Omstreden procedure ‘groene leges’

Frank Berkhout

Frank Berkhout

Als een procedurele overval zag de meerderheid van de gemeenteraad het. D66 toverde bij de behandeling van de Kadernota (concept begroting) op het laatste moment een motie uit de hoed, met steun van de VVD, inhoudende dat drie ton wordt gereserveerd voor een fonds waaruit bouwleges geheel of gedeeltelijk worden betaald als het om een duurzaam bouwwerk gaat.

Andere fracties vonden vooral dat zoiets op deze manier niet kan. Er moet een initiatiefvoorstel voor worden gemaakt. “Het is een 1-2tje tussen twee coalitiepartijen”, klaagde GroenLinks-fractievoorzitter Martin Kortekaas.

Hij vond in strekking van de motie overigens wel goed, maar had moeite met de manier waarop de gemeenteraad ermee werd geconfronteerd. Zijn partij was overigens de enige oppositiepartij die toch maar akkoord ging met de motie. Dat deden uiteraard ook de twee andere coalitiepartijen, want in die kring is men nu eenmaal gewend de rijen te sluiten, maar ook daar klonk toch enige kritiek.

“Het is geen fraaie gang van zaken”, vond Esther Veenboer van de PvdA. En fractieleider Bakker van Burgerbelangen (bbA) zei dat het geld, als er geen ‘groene leges’ wordt betaalt, terug moet naar de algemene reserve.

Ouderencombinatie (OCA), SP, ChristenUnie en CDA stemden tegen. “Ronduit schandalig”, vond CU-fractieleider Bert de Pijper het indienen van de motie. Ook de OCA zei het niet eens te zijn met het proces. Van Erp(SP): ”Het kan niet op deze manier.” Waarbij het CDA zich aansloot.

 

Lees ook:Geen lokale opvang zwervende asielzoekers
Lees ook:Bot onderschrijft maar ondertekent niet klimaatverklaring
Lees ook:ChristenUnie: ‘Stop met ‘badgeld’ in Poel gooien’
Lees ook:SP weer tegen concept begroting
Lees ook:Soepeler hanteren parkeernorm kantoren aanvaard

2 reacties op “Omstreden procedure ‘groene leges’

  1. Daan Banaan

    Arrogantie van de macht?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

    De ‘Wat-nou?’mentalitiet sluipt ook deze gemeenteraad binnen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.