D66 wil opheffen verbod flyers en straatmuzikanten

Tawros (D66)

Tawros Aslanjan (D66)

Bert de Pijper (CU)

Bert de Pijper (CU)

Terwijl het door B&W voorgestelde schrappen van verboden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) D66 niet genoeg is, willen andere fracties in de gemeenteraad er juist weer méér. De ChristenUnie komt woensdag met een amendement bij de nota over het evenementenbeleid om alle vechtsporten uit Amstelveen te weren en GroenLinks wil daarin een verbod op het oplaten van ballonnen. BBA (Burgerbelangen) wil in de APV een verbod zien op het bezit van laserpennen (omdat gebruik daarvan een gevaar voor vliegtuigen kan opleveren).

Omdat de Democraten voorop lopen met voorstellen om de stad (en vooral het Stadshart) te laten bruisen, zien zij niks in het nu nog vastgelegde verbod op het optreden van straatartiesten (muzikanten, tekenaars enzovoort). Ook het uitdelen van flyers moet, anders dan in de APV vastgelegd, kunnen, evenals het aanbieden op straat van voertuigen. Er wordt op die punten toch nauwelijks gehandhaafd en als dat wel gebeurt, kost dat ambtelijke capaciteit en geld, wat weer aan andere handhavingstaken wordt onttrokken, redeneren de democraten.

De fractie, deel uitmakend van de naar deregulering strevende coalitie, vindt dat B&W wel een eerste stap hebben gezet, maar er kunnen volgens haar veel meer regeltjes weg. In haar amendement staan er vijf, die zouden kunnen vervallen.. Onder andere dus de op flyeren, straatmuzikanten en te koop aanbieden van voertuigen geldende verboden. “In Amstelveen mag men niet een voertuig privé verkopen middels een aanplakbiljet aan het raam,” zegt D66-raadslid Tawros Aslanjan. Hij vindt dat onzin. “We leven in een digitaal tijdperk waarin de meeste mensen hun auto via een platform als Marktplaats verkopen. Ouderen die geen toegang hebben tot het internet zijn nu de dupe van de huidige regel. Wij willen hen het recht niet ontnemen om ook hun auto te kunnen verkopen.” Volgens de nu op tafel liggende APV mag men ook geen plakgereedschap bij zich hebben. Het betekent dat een burger dus de kans loopt problemen te krijgen als hij dat net in een winkel heeft ingeslagen en op weg is naar huis.

Volgens de partij is het schrappen van regels geen doel op zich, maar zijn vindt het belangrijk dat de gemeente die samen met inwoners en ondernemers kritisch tegen het licht houdt en waar nodig knellende regels schrapt. Bewoners krijgen als het aan D66 ligt zo min mogelijk met door de overheid opgelegde belemmeringen te maken en ondernemers de ruimte om te ondernemen.

Vechtsport

Maar vechtsporten zijn in Amstelveen taboe, als het aan de ChristenUnie ligt. Onder de titel ‘Respect voor het menselijk lichaam’ komt fractievoorzitter Bert de Pijper woensdag bij de behandeling van de evenementennota daartoe met een amendement. Deelnemers aan vechtsporten lopen grote kans op lichamelijke verwondingen, vindt hij. “Dat moeten we met elkaar niet willen. De ChristenUnie gaat voor het respect voor het menselijk lichaam”, zegt De Pijper. In de nieuwe Evenementennota wordt onder bepaalde voorwaarden het organiseren van vechtsportevenementen, zoals free fight, cage fight en kickboksgala’s, in Amstelveen toegestaan. De Pijper is daar tegen. Volgens nu voorgesteld beleid worden alleen vechtsportevenementen geweerd als er malafide organisatoren achter schuil gaan en er dus een kans is op criminaliteit.

Maar de ChristenUnie stelt de volgende tekst voor: ‘De gemeente Amstelveen hecht aan respect voor het menselijk lichaam. Om die reden zullen vechtsportevenementen, zoals free fight, cage fight en kickboksgala’s uit de gemeente Amstelveen worden geweerd.’

Ballonnen

GroenLinks wil een alternatief voor het oplaten ban ballonnen, omdat die bij het neerkomen de natuur vervuilen. ”Ze zijn moeilijk afbreekbaar, dragen bij aan plasticvervuiling van het water en dieren kunnen er in stikken”, zegt fractievoorzitter Axel Boomgaars. “Niemand vindt het normaal als mensen troep op straat gooien, maar met ballonnen gebeurt feitelijk hetzelfde. Die plastic zakken die je oplaat komen ook weer ergens naar beneden met alle schadelijke gevolgen van dien.”

Bovendien zijn er volgens hem voldoende alternatieven, zoals vastzetten van ballonnen aan de grond of ze niet met helium vullen. “Dan zijn ze achteraf gemakkelijk op te ruimen. Ook kan voor een feestelijke sfeer iets anders gezocht worden dan het gebruik van ballonnen. Waar het GroenLinks om gaat is dat je geen troep maakt die je niet zelf opruimt. Iets anders gebruiken dan ballonnen is een kleine moeite die erg helpt voor de natuur, het milieu en de dieren, ” zegt Boomgaars. Hij wijst er op dat de gemeente al eens heeft opgeroepen geen ballonnen op te laten, maar dat het bijvoorbeeld op Koningsdag dit jaar alsnog gebeurde.

 

 

 

 

 

Lees ook:ChristenUnie: ‘VVD / D66 naïef over Stadshart’
Lees ook:De Pijper weer beëdigd als raadslid
Lees ook:ChristenUnie: geen / lage eigen bijdrage WMO
Lees ook:ChristenUnie: Voorrang aanbesteding lokaal bedrijf
Lees ook:ChristenUnie: hoofdelijk stemmen over koopzondag

Eén reactie op “D66 wil opheffen verbod flyers en straatmuzikanten

  1. Herrie

    Het uitdelen van flyers valt toch onder de vrijheid van meningsuiting?

    Haha de ChristenUnie gaat voor het menselijk lichaam. Maar als twee mannen, twee vrouwen of een man en een vrouw seks voor het huwelijk willen…oee….

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.