VVD: Duur blijvend sportbedrijf opheffen

Kees Noomen

Sportbedrijf Amstelveen blijft een bijlegger. Hoewel de relatie met de gemeente officieel is verzakelijkt en de toko meer op afstand kwam, moet er wel weer 1,25 miljoen euro heen ter bestrijding van zogenoemde ‘frictiekosten’, in gewoon Nederlands voor reorganisatie.

“Elk jaar leggen wij er geld bij en we gaan er nu gewoon mee door”, zei VVD-fractievoorzitter Kees Noomen donderdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM). “Als dat zo doorgaat, moeten we het Sportbedrijf maar opheffen.”

Evenals andere commissieleden constateerde hij dat er miljoenen naar ICT gaan, waaraan ook het Rijk eisen stelt aan lokale verheden. Maar hoeveel betaalt het Rijk daar dan aan mee, wilde Noomen wel weten. “Het Rijk stelt voorwaarden, dan moet het ook betalen.”

ICT eeuwige bijlegger

Voorlopig is voor het op orde brengen van de gemeentelijke ICT vijftien miljoen euro gereserveerd, maar volgens Noomen gaat men in die sector altijd het dubbele betalen. Er hangt een pittig prijskaartje aan, constateerde ook fractievoorzitter Esther Veenboer van de PvdA, die aankondigde in de gemeenteraad met een motie erover te komen.

Volgens verantwoordelijk wethouder Jeroen Brandes doet men er alles aan om de gemeentelijke ICT zo veilig mogelijk te krijgen, maar is absolute veiligheid in cyberland een utopie. “Wij zijn niet veilig, maar hebben de zaken wel op orde”, zei hij. “We moeten eerlijk tegen elkaar zijn.” De eerder van de raad gevraagde € 1,7 miljoen was gewoon te weinig volgens hem. “Dat geld is niet weggegooid, maar de uitvoering is wel vertraagd. Daar baal ik van.” De gemeente heeft extern specialisme ingehuurd, omdat de benodigde expertise niet in huis was.

Nodig

Die is trouwens ook op andere terreinen nodig. In totaal gaan er komend jaar € 6,5 miljoen naar externe medewerkers en bureaus. “Wij houden inhuur nodig”, zei de burgemeester. Volgens de PvdA gaat het vaak om personeel dat eigenlijk bij de gemeente zou moeten werken. Maar Van ’t Veld wees er op dat het iets anders ligt. “Vaak kunnen wij de juiste mensen niet als vast personeel vinden of willen degenen die wij zoeken niet in vaste dienst komen. Wij hebben nu eenmaal niet alle deskundigheid in huis, maar houden wat externen betreft de vinger aan de pols.”\

 

 

Lees ook:VVD: ‘Gemeente moet niet zelf ICT doen’
Lees ook:VVD: ‘Burgers mogen niet dupe van tunnel worden’
Lees ook:Gemeente heeft 49 miljoen voor opvangen risico’s
Lees ook:VVD stelt eisen aan opvang vluchtelingen
Lees ook:VVD: tunnel niet ten koste van heel Amstelveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.