Lachen of huilen?

Volgens de democratische mythe vormt de gemeenteraad, zeg maar de lokale vertegenwoordiging van de inwoners, het hoogste gezag. Dat is een theorie die in de praktijk niet of nauwelijks bestaat, omdat in feite ambtenaren de dienst uit maken. Die zeggen tegen Burgemeester en Wethouders wat wel en niet kan, hoe het altijd ging en eigenlijk moet blijven. Een enkele wethouder heeft daar lak aan maar stuit met een eventuele wens tot verandering op bureaucratische weerstand.

Ambtenaren hebben bijvoorbeeld een broertje dood aan openbaarheid en handelen al jarenlang in die geest. In feite is die openbaarheid sinds de digitalisering en het zogenoemde duale stelsel alleen maar uitgekleed. Dat duale stelsel, theoretisch inhoudend dat de gemeenteraad het bestuur van de stad controleer, bestaat gewoon niet.

Voor openbaarheid heeft men het woord transparantie uitgevonden, dat veel wordt gebruikt, maar waar geenszins daden aan zijn verbonden. Raadsleden leuteren maar raak over transparantie, maar sinds dat woord tot de vocabulaire van de gemeente doordrong, kreeg het kennelijk een totaal andere betekenis.

Loze beloften

Hoezeer ambtenaren het voor het zeggen hebben – en dus niet raadsleden – bleek mij uit jarenlange gesprekken met alle fracties in die vroedschap over onder meer de digitale achterkamer raadsweb. Allemaal beloofden zij er iets aan te doen dat tot het voorheen niet bestaande systeem media en burgers toegang zouden kunnen krijgen. Hun beloften bleken loos en als ik na enige tijd vroeg naar wat zij hadden gedaan, kreeg ik óf een stupide glimlach óf de mededeling dat zij er bij de griffie (dus het ambtelijke apparaat) niet doorkwamen. Met andere woorden: Volksvertegenwoordigers zijn niet eens de baas over hun eigen correspondentie. Wat mogen zij in vredesnaam dan wél over beslissen?

De kreet ‘dat ga ik regelen’ leverde Wilders – gekoppeld aan diens ‘minder, minder’ uitspraak – in elk geval nog publiciteit en een rechtszaak op. In Amstelveen, waar de openbaarheid zelfs door ook landelijk opererende partijen nog meer geschuwd wordt dan nationaal, heeft de uitspraak geen enkel resultaat gehad. Al jaren niet. Het blijft bij lachen, terwijl men zou moeten huilen…

 

Lees ook:Hoe spannend is lokale politiek geworden?
Lees ook:Raadsgriffier Cor Heij overleden
Lees ook:Nieuwe koepel van ouderenbonden
Lees ook:Raadsleden trekken aan dode paarden
Lees ook:Alle raadsleden verdacht

7 reacties op “Lachen of huilen?

 1. Rotary-vriendje

  Voor ambtenaren die de gemeenteraad negeren is maar één oplossing; op staande voet ontslaan. Waar halen die snotneuzen de arrogantie vandaan om beleid uit de gemeenteraad terzijde te schuiven ? Ik heb er geen woorden voor.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kees

  Wel eens van rechtspositie gehoord?

    /   Beantwoorden  / 
 3. W.A. Bomgaars

  Om te lachen is het zeker niet. Dit is gewoon pure volksverlakkerij. Wat motiveert die meute ‘volksvertegenwoordigers’ eigenlijk om straks (weer) in het pluche te komen ? Idealisme is het zeker niet dus moet het wel persoonlijk gewin zijn. Te triest voor woorden.
  Zelfs een “Calimero’ onwaardig.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jan Vink

  Als nog betrekkelijk “jong” burgerraadslid voor GroenLinks (over transparant gesproken) heb ik behoefte om op de column van Dhr.Bos te reageren. Onlangs organiseerde de gemeente een politieke speeddate voor alle inwoners. Welgeteld 12 (van de 90.000) inwoners meldden zich aan.
  Moeten we hier nou om lachen of huilen?
  Jammer voor de aanmelders, maar bij gebrek aan belangstelling (wie heeft dit bepaald?), kregen zij te horen dat de bijeenkomst geannuleerd was. N.B. 12 mensen tonen in deze verkiezingstijd belangstelling, om daarna door diezelfde gemeente weer afgeserveerd te worden.
  Is dit nou om te lachen of te huilen?
  Ik droog ondertussen mijn tranen, weer een kans (hoe klein ook!) laten schieten om betrokken inwoners betrokken te houden.
  Om daarna als VVD wel een alternatieve bijeenkomst aan te bieden. Politiek gezien een slimme zet, maar uit oogpunt van gezamenlijk politiek belang een misser!
  Daarmee wil ik maar zeggen “aan transparantie gaat nog iets anders vooraf, n.l. gezamenlijke betrokkenheid. Zolang het daar nog te vaak aan schort blijven de politieke weersverwachtingen, ook in dit digitale tijdperk, te wisselvallig.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   1. Van die twaalf was ik er één, daarom wist ik van het afblazen (ik kreeg bericht).
   2. Misschien is de muur van geheimzinnigheid al zover dat niemand de politiek lokaal meer serieus neemt.
   3. De VVD is inderdaad handig in het gat gesprongen.
   4. Er waren maar 50 plaatsen (vol=vol, stond er bij). Als alle 37 raadsleden waren gekomen, schoot men met die twaalf aardig op. Afgezien nog van de kandidaten. Maar misschien ging de griffie ervan uit dat voor een politieke avond politici geen interesse hebben. Die laten de stad toch aan ambtenaren over…

     /   Beantwoorden  / 
  2. Rode Paprika

   De bewoners van Amstelveen huilen al jaren. Geen woningen voor onze kinderen, geen normaal OV meer en ik kan nog wel even doorgaan. Ooit via CPN Groenlinks in gedraaid, daarna onze Femke die het rechtse beleid omarmde, toen Kunduz, het hield niet op met GroenLinks. Ben sinds 2005 geen GL stemmer meer. Zal het ook niet meer worden. Ik begrijp dat er gemeenteraadsverkiezingen aankomen, maar allemaal zo doorzichtig. En zo op de datum geprofileerd.
   Nee, GroenRechts heeft voor mij afgedaan. Voor de VVD met al haar miscommunicatie en haar aan het plucheklevende wethouders en raadsleden (met de coalitiepartijen D’66, PvdA, BBA) en klagende VVD lieden in deze gemeente hoop ik op een blamage als verkiezingsuitslag. En GroenRechts mag zich dat zeker aanrekenen.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Frank Bikker

  Ik vind het goed van u dat u hier onder eigen naam reageert als burgerlid! De meeste raadsleden doen dat niet of gebruiken een nickname. Ook ik bezondig mij daar wel eens aan als SP-lid. (Nr 8 op de kandidatenlijst)

  Daarom ben ik van mening dat een blog als dit o.a. een prima medium is om meer transparantie te betrachten, maar dan moet er wel vanuit de politiek hier gereageerd worden en men moet dan niet enkel een eigen site opzetten waarop men de eigen waarheid loopt te roeptoeteren.(waar overigens ook niets mis mee is)

  Hopelijk zijn er meer lokale politici dezelfde mening toegedaan en kunnen we binnenkort vele reacties en ingezonden brieven verwachten. Dat maakt het geheel wat spannender, leuker en interessanter.

  En ook financieel 😉😉 leuker voor Johan!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.