‘Begroting moet eindelijk begrijpelijk worden voor burger’

Kees Noomen

Kees Noomen

Omdat de kaders ervoor al eerder dit jaar zijn vastgesteld (in de zogenoemde Kadernota) leverde de begroting van de gemeente voor volgend jaar nauwelijks enige discussie op in de gemeenteraad. Iets anders is natuurlijk of de bevolking ook iets van de cijferbrij snapt. “Geen bal”, constateerde VVD-fractievoorzitter Kees Noomen. Trouwens, ook voor het gemiddelde raadslid is het nog maar de vraag of hij of zij weet waar het over gaat. “Vast staat voor ons dat wij weten ongeveer 200 miljoen rond te pompen en het einde van de ronde ongeveer op nul uitkomt.”

Maar een burger leest het stuk niet, constateerde Noomen. Hij had zelf wat burgers gevraagd wat die van de gemeente verwachten. Antwoorden: Paspoort, af en toe een uittreksel en hier en daar een vergunning, die te lang duurt of niet gegeven wordt. En verder melden de mensen dat er teveel inbraken zijn, waar de politie toch niet voor komt. “Burgers worden over het algemeen met de gemeente geconfronteerd als er een rekening op de deurmat valt en de gemeente wordt daar dan ook op afgerekend,” zei Noomen, die klaagde over de aanhoudende tariefstijgingen bij de gemeente, met soms enorme percentages.

Bert de Pijper

Bert de Pijper

“De salarissen van een ieder zijn over het algemeen niet met deze percentages gestegen en wij hebben nu het punt bereikt dat we niet verder omhoog kunnen en ook niet de rekening bij de mensen kunnen neerleggen. Mensen moeten meer reserves aanhouden om schulden af te lossen, voor hun pensioen en andere onzekere gebeurtenissen. Het betekent dat wij in de toekomst uit een ander vaatje moeten tappen.” Er moet de komende jaren zwaar worden bezuinigd en dat kan onder meer door volstrekt overbodige regels voor burgers en ondernemers af te schaffen, waartoe VVD en D66 samen een motie indienden, die door de raad werd aangenomen. Een veel gehoorde klacht betreft de welstandscommissie, zei Noomen. Die kan hele bedrijven stil leggen. Noomen stelde B&W voor eens op zoek te gaan naar de top 10 ergernissen.

Ook Bert de Pijper van de ChristenUnie vond de begroting nog altijd te ingewikkeld voor de burger, waardoor de kloof tussen gemeente en bevolking alleen maar groter wordt. Hij wilde een motie indienen, had die ook naar andere raadsleden gestuurd, maar diende die niet in, omdat hij meende er eigenlijk toch te laat mee te zijn.

“Het is belangrijk, dat juist in een economisch moeilijke tijd, voor de burgers klip en klaar is hoe het geld door de gemeente wordt besteed en wat zij nog aan geld over heeft”, zegt De Pijper. Hij vindt dat de communicatie naar de burgers over de begroting eenvoudiger moet en constateert dat maar een heel beperkt deel van de bevolking het (overigens al geslonken) boek van 174 pagina’s doorneemt. Maar wie echt is geïnteresseerd, kan niet anders dan dat toch maar doen, zei CDA-fractievoorzitter Ben Jonker. Aan de oppervlakte kunnen wel wat cijfers als hapklare brokken voor iedereen worden geproduceerd, maar wie verder wil kijken, moet zich een beetje inspannen, was zijn redenering.

Maar ook die hapklare brokken zijn niet hapklaar genoeg, vinden tegenstanders van hoe het nu gaat. De Pijper: “De doorsnee Amstelvener moet op een eenvoudige wijze kunnen zien waar het geld vandaan komt, waar het naar toe gaat en hoe groot het spaarpotje van Amstelveen is.”

Hij heeft inmiddels een A-viertje naar alle fracties gestuurd met een overzicht van de belangrijkste cijfers die naar de burgers zouden kunnen. Het komt er op neer dat uit algemene dekkingsmiddelen (voornamelijk van het Rijk, verder lokale belastingen als OZB en rente) bijna 97. Daar komt uit tarieven (zoals voor afval) en reserves nog eens ruim 9 miljoen euro bij. De uitgaven bedragen ongeveer 106 miljoen euro en er is een begrotingstekort van 78 duizend euro. De algemene reserve wordt, na rekening te hebben gehouden met de betalingen voor de A9,  ongeveer € 15 miljoen, hoewel de raad eerder had vastgesteld dat die niet onder de € 17 miljoen mag dalen. Dat laatste was voor d SP reden om tegen de begroting te stemmen.

 

 

 

 

 

 

Lees ook:VVD: Groter Amstelveen moet ‘New Amsterdam’ gaan heten
Lees ook:Geen ‘na ons de zondvloed’ begroting
Lees ook:VVD: ‘Burgers mogen niet dupe van tunnel worden’
Lees ook:VVD: ‘Transfer burgemeester’
Lees ook:ChristenUnie wil geld sparen voor wijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.