Boomgaars bij afscheid: ‘invloed politiek beperkt’

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

Van twee raadsleden, Axel Boomgaars van GroenLinks en Tom Ponjee van de VVD werd woensdagavond afscheid genomen. De eerste ontpopte zich als een kundige debater en werd de jongste fractievoorzitter ooit in Amstelveen. Hij werd mets met voorkeurstemmen in de raad gekozen, waarbij twee stemmen (totaal 226) de doorslag gaven. “Wij mogen die twee kiezers wel dankbaar zijn”, zei burgemeester Mirjam van ’t Veld, die hem prees om zijn inzet. Boomgaars kam onder meer met het initiatiefvoorstel ‘Gastvrij Amstelveen’.

Binnenkort staat de debatwedstrijd tussen scholieren en raadsleden op het programma, die zowel door de ene als de andere partij is gewonnen, maar de burgemeester had er een beetje een hard hoofd in of de raad zonder Boomgaars enige kans maakt.

Zij noemde Ponjee een deskundig raadslid, die midden in de samenleving staat en bracht zijn streven naar een stadsstrand in herinnering dat er volgens haar binnenkort komt, waarmee ze waarschijnlijk het zwembadje in de Poel bedoelde. Ponjee, wiens negen maanden oude dochtertje ook aanezig was, ziet geen kans meer om zijn werk en gezinsleven met raadslidmaatschap te combineren. Hij zei dat het afscheid zowel een feestelijk als weemoedig gevoel bij hem teweeg bracht. “Voor mij is politiek niet iets van mooie speeches, maar het gaat om de mensen in de straat. Als raad kun je met z’n 37-en het verschil maken”, zei Ponjee, die overigens aankondigde actief lid van zijn partij te blijven.

Branie

Boomgaars hield een betoog waarin hij zei destijds als jongste raadslid met een zekere branie te zijn aangetreden, maar later meer oog kreeg voor nuances. Hij zei bij zijn afscheid vrij uit te kunnen spreken, zonder ‘meel in de mond’ om toekomstige kansen op coalities\deelname voor GroenLinks te beschermen. En ook geen oppositie om de oppositie te voeren, wetend dat de waarheid in het midden ligt. Hij constateerde een contrast tussen het moment dat hij emotioneel enkele maanden geleden zijn afscheid aankondigde en zijn status van ‘vrij mag’ die nu aanbrak, hoewel dat contrast ook weer ten dele overdreven is, volgens hem. Boomgaars is rijksambtenaar geworden, maar noemde zichzelf toch een politiek dier. “Mijn laatste doel hier in de raad zal zijn u met iets meer twijfel over uzelf achter te laten dan hoe u hier vanavond gekomen bent”, zei hij tegen de raad.

Toen hij op 19-jarige leeftijd, met weinig kennis over Amstelveen (een gezapige stad volgens hem) aantrad was hij naar zijn zeggen een betweter en die eigenschap schreef hij ook aan nog zittende raadsleden toe. Elk debat in de raad eindigt van collegezijde met de mededeling dat met eenmaal iets zó altijd doet in Amstelveen. Eigenlijk is veel niet veranderd tijdens zijn raadslidmaatschap, constateerde hij.

 Betweterij

“Echter, om effectief te zijn in politiek heb ik denk ik geleerd die energie en betweterij meer te focussen en op zo’n manier te richten dat het goed kon gedijen hier en dat we met GroenLinks ook resultaten konden boeken. Daarin zit deels een eerste nadeel van politiek, want het lijkt soms meer te gaan om wie wie aardig vindt dan wat de beste ideeën zijn, maar ik heb ook absoluut veel plezier gehad in het onder de knie krijgen van dat spel”, zei hij. “Liever met vieze dan met lege handen naar huis, met woorden en goede debatten resultaten halen. Dat heeft me ontzettend gemotiveerd, en zelfs verslaafd gemaakt aan politiek. De komende periode gaat het dus nog flink afkicken worden.”

Anderzijds is het volgens hem naïef te denken dat politiek de enige manier is om de wereld te verbeteren. De filosoof Henry David Thoreau citerend (‘we houden van eloquentie, welsprekendheid, mooie praatjes op zichzelf)’ zei hij dat het effect van politici beperkt is. “Alleen heeft de politiek dat zelf niet altijd door. Maatschappelijke verandering breng je toch vooral tot stand door die maatschappij mee te krijgen. En in een complexe wereld waar allerlei krachten invloed uitoefenen op die samenleving, vraagt dat om een combinatie van bescheidenheid over wat je denkt te kunnen veranderen, en groot doorzettingsvermogen om je doelen voor ogen te houden. Dat kan niet zonder politiek, maar wij moeten met zijn allen hier ook niet denken goed werk te leveren door enkel onze stukken te lezen, een spreektekst op te rakelen, te twitteren en te stemmen over dingen waar we voor of tegen zijn.”

Nuance

Hij zei zijn persoonlijke evaluatie van bravoure naar nuance uiteindelijk positief te vinden. “Juist omdat ik met de jaren beter ben gaan zien waar de krachten en zwakheden van de politiek zitten, voel ik me nog beter in staat de inzet voor mijn groene, linkse en vrijzinnige idealen effectief vorm te blijven geven, maar nu als individu, en politiek is daarbij een van de vele middelen. Het is een middel dat goed bij mij zal blijven passen, en ook bij u allemaal want anders had u hier niet gezeten. Maar als u hier vanavond iets onthechter weggaat dan u gekomen bent, ben ik blij met het laatste resultaat dat ik hier in huis heb mogen boeken.”

 

 

 

Lees ook:VVD raadslid Janneke Leegstra komt er aan
Lees ook:Gert Jan Slump in fractie GroenLinks
Lees ook:Raadslid Boomgaars (GL) wil naar 1e Kamer
Lees ook:Politiek badje
Lees ook:Axel Boomgaars (GroenLinks) uit gemeenteraad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.