Imago

Zeven miljoen voor topsport? Geen probleem. Een ton voor een feestje ter gelegenheid van de jubilerende Japans-Nederlandse handelsbetrekkingen? Geen probleem. Miljoenen investeren in het Cobra Museum. Túúrlijk. En kapitalen in andere culturele instellingen en projecten? Prima! 1600 euro per jaar voor de zeven scoutinggroepen in deze gemeente? Ja, kijk, dat een is een héél ander verhaal.

 

Daar maak je geen indruk mee in Tokio. ‘We have famous scouts,' is gewoon dorps geleuter. Daar zet je Amstelveen niet mee op de kaart. En dáár gaat het de huidige bestuurders van deze stad primair om. Imago oppoetsen. Waarom eigenlijk geen gooi gedaan naar WK Voetbal. Even een paar stadions in de Bovenkerkerpolder en klaar is Kees. Kost een paar centen, maar wat maakt het uit als Amstelveen er verder door opstoot in de vaart der volkeren en wethouders plus topambtenaren geregeld rond de globe kunnen trekken om in verre oorden het glas te heffen bij multinationals. Dat is wel even wat anders dan dat gezeik thuis, in het uit veen getrokken dorp, over onbenulligheden als gehandicapten die al jaren wachten op een rolstoel, geleuter over een paar honderd of duizend euro aan een vereniging onthouden subsidie (we moeten de kosten in de hand houden tenslotte!) en dat eeuwige gemekker van vervelende dwarsliggers over een groene polder en Amstelveense jongeren zonder dak boven hun hoofd. Alsof die dingen belangrijk zijn. Ja, voor de burgers misschien. Maar met burgerbelangen zet je de stad niet op de kaart. Wij zijn er niet voor de burgers, maar voor het imago. Voor de ranglijsten. Wij zijn bestuurders. Hebben wel wat anders aan ons hoofd dan het kleine leed als inwoners in stille armoe. Wij zijn wereldburgers. Idioot dat de G8 nog steeds niet in Congrescentrum Amstelveen heeft vergaderd.

Lees ook:Gifschandaal Invoorkust schaadt Amsteveens imago
Lees ook:GroenLinks: ‘Amstelveen heeft truttig imago’
Lees ook:Digitale sociale catalogus op komst
Lees ook:Gemeente wil op de kaart als toeristische trekpleister
Lees ook:GroenLinks: ‘Diervriendelijk denken onderontwikkeld’

16 reacties op “Imago

 1. Cees Sitvast

  U slaat de spijker op zijn kop!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Demming

  Bravo! Ik had het zeker niet beter en treffender kunnen verwoorden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Hans van der Liet

  Een beetje tendentieuze column, maar dat zal ook wel precies de bedoeling zijn geweest. Senatu locuta, causa finita. Als het vermeend vertrapte volk van kleine luyden het er niet mee eens is, dan moeten ze die arrogante bestuurders maar wegsturen bij de volgende verkiezingen. Ik ben benieuwd!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jan Demming

  Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen heb ik besloten om daar nooit meer aan mee te doen. Zonde van de tijd, vond ik. En dat terwijl ik na mijn 18e verjaardag nog nooit één enkele stemronde heb overgeslagen! Maar de heer Van der Liet’s woorden lezende overweeg ik nou toch sterk om nog eenmaal mee te doen. En dat met maar één doel. Ik hoop dat rond de komende verkiezingen veel mensen zich weer weten te herinneren hoe arrogant enkele bestuurders waren en hoe slecht zij naar de ingezetenden hebben geluisterd.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Hans van der Liet

  Goed zo! Die Hoffnung stirbt zuletzt!
  Ik vind dat ik voor het bevorderen van uw deelname aan de volgende GR-verkiezingen wel de zilveren legpenning van de gemeente Amstelveen heb verdiend!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Hans van der Liet

  Die zinsnede “Met burgerbelangen zet je de stad niet op de kaart” vind ik trouwens wel een mooie slogan voor de volgende verkiezingen. Zal David de Jong blij mee zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Jan Demming

  Ik ben drie jaar geleden door de gemeente benoemd tot ‘vrijwilliger van het jaar’. Dus voorlopig zit ik niet te springen om nóg een onderscheiding.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Hans van der Liet

