Raadsleden: wel bezuinigen, maar niet op óns

Joep van Erp

Joep van Erp

Natuurlijk moet er worden bezuinigd door de gemeente. Maar niet op de vergoeding die raadsleden ontvangen. Daar waren alle fracties buiten de SP het woensdag in de vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen het snel over eens. Na langdurig te hebben gesteggeld over het enorme pakket bezuinigingen op andere zaken, zoals groen, cultuur, jongeren enzovoort. De SP had de raadsleden voorgesteld zelf twintig procent van hun maandelijkse vergoeding in te leveren. Dat zou 140 mille opleveren. Sommige andere fracties, zoals VVD en PvdA, vonden de gedachte best sympathiek, maar daar moest het wat hen betreft bij blijven. En D66 nam het de SP kwalijk het onderwerp op de agenda te hebben geplaatst, waardoor het in de openbaarheid moest worden behandeld. Het hoort bij het presidium – en daarmee primair achter gesloten deuren -  thuis, vond fractievoorzitter De Leur. “U maakt er nu een politiek punt van,” verweet zij de SP.Maar dat is het ook, vindt SP-fractievoorzitter Joep van Erp. Hij wilde blijkbaar juist die openbaarheid, opdat iedereen kan zien hoe de politici over vergoedingen voor zichzelf denken. De meeste andere fracties kwamen met vooral praktische bezwaren en vonden bovendien dat de vergoeding (ongeveer 1600 euro bruto per maand) nauwelijks in verhouding staat tot de vele uren die in het raadswerk worden gestoken. Vooral door een eenmansfractie als die van de ChristenUnie in de persoon van Bert de Pijper. Die vond dat hij enorm hard moet werken voor het bescheiden honorarium en verwees voorts naar het bijbelse adagio dat de arbeider zijn loon waard is.

Volgens Van Erp is de kritiek van de bevolking vaak dat politici zakkenvullers zijn. Inleveren van geld bij slecht economisch getij zou naar zijn mening een goed voorbeeld zijn. Maar CDA-fractievoorzitter Jonker wilde daar niets van weten. Minder geld zou voor hem ook minder uren raadswerk betekenen, kondigde hij aan. Henk Fokkink van de Ouderecommissie vond dat de SP voor de bühne bezig was. Overigens houden SP-raadsleden heel weinig van hun vergoeding over, doordat zij van wat er netto overblijft driekwart moeten afgeven aan de partij. Het voorstel van de SP gaat alsnog naar het presidium (gevormd door de fractievoorzitters), dat vervolgens kan beslissen of het aan de plenaire gemeenteraad wordt voorgelegd. De kans daarop lijkt uiterst klein….

Lees ook:Lachen of huilen?
Lees ook:SP vraagt andere fracties suggesties voor bezuiniging op raad
Lees ook:Geheimtaal
Lees ook:SP wil lagere vergoeding raadsleden
Lees ook:Omstreden procedure ‘groene leges’

3 reacties op “Raadsleden: wel bezuinigen, maar niet op óns

  1. Roberto2010

    De SP is uiteraard altijd alleen maar voor de Bühne bezig. Verder kunne ze toch niks!

      /   Beantwoorden  / 
    1. bakker bik

      In dit geval zeker!

        /   Beantwoorden  / 
  2. marjadoor

    @Bert de Pijper. “Die vond dat hij enorm hard moet werken voor het bescheiden honorarium en verwees voorts naar het bijbelse adagio dat de arbeider zijn loon waard is.” En de niet arbeider?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.