GroenLinks: ‘Amstelveen heeft truttig imago’

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

Van een brave naar een bruisende stad moet Amstelveen gaan. Dat zei GroenLinks-fractieleider Axel Boomgaars woensdag bij de behandeling van de kadernota 2014, het raamwerk voor de volgende begroting. De gemeente kan dat volgens hem alleen samen doen met de inwoners. Maar met hen communiceert diezelfde gemeente slecht, constateerde hij. “We hebben kunnen zien wat er is gebeurd, terwijl we koste wat het kost binnen de kaders bleven. Inwoners voelen zich meer van ons vervreemd, vinden geen luisterend oor en hebben het idee dat wat wij hier besluiten ver over hun hoofd geen gaat. Die instelling is niet langer houdbaar. Als wij verantwoordelijkheid van onze inwoners vragen, verdienen zij ook meer vertrouwen en zeggenschap. Dan neem je hen mee in belangrijke dossiers, dan smoren we initiatieven uit de stad niet wegens procedures en geef je inwoners echt invloed op hun gemeente,” zei Boomgaars.

Bruisend worden, betekent volgens Boomgaars een ander imago voor de stad. “Dat we Amstelveen van haar truttige imago afhelpen. We worden nooit zo hip als Amsterdam, maar het kan wel iets beter. Het wordt tijd voor een fatsoenlijk nachtleven waar jongeren hun avond graag doorbrengen, kunst die schuurt en de randen opzoekt, de PVV-stemmende 60+ transgender moslima in een rolstoel zonder problemen werk kan vinden. Uilenstede als bruisende campus met Amstelveners die ook na hun studietijd aan de stad gebonden zijn. Niet braaf, maar een bruisende gemeente in beweging, Dát is volgens GroenLinks het beste voor Amstelveen.”

De stad moet, betoogden hij en anderen vooral ook duurzaam en groen zijn. Maar VVD-fractievoorzitter Noomen constateerde dat investering in allerlei duurzame maatregelen op dit moment veel extra geld vergt, dat er niet is. Waarop Maaike Veeningen van D66 hem voorhield dat zulke investeringen op langere termijn voor besparingen zorgen. “Het levert geld op”, zei ze. En ze vond het ouderwets denken dat niet aan te durven.

Noomen: “Maar een duurzaam gebouw kost veel meer. Dat moeten wij nú betalen. Waar haalt u dat geld vandaan?” vroeg hij. Daarop kwam geen duidelijk antwoord.

Lees ook:2040: AV niet energieneutrraal maar fossielvrij
Lees ook:Imago
Lees ook:Politieke accenten: welzijn of economie?
Lees ook:‘Strad in het groen’is suffe slogan, vindt VVD
Lees ook:‘Duurzaam is mooi, mits niet te duur’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.