ChristenUnie: geen / lage eigen bijdrage WMO

Bert de Pijper

Bert de Pijper

Amstelveners met een minimaal inkomen hoeven geen eigen bijdrage te leveren als zij voorzieningen nodig hebben die vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Dat wil de ChristenUnie in de gemeenteraad. Op verzoek van die fractie wordt, met steun van alle andere partijen (uitgezonderd Burgerbelangen),de zaak in de raadscommissie Burgers en Samenleving woensdagavond besproken.

Volgens de wet kunnen gemeenten zelf een systeem voor eigen bijdragen te ontwikkelen, waardoor minima niets of een laag bedrag hoeven te betalen. Tot nu toe maakt Amstelveen van die wettelijke mogelijkheid geen gebruik. “Het wordt hoog tijd dat de gemeente dat wel gaat doen”, zegt fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie. “Dan geven we echt inhoud aan het project “mensen maken Amstelveen’.”

De ChristenUnie zegt blij te zijn dat zoveel andere fracties het agendavoorstel erover steunen. ‘Dat betekent dat er een breed draagvlak is om te onderzoeken of er wat gedaan kan worden aan de hoogte van de eigen bijdragen voor de Wmo voor mensen met een laag inkomen.’

WMO-mijding

Volgens De Pijper vragen sommige mensen geen Wmo-voorzieningen (zoals een traplift, rollator, rolstoel enzovoort) aan, wegens de hoogte van de dreigende eigen bijdrage die zij moeten ophoesten. Dat mag niet voorkomen, vindt hij. In individuele gevallen is wel kwijtschelding mogelijk, maar De Pijper meent dat het een recht van iedereen met een laag inkomen moet worden voor de voorzieningen niets of weinig zelf te betalen.

Hij wijst op de financiële overschotten bij de gemeente op het sociale domein. Die zijn overgeheveld naar de algemene reserve. “De ChristenUnie vindt dat dit geld ten goede moet komen aan het mensen die een beroep moeten doen op voorzieningen uit het sociaal domein”, zegt De Pijper. “Daarom moet er een Amstelveens systeem voor komen.”

Per 1 januari

Hij vindt dat het per 1 januari kan worden ingevoerd. Een werkgroep, bestaande uit leden van de raadscommissie Burger & Samenleving moet wat hem betreft de invoering gaan voorbereiden.

Onder minima verstaat hij degenen met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. Dat komt voor éénpersoonshuishoudens neer op ongeveer € 15.700 voor een eenpersoons huishouden en voor een AOW-gerechtigde op € 17.200. Voor meerpersoonshuishoudens ligt de norm hoger. In die categorie zou men volgens De Pijper niets hoeven te betalen.

Boven de absolute minima komen degenen met nog altijd een laag inkomen. Die zouden maximaal € 17,50 periodiek moeten betalen.

 

 

Lees ook:ChristenUnie blij met collegevoorstel ontzien kwetsbare ouderen
Lees ook:CU: ‘Dereguleer huishoudelijke hulp minima’
Lees ook:Minder regeltjes aanvraag bijzondere bijstand
Lees ook:Coalitie: geen verlaging eigen bijdrage WMO
Lees ook:Werkgroep bestudeert eigen bijdrage WMO

3 reacties op “ChristenUnie: geen / lage eigen bijdrage WMO

  1. jo

    EINDELIJK WEER TERUG.
    was 0 toen E19,.. ,toen E17,..
    Kon wel via GemeenteTop teruggekregen krijgen,maar wat een gedoe.
    heb voor alle administratieve zaken een bijna full time secretaresse nodig.
    Hoe minder je kunt , hoe meer je moet doen om nog een beetje mee te kunnen doen is deze maatschappij.
    ZIEK,ZWAK EN MISSELIJK, je zou bijna de moed opgeven om nog verder te leven.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank

    Goed zo CU.

      /   Beantwoorden  / 
  3. wmo2019

    Dit is dan alleen voor 2018. Want per 2019 wil de nieuwe regering ingrijpen in de te hoge WMO bijdragen! Uit het regeeraccoord:

    “Een zeer groot deel van mensen die Wmo-zorg ontvangen, maakt het eigen risico in de Zvw vol. Om deze stapeling van eigen betalingen tegen te gaan, komt er een abonnementstarief van 17,50 euro per vier weken voor huishoudens die gebruikmaken van de Wmo-voorzieningen. Doordat de eigen bijdragen niet langer afhankelijk zijn van gebruik, inkomen, vermogen en huishoudsamenstelling, kunnen uitvoeringskosten en administratieve lasten fors omlaag. Er blijft ruimte voor gemeenten om lagere eigen bijdragen vast te stellen, bijvoorbeeld bij mantelzorg. Om maatwerk mogelijk te maken is eerder geld in het Gemeentefonds gestort. Om deze vereenvoudiging en verlaging te co-financieren, wordt nog eens 145 miljoen euro ter beschikking gesteld. ”
    en
    “De huidige eigen bijdragensystematiek wordt per 1 januari 2019 vervangen door een abonnementstarief van € 17,50 per vier weken voor een huishouden dat gebruik maakt van Wmo-voorzieningen. Per 2020 kan de verantwoordelijkheid voor de inning van de eigen bijdrage worden geïntegreerd in het gemeentelijke domein. “

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.