2040: AV niet energieneutrraal maar fossielvrij

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

Peter Bot

Peter Bot

In 2040 moet Amstelveen niet langer een energie-neutrale gemeente zijn, zoals eerst het plan was, maar een fossielvrije. “Dat is veel breder”, zei wethouder Peter Bot donderdag in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen. Maar energieneutraal is de gemeente dan waarschijnlijk niet. Nogal wat projecten op de weg daarheen zijn tot nu toe mislukt. “We liggen niet op schema”, constateerde fractievoorzitter Axel Boomgaars van GroenLinks, die praten over de zaak op de agenda had gezet.

Volgens hem zeggen B&W dat er aar beperkte middelen en ambtelijke capaciteit zijn. Ook andere fracties maakten zich zorgen over het niet bereiken van het energiedoel. Alleen de VVD dacht er genuanceerder over. “We kunnen voor de bühne wel graag over duurzaam willen praten, maar het gaat om geld”, zei VVD-fractievoorzitter Kees Noomen. Hij constateerde dat 70% van energiebesparing van de kant van bebouwing moet komen en eigenaren daarvan nu eenmaal niet topt maatregelen en investeringen te dwingen zijn.

Maar Joep van Erp (SP) gaf corporatie Eigen Haard de schuld van achterstallig onderhoud, waardoor tegenover jaarlijkse huurverhogingen nauwelijks iets aan isolatie enzovoort wordt gedaan.

D66-raadslid Tawros Aslanjan wees er op dat voor ondernemingen duurzaamheid ook winstgevend kan zijn. Hij verwees naar Unilever, die na duurzame reorganisatie megawinst boekte, waarop Noomen fijntjes opmerkte dat het maar is wat je onder duurzaam verstaat: Bij Unilever deed zich ook een ontslaggolf voor.

Slapen

Boomgaars vond dat B&W zich te weinig druk maken en een houding van ‘gaat u maar rustig slapen’ aannemen. Hij wilde weten wat er nodig is aan geld en extra capaciteit om de doelstellingen te bereiken. Sommige projecten zijn niet eens uitgevoerd en andere slechts ten dele. “Het college praat alleen over heroriëntatie, niet over afzwakken, maar het lijkt er wel op”, zei hij.

Namens GroenLinks overhandigde de wethouder een tien punten-programma om de ambitie wel waar te maken. “Wij willen iets maken van Amstelveen, maar dan moet het roer wel om.”

Bert Pijper van de ChristenUnie vond dat het niet bij een voorbeeld geven door de gemeente kan blijven, maar de bewoners beter moeten worden bereikt. “Er wordt veel gedaan, maar er kan meer”, zei hij en pleitte voor een geregeld ‘thermometer moment’, zodat kan worden vastgesteld hoe ver men op weg is. “Goed meen leidt tot beter weten”, zei hij. Volgens commissielid Rienks an het CDA is er nog wel hoop.

Mislukking

Bot leek die mening te delen al gaf hij toe dat wat de energiezuinigheid in 2040 mislukking dreigt. “Wij zijn niet op de goede weg”, gaf hij toe. “We doen veel goede dingen, maar de effecten zijn marginaal. Wij hebben nu onze focus op 28 projecten.” Bot wees onder meer op de energie neutrale scholenbouw, de inmiddels duizend elektrische laadpalen voor auto’s in de stad en een gemeentelijk energieloket, waar mensen van begin tot einde op het pad van energiebesparende maatregelen worden begeleid. Volgende maand komt er een werkconferentie over duurzaamheid, waarvoor onder meer ondernemers zijn uitgenodigd. Raadslid Oord van Burgerbelangen pleitte voor bijstellen van de plannen. “We moeten het halen”, zei hij.

Bot: “Ons doel gaat worden: fossielvrij in 2040. Dat is concreter en gemakkelijker. Broeikasgassen zijn vrij gesproken in Parijs.” Het nieuwe doel van de gemeente wil zeggen dat de energie wordt opgewekt via andere dan fossiele bronnen.

 

Lees ook:GroenLinks: ‘Geld voor groene niet laten liggen’
Lees ook:GroenLinks: ‘Geen sluitingstijd horeca op Uilenstede’
Lees ook:GroenLinks wil duurzamer Eneco
Lees ook:GroenLinks wil opvang vluchtelingen in AV
Lees ook:Raad akkoord met ‘overbodige’ motie HWC

9 reacties op “2040: AV niet energieneutrraal maar fossielvrij

  1. frank bikker

    Zou er op de openbare weg en parkjes ook niet wat bezuinigd kunnen worden. Zo zijn er in de wijk Groenelaan parkjes waar om de 10 m. een straatlantaarn staat. Dat lijkt me toch een beetje te veel van het goede.
    Wat ik me ook afvraag; Heeft de gemeente eigenlijk enige echte invloed op het energiezuinig ( bijvoorbeeld boetes) maken van de soc. woningbouw? Bij mij is dat gedurende de renovatie namelijk niet gebeurd, terwijl ze niet vergeten zijn om 4 1/2 % huurverhoging door te voeren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Zou men ook niet een soort energiewijzer kunnen maken voor scholen, verenigingsgebouwen, buurthuizen, peuterspeelzalen enz. Ik weet namelijk dat bij de wat oudere schoolgebouwen het energiegebruik alarmerend hoog is.

        /   Beantwoorden  / 
      1. PeterPC

        Doe eens wat cijfers tonen, frank. Jij bent eigenlijk een soort van, ach hoe heet die leugenaar ook al weer, die nooit met feiten komt maar altijd met aannames en winderige onderbuik gevoelens.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Frank

          Dat kan ik niet, maar als ik zie in hoeveel lokalen na schooltijd nog licht is, terwijl er niemand werkt, hoeveel lokalen nog enkel glas hebben, hoeveel computers ongebruikt aanstaan. enz .Dat er in mij bekende buurthuizen de verwarming in ruimtes volop brandt, terwijl die niet gebruikt worden, lijkt mij dat wel duidelijk.

            /   Beantwoorden  / 
    2. PeterPC

      Nou frank, die lantaarns staan er niet voor niets> Veel parkjes met weinig licht trekken toch een een bepaald soort figuren aan. Dus daarom is dat gedaan.

      Jij had toch zelf ook kunnen bedenken>

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        Het zijn grasveldjes en er brandt elke 10 m een lantaarn. Ietwat overdreven,toch? Kan ook elke 15 of 20 m.
        In Waardhuizen en Middenhoven is dat toch veel minder maar deze wijken dateren ook van na de energiecrisis.

          /   Beantwoorden  / 
  2. Tomaat

    De SP heeft voor een groot deel gelijk, maar zou er niet via RTVA een programma gemaakt kunnen worden waarin allerlei energiebezuinigende tips gegeven kunnen worden, zoals gordijnen ‘s avonds dicht, tochtstrips enz. in combinatie met opwekken schone energie? (+ bijbehorende reclame en subsidiemogelijkheden)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

    Hoe duurzaam is de verbreding van een snelweg voor particulier autoverkeer tussen Almere en Schiphol? En dan nog wel zonder tunnel, dwars door onze woonplaats?

    Als B&W van Amstelveen hun medeverantwoordelijkheid voor duurzaamheid en verbetering van het woonklimaat hadden genomen, hadden zij tegen minister Schultz moeten zeggen: ‘Over ons lijk!’

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

      Met al je praatjes had je tegen Schultz moeten roepen “Over mijn lijk”. Maar daar ben je dan weer te bang voor, van de zijlijn schreeuwer.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.