Soepeler hanteren parkeernorm kantoren aanvaard

Inza Gast

De gemeenteraad is unaniem akkoord gegaan met een motie van de VVD, ingediend met steun van D66 en GroenLinks, waarin er bij B&W op wordt aangedrongen soepeler om te gaan met de gemeentelijke parkeernormen bij kantoren. Dat zou kunnen helpen de enorme  leegstand van kantoren te doen verminderen, zei VVD-raadslid Inza Gast.

Volgens haar worden bestemmingsplanwijzigingen en vestiging van bedrijven klakkeloos afgewezen door ambtenaren als aanvragende bedrijven niet voldoen aan de vastgelegde parkeernormen. Zij wil in deze crisistijd tijdelijke versoepeling, voor de duur van drie tot vijf jaar. “Wij jaren ondernemers die het nog wel zien zitten zich hier te vestigen weg”, zei Maaike Veeningen van D66.

Zij, Gast en andere raadsleden drongen aan op maatwerk. Volgens Linda Roos van Burgerbelangen, de fractie van wethouder Levie (parkeren), heeft de parkeerschaarste in Kronenburg, waarover Gast en vooral had, te maken met forensen die hun auto er neer zetten. Maar dat staat los van de normen die ondernemers worden opgelegd als zij een pand willen betrekken, was de reactie van anderen. Nou ja, daar was Roos het dan uiteindelijk wel weer mee eens, maar zij vond het in de motie “slecht geformuleerd”. Zij vond de motie overbodig, maar stemde er tocht mee in.

Maar met uitzondering van de mededeling daarin dat de tijdelijke versoepeling van de regels tot vijf jaar moet duren en eventueel kan worden verlengd of verkort, naar gelang het voortduren van de crisis. “Het is wel degelijk een taak van de gemeente faciliterend voor bedrijven op te treden”, vond Gast.

Maaike Veeningen

Van de totale kantooroppervlakte staat bijna een kwart leeg in Amstelveen. Volgens Levie probeert met al soepel om te gaan met de parkeernormen voor bedrijven, “maar binnen de regels”. En juist die regels wil de raad nu soepeler zien toegepast.

“U zegt dat u alles al doet wat in de motie staat, maar het is dan toch jammer dat wij nog steeds op 24 % leegstand zitten en daar geen enkele verandering in komt,” zei Gast.

De raad wil ook dat B&W met ondernemers die zich in Amstelveen willen vestigen om de tafel gaan zitten, om tot parkeeroplossingen te komen. Daarbij kan ook financiële inspanning van de bedrijven worden gevraagd.

Lees ook:VVD wil soepeler parkeernormen kantoren
Lees ook:VVD: ‘Versoepelen parkeernorm in strijd tegen leegstand’
Lees ook:Raad heeft groen licht voor BIZ
Lees ook:Plan voor citymarketing op komst
Lees ook:Gemeenteraad wil glazen huis in Amstelveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.