ChristenUnie wil geld sparen voor wijken

 

Bert de Pijper (CU)

De gemeentelijke reserve ‘Sparen vooraf’, waarmee B&W geld voor grote projecten in de toekomst opzij willen leggen, moet ten goede komen aan de Amstelveense wijken. Dat vindt de ChristenUnie, die woensdag (19 juni) met een amendement bij de behandeling van de Kadernota 2018 (contouren voor de volgende begroting) komt.

“Sparen vooraf voor het behoud van de Amstelveense maat”, heet het amendement. Volgens fractievoorzitter Bert de Pijper is een aantal wijken aan het verouderen. Hij vindt dat er nu al geld opzij moet worden gezet om in de toekomst de bewoners ervan een leefomgeving te laten houden die voldoet aan wat hij de Amstelveense maat noemt.

Die bestaat uit goede gemeentelijke voorzieningen, een kwaliteitsslag in het sociaal domein en verduurzaming van de woningen in de wijk, zegt hij. De Pijper stelt in het amendement voor minimaal een buffer ‘Sparen Vooraf’ aan te houden van drie miljoen en niet eerder over uitgaven te beslissen voordat er tien miljoen in het fonds zit.

Vorig jaar besloot gemeenteraad dat er een aparte reserve “Sparen vooraf” wordt ingesteld, om ook in de toekomst de plaatselijke samenleving een hoog niveau aan voorzieningen te laten behouden. De ChristenUnie vindt dat dit geld moet worden gebruikt om in verouderende wijken een kwaliteitsimpuls te geven aan de woon-, werk-, en leefomgeving. De Pijper denkt aan infrastructuur, sociaal domein en duurzaamheid.

 Wijkgebouwen

“Er moet geld worden geïnvesteerd in vervanging van scholen, wijkgebouwen en andere gemeenschapsvoorzieningen, ver- en nieuwbouw van woningen, verbetering van de wegenstructuur en een facelift van de groenvoorzieningen in die wijk”, zegt De Pijper. Op basis van wijkanalyses van de leef-, woon- en werkomgeving in een wijk, moeten volgens hem maatwerkvoorzieningen worden gerealiseerd, ter verbetering van de leefomgeving. “Ook kan met het geld in de wijken invulling worden gegeven aan een aanmoedigingsbeleid om bewoners te laten kiezen voor duurzame voorzieningen op, rond en in hun woning.” Volgens De Pijper zorgt die aanpak er voor dat ook voor toekomstige generaties in de wijken een kwalitatief goede leef-, woon- en werkomgeving behouden blijft.

 

Lees ook:ChristenUnie wil geld in wijken pompen
Lees ook:Waar spaart de gemeente nou voor?
Lees ook:Rijkdom Amstelveen niet eeuwig
Lees ook:D66 wil nog eerder sparen dan Raat
Lees ook:Gemeenteraad komt praten met wijk KKP

Eén reactie op “ChristenUnie wil geld sparen voor wijken

  1. frank

    Begin vast dan met sparen voor een echt wijkcentrum voor de Keizer Karelbuurt à la de Bolder of de Meent.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.