VVD: ‘Gemeente moet niet zelf ICT doen’

Kees Noomen

Kees Noomen

ICT gaat de gemeente miljoenen kosten. Daarvan is de gemeenteraad overtuigd, bleek bij de behandeling van de Kadernota 2018. Het kan wat de VVD betreft niet langzaam genoeg gaan met die digitalisering, zei raadslid Kees Noomen. Wat hem betreft mogen heel die ICT-uitgaven wel tot stilstand komen.

Noomen verwees naar een artikel in Elsevier waarin stond dat volgens politici en managers alles digitaal moet, omdat het efficiënter en goedkoper zou zijn. “Maar dure krachten staat nu zelf te kopiëren. Is dat wel zo slim?” stond er.

Noomen: “Het meeste geld zit niet in aanschafkosten van de software of licentiekosten, maar in het afstellen door externe consultants voor wat Amstelveen eigenlijk nodig heeft. En zij weten dat eigenlijk ook niet en wij gaan ze dat ongeveer eerst vertellen. Vragen om problemen is dat.”

Noomen wees op de 90 miljoen is verloren ging met digitaal opzetten van de Basisregistratie Personen, omdat het project totaal mislukte en het Rijk de stekker er maar uit trok. “Als het rijk het nu al niet kan, wie zijn wij dan?” vroeg de VVD-er zich af. Hij refereerde aan een idee van de gemeentesecretaris: Drie gemeenten door drie verschillende bedrijven volledig laten inrichten op kosten van het Rijk en als het werkt alle andere gemeenten een van de drie te laten kiezen. ICT is volgens Noomen niet iets wat Amstelveen zelf moet doen of oplossen maar dat moet het Rijk of de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) doen.

Samen met D66 diende de VVD een motie in om te investeren in whatsapp buurtpreventie die met de stemmen van ChristenUnie en SP tegen werd aangenomen. De VVD pleitte ook voor mobiele camera’s met kentekenherkenning, maar dat kan volgens de burgemeester alleen via bepaalde acties door de politie.

 

Lees ook:Iedereen moet zicht op geld gemeente krijgen
Lees ook:VVD: Groter Amstelveen moet ‘New Amsterdam’ gaan heten
Lees ook:VVD: ‘Burgers mogen niet dupe van tunnel worden’
Lees ook:VVD: Duur blijvend sportbedrijf opheffen
Lees ook:Ambtelijke samenwerking gemeenten onderzocht op winst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.