CU: ‘Dereguleer huishoudelijke hulp minima’

 

Jacqueline Koops

Het nu zittende college van B&W mag dan (net als vorige trouwens) het dereguleren hoog in het vaandel hebben, dat moet dan ook gelden voor het op de gezinnen met een minimaal inkomen gerichte beleid. Dat zegt raadslid Jacqueline Koops van de ChristenUnie. Minder regeltjes dus ook voor die minima, vindt ze. Maar die zadelt het nieuwe college van B&W juist met méér regels op, zegt Koops. “En verschaft zichzelf en de ambtenaren daardoor ook dubbel meer werk.”

De gemeenteraad beslist woensdag over het nieuwe Wmo-beleid. Dat gaat over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. In het komende jaar gaan veel taken daaronder vallen, die voorheen bij het Rijk lagen. B&W hebben voorgesteld niet langer mensen met een zeer beperkt inkomen vrij te stellen van een eigen bijdrage. Maar volgens Koops kunnen de laagste inkomens dat vaak niet betalen.

“Voorgesteld wordt dat mensen met een zeer laag inkomen bijzondere bijstand mogen aanvragen als ze de eigen bijdragen niet kunnen betalen”, constateert Koops. “Maar wij willen niet dat het college omslachtige handelingen voorstelt in het nieuwe Wmo-beleid. Op basis van dit voorstel moet tot twee maal toe de hoogte van het inkomen worden bekeken, eerst door het CAK en dan nog eens door de gemeente bij het aanvragen van bijzondere bijstand. Dat is dus dubbel werk. En voor het aanvragen van bijzondere bijstand moet men met stukken bewijzen dat inkomen en vermogen inderdaad laag zijn. Dat vergt een heleboel van een burger. Vervolgens moet de gemeente dat inkomen en vermogen gaan berekenen. En dan nog de bijzondere bijstand vaststellen. Heel bureaucratisch en omslachtig. Ik zou zeggen: Dereguleer, ook in minimabeleid. Dus leg voor de laagste inkomens geen eigen bijdrage op.”

 

Lees ook:Minder regeltjes aanvraag bijzondere bijstand
Lees ook:Regels bijzondere bijstand voor gebruiksvoorwerpen versoepeld
Lees ook:CU wil ouderbijdrage jeugd-ggz uitstellen
Lees ook:Gemeente vraagt honderden kopieën van oudere minima
Lees ook:Amstelveenpas alleen nog voor allerarmsten

2 reacties op “CU: ‘Dereguleer huishoudelijke hulp minima’

  1. frank bikker

    Afgezien van de rompslomp die dat oplevert voor iemand met een minimaal inkomen, zit ik mij af te dragen hoeveel de behandeling van dit soort zaken kost. Ik denk dat in vele gevallen de kosten de baten overstijgen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. gjzn

    De fractievoorzitter heeft m.i. hier een punt. Hoef er de geloofsbelijdenis en/of de drie formulieren van..niet voor te raadplegen. Hoop ik.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.