Geheimtaal

Vergaderingen van de gemeenteraad en zijn commissies mogen dan tegenwoordig via internet en RTV Amstelveen live worden uitgezonden, het betekent geenszins dat daarmee de lokale politiek ook maar een millimeter dichter bij de burger komt. Die laatste wordt, al luisterend, voornamelijk geconfronteerd met onbegrijpelijk jargon. Lokale politici zeggen graag met hun kiezers in gesprek te willen, maar de praktijk staat haaks op die bewering. Zij gedragen zich als een besloten club, waarvan de leden elkaar via een dito digitaal netwerk – het zogenoemde raadsweb – informatie sturen die gewone burgers en media niet kunnen bekijken. Ook B&W maken gebruik van die elektronische achterkamer. Sterker nog: die zien er geen been in geregeld in openbare raadsvergaderingen de dames en heren politici nader te zullen informeren via raadsweb. Ofwel: zij zeggen publiekelijk dat burgers en media de boom in kunnen wat de openbaarheid betreft.Tijdens een recente vergadering van de raadscommissie Burgers en Samenleving was het weer zo ver. Er werd, ten aanhoren van aardig wat publiek in zaal, urenlang gepraat over onder meer een welzijnsnota van B&W en het voortgezet onderwijs. Cruciaal was wat het wijkwelzijn betreft dat VVD en PvdA met een amendement komen, dat vrijwel zeker wordt aangenomen door de raad en voorziet in voorlopig twee jaar zekerheid voor het personeel van Cardanus. De fracties willen, anders dan B&W, niet dat volgend jaar al aanbesteding plaatsvindt om een nieuwe welzijnsorganisatie uit de markt te vissen. Als ik het goed heb begrepen tenminste, want het in alle openbaarheid besproken amendement bleef voor de toehoorders geheim. Die lag alleen bij de politici op tafel. Nou ja, een PvdA-raadslid beloofde mij de – nog iets aan te passen – motie de volgende dag toe te zenden. Ik wacht nog steeds.

D66 en GroenLinks hadden voor dezelfde vergadering een bespreking van het rapport over een eventueel hier te stichten apart (categoriaal) gymnasium op de agenda laten zetten. Dat is opgesteld door een externe verkenningscommissie. D66 komt in de raad met een motie daarover. De commissieleden hadden die gekregen, vermoedelijk ook weer via raadsweb, media (althans ik) niet. Toch werd ook daarover in alle openbaarheid uitgebreid gesproken. Waarover spraken zij?  Wij mochten het blijkbaar niet weten.

Om het ridiculer te maken reageerde onderwijswethouder Raat in nog extremere geheimtaal op het blijkbaar geheime stuk. Hij vertelde dat hij het met punt 1 van de motie wel, met punt 2 ook, met punt 3 niet eens was. Of zoiets. Wat punt 1, 2, 3 en 4 precies inhouden, weet ik nog steeds niet. Evenmin als wie zo gek is het onbegrijpelijke geouwehoer via internet te willen aanhoren. Nou ja, ik neem aan dat niemand dat heeft gedaan. Het zal de raadsleden worst zijn. Politici, bestuurders en ambtenaren hebben in principe blijkbaar gewoon de pest aan openbaarheid, al beweren zij het tegendeel. Dat laatste vooral in verkiezingstijd.

 

Lees ook:Sexy transparantie
Lees ook:Lachen of huilen?
Lees ook:Openbaar?
Lees ook:Twitterdemocratie
Lees ook:Ambtelijke dictatuur

2 reacties op “Geheimtaal

 1. jo

  SCHANDE!
  Onder het kopje besluitenlijst vind je alleen een verslagje v/d vergadering-weet je nog niks.
  Website zeeeeeeeer slecht, probeer maar eens wat te vinden….HOPELOOS :{

    /   Beantwoorden  / 
 2. tante Bep en ome kees

  Maw. het wordt allemaal besloten in clubjes, terwijl de rest van de raadsleden zich er niet mee bemoeid c.q. wil bemoeien. “Het volk”waar het uiteindelijk allemaal om gaat, mag enkel de besluiten in ontvangst nemen. Is dat democratie????? Zo werkt u populisme en onverschilligheid wel in de hand, dames en heren volksvertegenwoordigers!!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.