SP vraagt andere fracties suggesties voor bezuiniging op raad

sp_logo_FF0000De SP heeft andere fracties gevraagd of die nog meer mogelijkheden zien voor bezuinigingen op het functioneren van de gemeenteraad dan alleen twintig procent inleveren van de vergoedingen van raadsleden, waarvoor zij zelf pleit.  Begin vorige maand verscheen een notitie van de raadsgriffie, waarin ook andere mogelijkheden voor besparingen op het raadswerk werden aangedragen. Zoals  minder communiceren naar de burgers over wat er in de raad gebeurt. De raad slokt jaarlijks aan directe en indirecte kosten nu ruim 1,6 miljoen euro op. Inclusief het wettelijk mogelijke korten van de raadsverhoedingen met twintig procent zou in totaal 2,5 kunnen worden bezuinigd, volgens de notitie. Maar de SP meldt nu het met de meeste van de door de griffie aangedragen bezuinigingsopties niet eens te zijn. Die variëren van versobering van de catering tot halvering van het onderzoeksbudget en stoppen met de internetuitzendingen en uitgebreide verslaglegging (notulen) door een bureau van de raadsvergaderingen. Ook zouden burgerleden in de raadscommissies, die per vergadering een vergoeding krijgen, in het vervolg kunnen worden geweerd. Verder kunnen – zo stond in de notitie – het opleidingsbudget voor de fracties en de fractiebudgetten worden gehalveerd. “Daar gaan wij allemaal niet mee akkoord, want zulke maatrgelenen tasten de kwaliteit van de raad als geheel aan,”  laat SP-fractievoorzitter Goep van Erp weten.  Hij wil van de fracties dus andere bezuinigingsvoorstellen horen dan in de notitie zijn aangereikt.

Elk uur vergaderen kost, los van de vergoedingen aan raadsleden, 365 euro, een raadsonderzoek gemiddeld 14 duizend euro en de beantwoording van een schriftelijke vraag 1000 tot 2000 euro. De SP wil over bezuinigingen op het raadswerk een discussie in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen, maar zegt zij de kwaliteit van de raad niet te willen aantasten.

Aan vergoedingen voor raadsleden kost de raad 731.200 euro, waar nog eens 568.400 euro voor de griffie, 65 duizend euro voor de rekenkamercommissie en ruim 42 mille voor beveiliging, kopiëren en postbezorging bijkomt.

Lees ook:SP wil lagere vergoeding raadsleden
Lees ook:Verbetering Zorgvlied: 1,6 miljoen
Lees ook:Raadsleden: wel bezuinigen, maar niet op óns
Lees ook:Gemeente pompt nog meer geld in lokale omroep
Lees ook:D66: ‘lange wachttijd schuldhulp beschamend’

16 reacties op “SP vraagt andere fracties suggesties voor bezuiniging op raad

  1. Hans van der Liet

    Burgerleden weren uit de raadscommissies? Is men misschien niet zo gelukkig met het optreden van mevrouw Grea Twint?

      /   Beantwoorden  / 
  2. bakker bik

    Bezuinigingen op het funktioneren van de lokale democratie?? Moet het niveau dan nog lager worden? Het communiceren met burgers nog minder? Die website van onze gemeente is prima! Ik stel wel voor dat de SP hun eigen kroketten en koffie betalen!

    Overigens moeten raadsleden van de SP hun vergoeding niet storten in de partijkas?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Het grappige is, dat uitgerekend SPers vaak op de publieke tribune zitten en dan handenvol Balkenende-kroketten wegsnaaien die eigenlijk bestemd zijn voor de raad.
    Ach, denk ik dan, het is hier ook net een voedselbank.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Betsy

    Waarom eet die raad dan zoveel kroketten?Ook hongerlijers zekers.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Hans van der Liet

    Dankzij Balkenende krijgt men na een bepaald tijdstip een kroket. Dus probeert de SP de vergadering altijd net zo lang te rekken totdat ze weer kunnen smikkelen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Arthur Vroomans

    Wat een kritiek op goed bedoelde plannen zeg! Ik zie de bijna 1,5 miljoen staan die de raadsvergaderingen kosten. En aan de andere kant bezuinigingen van 7 miljoen. Dan zou ik er ook alles aan willen doen om dit te verminderen. We moeten allemaal ons steentje bijdragen, toch?

      /   Beantwoorden  / 
  7. Rob Nijkamp

    Alle ideeën zijn welkom waar bezuinigingen moeten worden toegepast. Maar het is typerend dat de SP voorstelt dat de democratie maar moet worden afgeschaft. Hoezo een sterke vermindering van communiceren naar de burgers? Daar haal je als goed politicus je informatie vandaan, maar dat is zeker niet bekend, want de info komt uit een kleine enge SP kring! Wanneer is er in Amstelveen een raadsonderzoek geweest? Heel goed nooit, want je bevuilt jezelf niet dus een PM post. Nog te volgen Joep en petje, want dit voorstel kan nooit uit jullie eigen koker gekomen zijn. Leg het voorstel maar neer en wordt vriendelijk bedankt.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Arthur Vroomans

    “de info komt uit een kleine enge SP kring!”????? De SP haalt haar informatie al járen bij de inwoners zélf. Al sinds de begindagen van de partij legt ze haar oor op straat te luisteren door te gaan praten met mensen, buurten in de buurt heet dat. Dat is volgens mij iets waar je meer aan hebt dan reacties op publicaties door de gemeente. Ik neem aan dat de gemeente Amstelveen ook gewoon een pagina vult in de plaatselijke huis-aan-huis krant?

      /   Beantwoorden  / 
  9. bakker bik

    Als de SP haar info en voorstellen bij de inwoners zelf haalt, dan dient zij de inwoners ook te vertellen wat de haalbaarheid en conseqenties zijn van haar voorstellen. Anders maakt zij diezelfde bewoners alleen maar blij met dode mussen en bedrijft de SP symboolpolitiek, die uiteindelijk terug zal slaan op haarzelf.

    Daarnaast meen ik op te mogen merken dat een open democratie communicatie tussen overheid en bewoners is.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Betsy

    Nobel van Balkenende dat hij dat bewerkstelligd heeft, iedereen een kroket.

      /   Beantwoorden  / 
      1. bakker bik

        Het voorstel van Joep wordt nu: 1 bitterbal per persoon, scheelt toch 50%!!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Hans van der Liet

          Voor de 35 raadsleden van de fatsoenlijke partijen een bitterbal en voor Joep en Patrick een zure bom.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Arthur Vroomans

            Wat een fijne, inhoudelijke discussie…

              /  
    1. Bakker bik

      Nou, als je te gretig hapt, kun je je mond branden!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.