlakkerij’ WMO
Lees ook:Raat: ‘Een wereld te winnen in kosten welzijn’
Lees ook:Fonds voor suggesties voor zorg en welzijn

Eén reactie op “Raat: ‘Zorg moet ouderen waardig behandelen’

  1. Vitriooltje

    Waardig en respectvol worden de bejaarden aan hun lot overgelaten.
    Ziehier de beschaving van onze staat en kiezers! Deze reikt blijkbaar niet verder als de HA!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.