Onenigheid over vermeende geboorte AV

Eigenlijk heb ik altijd getwijfeld aan die geboortedatum van Amstelveen. Met veel ophef omgeven, werd een ‘geboorteakte’ in het Amsterdamse stadsarchief gevonden en een paar dagen in het Van der Togt Museum tentoongesteld. Datum: 25 mei 1399. Maar toen al herinnerde ik me dat in de zestiger jaren van de vorige eeuw de gemeente bijzondere gasten als relatiegeschenk een boek toe stopte dat over acht eeuwen Amstelveen ging. Dat was door historicus J.W. Groenbeek in opdracht van de gemeente geschreven.

Als ik acht eeuwen van 1960 aftrek, komt ik toch halverwege de twaalfde eeuw uit. Dat Amstelveen ouder moet zijn dan wat die zogenoemde geboortedatum suggereert, betogen ook lokaal historicus Van Schaik, van wiens hand geregeld artikelen zijn te lezen in het blad Amstelmare van de Vereniging Historisch Amstelveen. Daar wijst AmstelveenZ op.

Maar ja, de gemeente heeft al; een beetje besloten dat 25 mei de verjaardag van Amstelveen wordt. Hoe twijfelachtig ook verder mag zijn dat deze stad 618 jaar gelden werd geboren. Voor de gemeenteraad geldt alleen dat als zogenaamde geboorteakte beschouwde stuk, een document waarin Koen van Oosterwijk op werd benoemd tot allereerste ambachtsheer van ambachtsheerlijkheid ‘Amstelreveen’.

Miskleun

Maar volgens sommige kenners van de historie is de stad veel ouder. In elk geval 94 jaar, meldt Stefan Toth op zijn amstelveenweb.com. Daar staat dat de gemeentelijke miskleun moet worden gecorrigeerd. De eerste akte van Amstelveen is bijna een eeuw ouder dan wat blijkbaar iedereen geloofd op grond van de door directeur Heleen van Ketwich Verschuur van het Jan van der Togt Museum ontdekte en door talkshow BV Amstelveen bejubelde en gepromote akte.

De Vereniging Historisch Amstelveen schermt met een akte uit 1305. En Van Schaik laat weten dat zo’n akte in feite niet eens wat zegt over de ouderdom van Amstelveen. De gemeente het overigens pas ruim 50 jaar zo, want vóór 1964 Nieuwer-Amstel, dat volgens de gemeente zelf al sinds 1278 bestaat. Leuk geprobeerd natuurlijk, die 25e mei, maar de gemeenteraad heeft zich mogelijk toch weer een beetje te snel laten meeslepen.

 

 

 

 

Lees ook:Korte expositie geboorte-akte Amstelveen
Lees ook:Van ‘t Veld bij onthulling akte: ‘Stad meer dan steen’
Lees ook:Armzalig
Lees ook:Ewoud Kieft over ‘oorlogsenthousiasme’
Lees ook:Sander Heijne over historie app in bieb

3 reacties op “Onenigheid over vermeende geboorte AV

 1. Daan Banaan

  Toer in de 60er jaren het Oude Dorp voor een groot deel gesloopt werd, heeft men O.a. archeologisch onderzoek gedaan. De oudstesporen bleken uit de 13e eeuwt te dateren. Dat was terhoogte van het voormalig kantoor van het Amstelveens Weekblad. Ik neem aan dat dit nog wel in hun archieven is terug te vinden. Misschien heeft Johan Bos daar indertijd nog een stukje aan gewijd.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Tinus Trekveer

  Veel langer geleden heette A’veen volgens mij Sodom.

    /   Beantwoorden  / 
  1. 🤡

   Uit eigen ervaring?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.