  Nee, dat zou ook iets teveel eer zijn. Die legpenning had ik dan ook eerder voor mezelf in gedachten.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Hans van der Liet

  Vraag me trouwens wel af op wie u dan gaat stemmen. Op de SP wellicht? Zou wel bij u passen. Collectiviteitsdenken alom, vertrapping van de individuele vrijheid, overal tegen. Zelfs de kleine man binnen de partij kan verrekken, want de partij eist haar pound of flesh met een ijzingwekkende consequentie.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Jan Demming

  Gaat u half september nou maar lekker emigreren en maakt u zich over mij vooral niet ongerust. Ik red me wel. Maar misschien is Amerika voor u een beter alternatief om te gaan wonen, want daar zwaait een machtig man en goede vriend van u de scepter. Het gaat tenslotte hartstikke goed in dat land: nauwelijks tegenstellingen tussen arm en rijk, het is totaal niet oorlogszuchtig en het milieu staat daar ook al huizenhoog in het vaandel. Fijn land lijkt me.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Hans van der Liet

  Midden-Amerika wordt het, zover zit u er dus niet naast. Gelukkig mag ik blijven stemmen voor de Tweede Kamer.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Hans van der Liet

  Zou misschien voor u ook niet slecht zijn, om een paar jaartjes in het buitenland te gaan wonen. Dan leert u ook eens over de grenzen van uw eigen beperkte wereldje heen te kijken. Want een jeugd in de Achterhoek en aansluitend dertig jaar in het gezapige Amstelveen, tsja, daar krijg je geen weidse blik van. Dan is de geborneerdheid al bijna voorgeprogrammeerd. En met uw op Schiphol verdiende pensioen (welbeschouwd over de ruggen, of beter gezegd: over de oren van de door het lawaai geteisterde Amstelveners), kunt u in Lloret de Mar waarschijnlijk heel wat veertjes wegblazen.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Hans van der Liet

  Frappant trouwens, meneer Demming, dat u iedereen met hel en verdoemenis dreigt die het waagt met zijn zuurverdiende autootje rond te rijden, maar dat u geen wroeging had om uw geld te verdienen aan de luchtvaart: die kerosine slurpende milieuverpesters. Zoals bekend verbruikt men met een enkeltje New York genoeg energie om heel Amstelveen een jaar lang van te verwarmen. Uw dubbele moraal is stuitend, maar anderzijds is het geruststellend dat ook bij u het hemd nader is dan de rok.

    /   Beantwoorden  / 
 14. Jan Demming

  Berouw komt na de zonde, maar ik had een gezin te onderhouden in een tijd – u lag toen waarschijnlijk nog met een poepluier in de box – dat je het je niet kon veroorloven om al te kritisch te zijn qua werk.
  Maar ik weet wel waar u heen wilt. Als u als rechtse rakker een batterijtje, een wijnfles of papier in de vuilnisbak gooit, dan zal niemand u daarop aanspreken. Maar als ik, iemand met een wat socialere instelling, zo zou omgaan met onze leefomgeving, dan waren de rapen gaar. Snapt u wat ik bedoel?
  Tenslotte zou ik willen zeggen: het ga u goed in de States en doe vooral m’n hartelijke groeten aan George. Einde conversatie.

    /   Beantwoorden  / 
 15. Hans van der Liet

  Jazeker begrijp ik dat. In Zwitserland hadden we daar een heel mooi gezegde voor: wer im Glashaus sitzt, soll nicht mit Steinen werfen!
  Maar toch vraag ik me af of uw instelling zoveel socialer is dan de mijne, ik heb daar zo mijn twijfels over.

  Tenslotte: de Verenigde Staten liggen niet in Midden-Amerika, dus ik zal de genoemde president daar niet tegen het lijf lopen.

    /   Beantwoorden  / 
 16. Hans van der Liet

  Overigens: jarenlange werkzaamheid in de commerciële luchtvaartbranche gelijk willen stellen met “wel eens een batterijtje in de vuilnisbak gooien” doet uw bijdrage aan de verpesting van het milieu te weinig recht, hoor!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.