Boomgaars (GroenLinks): ‘Politiek kan niets beloven’

 

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

Onzin eigenlijk, al die beloften van lokale politici in verkiezingstijd. Zó zegt lijsttrekker Axel Boomgaars van GroenLinks het niet, maar hij beseft wel dat veel van de hoge idealen van zijn partij sneuvelen als die tot het college van B&W doordringt. Hij corrigeert daarmee eigenlijk de leider van het vorige week gehouden verkiezingsdebat, op trouw gezet door de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA).

Die zei namelijk zoiets als dat men de verzamelde lijsttrekkers daar toezeggingen kon ontlokken. Om hen er vervolgens aan te houden. Maar het is de vraag of zulke toezeggingen iets waard zijn, zegt Boomgaars nu kennelijk. Kandidaten zijn geneigd in deze verkiezingstijd een beeld van de politiek te verkopen dat niet klopt. Ofwel: Zij zetten iets totaal anders in de etalage dan in de winkel voorradig is.

Boomgaars komt met een voorbeeld uit het debat. Iemand in de zaal klaagde erover dat een ondernemer met een initiatief voor een bierbrouwerij geen enkel gehoor kreeg bij de gemeente. ‘Bij wie moet deze man zijn om dat nu toch geregeld te krijgen?’vroeg hij. Boomgaars: “Zeker bij die laatste vraag vond ik het erg dat er ook nog lijsttrekkers waren die gretig hun hand opstaken.”

Dat konden zij eigenlijk niet doen, want zij wisten van het concrete geval niets af, denkt Boomgaars blijkbaar. “Alles wat ik tijdens het debat zei over de plannen van GroenLinks zijn mijn idealen voor de aankomende vier jaar. En de meeste plannen zullen nog wel een langere adem nodig hebben. Op 19 maart zijn er dan verkiezingen met een uitslag voor de bestaande negen partijen in de raad. Er is nooit één partij die het voor het zeggen heeft. Zelfs de VVD als grootste, met 9 zetels, heeft anderen nodig om haar plannen aan een meerderheid te helpen. En in een coalitie moet je dan ook nog compromissen sluiten, omdat je bij samenwerking elkaars idealen ruimte moet bieden, ook al zijn dat niet persé de jouwe.”

 

Concessies

“Ik kán dus helemaal geen beloftes doen, want het ligt niet volledig in mijn handen of mijn idealen werkelijkheid worden: daar gaat in eerste instantie de kiezer over”, meldt Boomgaars. “Dan moet ik op basis van mijn zetelaantal kijken of er voor GroenLinks een rol in een coalitie is weggelegd en als dat zo is moet je daarbinnen ook concessies doen. Zo werkt het politieke systeem in Nederland.”

 

“Ik erger me dan ook vrij vaak aan uitspraken in de media over ‘politici komen hun beloftes niet na’ of dat het allemaal leugenaars zijn. En die ergernis gaat twee kanten op: aan de ene kant naar de mensen die dat zeggen. Als je over politiek praat, ga ik ervan uit dat je weet hoe het systeem werkt. En dat er niet zoiets is als politieke beloftes. Ten tweede erger ik me nog een stapje meer aan mensen in de politiek die in dat beeld meegaan. De debatleider die mij naar mijn beloftes vraagt, en ook zeker de gretige handjes van lijsttrekkers die maar wat graag beloven dat die brouwerij er komt. Op die manier helpt men zijn eigen geloofwaardigheid op de lange termijn om zeep.”

 

Lees ook:De kleffe gemeenteraad
Lees ook:Raadslid Boomgaars (GL) wil naar 1e Kamer
Lees ook:Axel Boomgaars (GroenLinks) uit gemeenteraad
Lees ook:GroenLinks lesje in politiek
Lees ook:Boomgaars bij afscheid: ‘invloed politiek beperkt’

Eén reactie op “Boomgaars (GroenLinks): ‘Politiek kan niets beloven’

  1. vitriooltje

    Dat GL weet wat een concessie doen is, is bekend zie hun houding bij de golfbaan in de Bovenkerkerpolder, maar als je dan ook nog als partij aanwezig bent bij de opening is een beetje over de top, niet?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.