ChristenUnie: hoofdelijk stemmen over koopzondag

Bert de Pijper

Zoals al eerder aangekondigd gaat de ChristenUnie woensdag hoofdelijke stemming in de gemeenteraad vragen over de wekelijkse koopzondagen. Er wordt dan niet per fractie gestemd, maar dat ieder van de 37 leden ‘moet zich een eigen overtuiging vormen of hij / zij voor of tegen een uitbreiding van het aantal koopzondagen is’, zegt CU-fractievoorzitter Bert de Pijper, die vindt dat ieder gemeenteraadslid persoonlijk kleur moet bekennen. Het onderwerp houdt volgens hem de Amstelveense samenleving verdeeld. De ChristenUnie is fel tegen uitbreiding van het aantal koopzondagen, zoals onder druk van D66 en VVD voorgesteld door wethouder Groot van Economische Zaken (CDA). “Het is slecht voor kleine ondernemers, bewoners van het Stadshart en de wijken daaromheen en slecht voor de gewone Amstelvener,” zegt De Pijper. Volgens hem wordt er ook gemeenschapsgeld door verspild, wegens extra kosten voor schoonmaken van het Stadshart en handhaving.  De zondag moet de noodzakelijke rustdag in deze hectische economie blijven, vindt De Pijper. Kleine ondernemers worden van extra koopzondagen de dupe, zegt hij. En die moeten wat hem betreft dezelfde kansen krijgen als grotere. Hij vreest dat nu de kleine winkeliers worden gedwongen hun bedrijf zeven dagen per week open te houden. “De ChristenUnie strijdt tegen de oneerlijke concurrentie die hierdoor dreigt te gaan ontstaan voor de kleine ondernemers en komt daarom voor hen op”, zegt Bert de Pijper. Hij wijst ook op de felle weerstand van bewoners in het Stadshart en de wijken daaromheen, omdat bezoek in het weekend voor hen onmogelijk wordt gemaakt door het drukke parkeren voor hun deur.

Verder moet de gemeente jaarlijks ongeveer 120 mille uitgeven voor de wekelijkse koopzondag, waarvan nog maar de vraag is of de inkomsten die daar tegenover zouden staan, reëel blijken, zegt De Pijper, die hoopt dat veel tegen zullen stemmen.

Lees ook:ChristenUnie: wekelijkse koopzondag is geldverspilling
Lees ook:ChristenUnie tegen meer koopzondagen
Lees ook:ChristenUnie mogelijk naar rechter tegen koopzondagen
Lees ook:ChristenUnie: koopzondag juridisch niet legitiem
Lees ook:ChristenUnie en CDA tegen lange koopzondag

2 reacties op “ChristenUnie: hoofdelijk stemmen over koopzondag

  1. Kees.

    Ik vrees dat de heer Pijper een achterhoedegevecht voert. Al heeft hij wat die kleine winkeliers betreft volkomen gelijk. Maar ja D66 en de VVD komen niet op voor die hardwerkende middenstanders, enkel voor de grote jongens, die scholieren kunnen laten lopen voor 4 euro per uur. En maar zwammen over 24 uurs economie. Laten de banken, ziekenhuizen (kost bakken met geld al die apperatuur die het weekend nagenoeg ongebruikt staan, maar ja dat moet kunnen), tandartsen, huisartsen dat ook maar zijn, maar dan geven ze geen thuis. Probeer maar eens een huisarts te krijgen na 5 uur.

      /   Beantwoorden  / 
  2. inwoner

    Als de ChristenUnie echt zo tegen die koopzondagen is en VVD en BBA weigeren de CU hierin tegemoet te komen, dan moet de CU ook zo principieel zijn om uit het college te stappen. Of verkoopt de CU haar principes voor een hand ‘zilverlingen’?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.