Raadslid Boomgaars (GL) wil naar 1e Kamer

 

Alex Boomgaars

Alex Boomgaars

Het zat er in, natuurlijk. Fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad Axel Boomgaars, een van de weinige raadsleden die kan debatteren, wil hoger doorbreken in de politiek. Hij staat nu op de voordracht voor de Eerste Kamer. Op de tiende plaats, dus vrijwel onverkiesbaar, maar hij liet al weten campagne te gaan voeren om er hoger op te komen. Op 7 februari stelt het congres van de partij de kandidatenlijst definitief vast. Boomgaars blijft intussen wel gewoon raadslid.

De commissie die de lijst voor de Eerste Kamer samenstelde noemt hem een jong politiek talentvol politicus. Hij is bijna afgestudeerd als bedrijfsrechtjurist eb beleidssocioloog zegt grote interesse te hebben voor de spelkregels van de macht, de rechtstaat en uitwerking van wetten en beleid. “Die aspecten van politiek komen het sterkst aan de orde in de Eerste Kamer en ik ben erg gemotiveerd ook op dat niveau het GroenLinks-geluid te laten horen,” zegt hij.

Boomgaars vindt dat er een ‘stevig jong GroenLinks-geluid’ in de Kamer moet gaan klinken. “Nadat de lijst is vastgesteld door het congres, gaan we door naar de campagne voor de Provinciale Staten-verkiezingen van 18 maart. De Provinciale Statenleden kiezen namelijk de leden van de Eerste Kamer, waardoor die verkiezingen ook erg belangrijk worden voor het zittende kabinet. Naast een groen, sociaal en open Amstelveen, heb ik ook vooral veel zin om me aankomende maanden ook landelijk voor die idealen in te zetten.”

Lees ook:Ook GroenLinks vernieuwt raadsfractie
Lees ook:Kandidatenlijst GroenLinks vol nieuwelingen
Lees ook:SP op markt en bij Kostverlorenhof
Lees ook:Verkiezingscampagne GroenLinks start op Uilenstede
Lees ook:Statenfractie GroenLinks wil Bovenkerkerpolder groen houden

15 reacties op “Raadslid Boomgaars (GL) wil naar 1e Kamer

  1. gerben

    Veel geluk, beste Axel. Advies: wacht (nog even) met lidmaatschap Eerste Kamer. Ga na afstuderen ergens aan het werk. Talrijke werkgevers zoeken naar talent.
    Uniek talent, met name.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

    Ik dacht eigenlijk dat alleen eminence grises zitting namen in de Eerste Kamer. Hoe dan ook, succes met de voordracht.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

    @Jan, een ‘eminence grise’ is een invloedrijk persoon die zelf op de achtergrond blijft. Het betekent niet dat hij/zij grijze haren heeft.

    Axel Boomgaars beschikt nog niet over de kennis, maatschappelijke, politieke en bestuurlijke ervaring, bedaagdheid en netwerk voor een invloedrijke en zinvolle positie in de ‘Chambre de Réflexion’. Ik heb ervaren dat hij nog niet voldoende doordrongen is van betekenis en waarde van democratie en rechtsstaat. Een onopvallende positie op de achtergrond lijkt mij ook niet wat hij ambieert.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jan Maatstaf

    Heer van Waning ik lees nergens dat de heer Demming het had over grijze haren. Hij zegt in 1 zin dat, waar u 5 zinnen nodig heeft.

      /   Beantwoorden  / 
  5. frank bikker

    Wat ik zo heb vernomen schijn je het wel aardig te doen in de gemeenteraad. Heel logisch dat je wat verder gaat kijken of je het nu wel/niet haalt, ik denk dat je van zo’n campagne al heel wat kunt leren. In ieder geval weer een stuk ervaring erbij.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Robert van Waning

    @Maatstaf, u lijkt nog minder goed dan Jan Demming te weten wat een ‘eminence grise’ is. Jan denkt kennelijk dat er allemaal ‘eminences grises’ in de 1ste Kamer zitten. Dat is echter in strijd met de betekenis van het begrip.

    Een eminence grise is juist iemand die meer invloed heeft dan men van één onopvallend persoon zou verwachten. Hij/zij regeert in feite op de achtergrond’ en dus niet in de openbaarheid van – bijvoorbeeld – een parlement.

    De term is afkomstig uit de tijd van Kardinaal de Richelieu. Diens biechtvader en raadsman Père Joseph had veel politieke invloed, maar bleef zelf buiten beeld. Omdat hij altijd een beige of grijze monnikspij droeg, werd hij de ‘de grijze eminentie’ genoemd, ter onderscheiding van de ‘rode eminentie, de kardinaal himself.

    PS.
    Ik zeg liever in meer zinnen iets wat klopt dan in één zin iets wat moet worden rechtgezet.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Jan Maatstaf

    Van Waning, u gaat in nog veel meer bewoordingen zeggen wat de heer Demming in 1 zin zei.

    Is dat de teneur van al uw reacties?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

      Maatstaf, wat Jan Demming schreef, klopte gewoon niet. Dan is één zin al teveel.

        /   Beantwoorden  / 
  8. PG van Faassen

    In het advies van de candidatencommissie staat dat Boomgaars expertise in staatsrecht zou hebben.

    Daar heb ik toch nooit iets van gemerkt.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Robert van Waning

    Behalve dat Boomgaars nog lang niet over voldoende politieke en democratische ervaring, deskundigheid, inzicht en wijsheid beschikt voor een zetel in de 1ste Kamer (‘chambre de réflexion’) lijkt enige zelfreflectie ook wel dienstig te zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Jan Demming

    Meneer Van Waning, u zou ook een lekker stukje kunnen gaan wandelen en een frisse neus halen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. tante Bep

      Ja graag!

        /   Beantwoorden  / 
      1. gerben

        Jan en tante Bep singing in the rain.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Robert van Waning

          Inderdaad, maar erg ‘happy’ word je niet van die flauwe opmerkingen. Zij proberen kritische geesten weg te jagen, zodat hier alleen nog mensen komen die het met hen eens zijn, de ja-knikkers en meelopers.

          Democratie op z’n Amstelveens: Lekker ‘onder ons’.

            /   Beantwoorden  / 
  11. Robert van Waning

    De Amstelveense democratie lijdt aan de ziekte van besmettelijke onderonserigheid. Wat dat betreft kan ik de behoefte van Boomgaars om te vertrekken wel begrijpen.

    @Jan Demming, als u liever niet inhoudelijk wordt tegengesproken, dan is een discussieruimte zoals deze misschien niet zo’n geschikte plaats voor uw uitingen.

    Discussie is brandstof en schoonmaakmiddel van een democratie. Ik had niet gedacht dat u ook bij degenen hoorde die kritische geesten daarvan willen uitsluiten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.