CDA: ‘dikke onvoldoende voor welzijnsbegroting’

Ben Jonker

Ben Jonker

“Een dikke onvoldoende.” Zo beoordeelde CDA-fractievoorzitter Ben Jonker woensdag de door B&W aan de gemeenteraad voorgelegde kadernota 2014. Daarin staan de contouren voor de volgende begroting, maar er is totaal geen rekening gehouden met de veranderingen op sociaal terrein. Veel nu door het Rijk uitgevoerde taken, komen namelijk naar de gemeente toe. Maar van de toename van (de kosten van) het ambtelijke apparaat is in de voorlopige begroting niets te vinden, constateerde Jonker. “Als we het heel goed doen zijn er 75 tot 85 extra ambtenaren nodig voor de uitvoering”, redeneerde hij. Die moeten allemaal nog worden ingewerkt, werkplekken hebben enzovoort. Want per 1 januari 2015 komen al die gedecentraliseerde Rijkstaken op het gebied van Welzijn en Zorg naar de gemeente.

Een meerderheid van de gemeenteraad was het wel met Jonker eens en steunde diens ingediende amendement, waarin een aanvulling op de kadernota wordt geëist van B&W. Die moet in september aan de gemeenteraad worden voorgelegd. De tegenstanders van het amendement – Burgerbelangen, ChristenUnie en VVD – waren blijkbaar vooral gepikeerd over het feit dat zij zelf de omissie niet  hadden ontdekt. “Ik betreur het dat we net nu pas zien”, zei de VVD-woordvoerder.

Jonker constateerde dat v oor Amstelveen en Aalsmeer samen € 60 miljoen bij de gefuseerde ambtelijke organisatie krijgen. “Als we het heel goed doen dan bedragen de beheerskosten  – inkoop, toezicht en administratieve verwerking - 10% of wel zes miljoen euro. Dat zijn pakweg 75 – 85 ambtenaren. Die moeten aangenomen worden, gehuisvest en ontvangen salaris. Dit moet in de loop van 2014 gebeuren. Hieraan zijn kosten verbonden”, zei Jonker. Hij rekende voor dat er functieomschrijvingen moeten komen, personeelsadvertenties, sollicitatiegesprekken, arbeidsovereenkomsten enzovoort. En ambtenaren moeten, voordat zij op 1 januari 2015 met de nieuwe taken voor de gemeente aan de slag gaan, worden ingewerkt. “En er moeten voor vijftig miljoen euro bestekken worden geschreven en aanbesteed”, stelde Jonker vast. Allemaal zogenoemde frictiekosten waarvoor in de voorlopige  begroting nog niets terug is te vinden. “Het rijk betaald nog niets, maar de gemeente moet wel alles voorbereiden op eigen kosten.”

Kees Noomen

Kees Noomen

Intussen staat de gemeente er financieel niet goed voor. “Amstelveen is blut”, zei SP-fractieleider Joep van Erp, die constateerde dat te weinig rekening is gehouden met de mogelijk tientallen miljoenen – in het contact staat nog steeds € 100 miljoen – als Amstelveense bijdrage aan een A9-tunnel. In de boeken komt de gemeente niet verder dan een reservering van tien miljoen.

Omdat er komend jaar raadsverkiezingen zijn worden de noodzakelijke bezuinigingen van 7,5 miljoen per jaar politiek lastig, zei VVD-fractievoorzitter Kees Noomen. “Omdat de campagne tijd eraan komt en wij het niet veel slechter kunnen doen in de peilingen en weinig hulp kunnen verwachten van onze grote voornam in Den Haag, die alle nivelleringsmaatregelen gewoon weglacht,  moeten we onszelf maar kietelen.”

Noomen constateerde dat de gemeente vrijwel door haar reserves heen is en diende samen met D66, Burgerbelangen, GroenLinks en ChristenUnie een motie in om de bezuinigingen sneller dan voorgesteld door te voeren en daar bovenop verdere efficiëntie maatregelen te nemen. CDA en SP waren daar tegen, maar de motie werd wel aanvaard door de meerderheid.

Volgens Noomen heeft de gemeente de laatste zeven jaar boven haar stand geleefd. De VVD is niet tegen een sociaal vangnet voor de zwakkeren, zei hij. “Maar de grenzen van solidariteit zijn nu bereikt en de rek is er uit dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. En dat wordt mede versterkt door het feit dat vaak door de overheid onzorgvuldig met je duur verdiende belasting centen wordt omgegaan. Gelukkig herkennen wij dat beeld niet in Amstelveen maar er kunnen nog grote efficiency slagen gemaakt worden. De gemeente gaat niet over inkomenspolitiek maar met het gedrocht van de OZB heffing kan men toch aardig sturen. Het is niet meer uit te leggen dat je huis 20% in waarde daalt maar je OZB wordt met dat bedrag verhoogd omdat de gemeente simpelweg dat geld nodig heeft.”

Hij pleitte verder opnieuw voor vermindering van de regeldruk voor ondernemers en burgers. Noomen zou bijvoorbeeld wel eens willen weten  hoeveel bouwaanvragen ambtelijk zijn afgewezen  – en daarmee bouwleges – omdat die niet aan allerlei regeltjes voldeden. Toen B&W daarop geen antwoord wisten te geven, spraak Noomen daar zijn verbazing over uit. Evenals andere fracties vindt hij dat de informatie aan de gemeenteraad beter kan. “Het gaat om transparantie, achtergrond van de cijfers, onderbouwing, realisatie en resultaten van beleid.”

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

Transparantie was het woord dat ook andere fracties veel gebruikten. Volgens GroenLinks is ook de openbaarmaking in de richting van de burgers uiterst matig. “Vertrouwen wek je door eerlijk te zijn over wat je goed en slecht doet,” zei GroenLinks-fractievoorzitter Axel Boomgaars.

“Als we iets de afgelopen weken rondom het Stadshart wel hebben geleerd, is het dat die informatievoorziening transparant moet zijn. Wij maken het onszelf ontzettend lastig door sommige informatie geheim te maken, andere weer vertrouwelijk, andere weer alleen op ons raadsweb te zetten en andere zaken weg te stoppen op een persportal. Het moet kraakhelder zijn dat het principe is dat alle informatie openbaar moet, tenzij er goede reden voor bestaat dat niet te doen.” Boomgaars vroeg – en kreeg van burgemeester Jan van Zanen – de toezegging dat na er na de zomer een notitie komt over hoe de informatievoorziening naar de raad en de Amstelveners transparant en gestroomlijnd wordt.

 

“Zo niet dan gaan wij zelf aan de slag”, dreigde Boomgaars. “Het simpelste is natuurlijk mijn inloggegevens van raadsweb openbaar te maken, maar ik hoop dat we er samen uitkomen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:VVD: Duur blijvend sportbedrijf opheffen
Lees ook:‘Strad in het groen’is suffe slogan, vindt VVD
Lees ook:VVD: ‘Gemeente moet niet zelf ICT doen’
Lees ook:‘Begroting moet eindelijk begrijpelijk worden voor burger’
Lees ook:GroenLinks: ‘Amstelveen heeft truttig imago’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.