Armzalig

Dat Amstelveen al groeiend minachting voor haar historie had, ben ik met die zilveren Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) eens. In die zin is die annexatie door Amsterdam in de negentiende eeuw mogelijk wel goed geweest, want anders was misschien het concertgebouw gesloopt voor de bouw van een flat, om maar wat te noemen. Hoewel de hoofdstad er qua sloop ook wat van kon. Ik zag bijvoorbeeld de complete Galerij verdwijnen op het Frederiksplein, omdat daar de steenvloek van de Nederlandse Bank moest komen. En men heeft zelfs met de gedachte gespeeld Carré – later nota bene tot Koninklijk Theater verheven – neer te halen.

Maar de sloopgeest in Amstelveen kende geen grenzen. In de ijver een moderne gemeente te worden, is een goed deel van het Oude Dorp volledig naar de knoppen geholpen. Vorige bestuurders en politici plompten daar die vreselijk vorm gegeven appartementjes neer die er nu lelijk staan te wezen. Ik weet nog hoe zich ooit in de Fabriekssteeg (die nu niet eens meer bestaat) een smederij huisde. De d0chter van de smid werkte bij het Amstelveens Weekblad een trouwde met een redactionele collega van mij bij die krant. Het ene na het andere pand werd neergehaald. Ik zag overigens ook mooie panden en kerken komen en weer gesloopt worden. Spoorhuisjes bleken al verdwenen voordat B&W en Gemeenteraad wakker werden en ook het gebouw van het Leger des Heils, in de oorlog nog baken voor vliegers, won het niet van de vaart der volkeren waarin deze stad mee wilde.

Uiterst armzalig is het monumentale restant na vele eeuwen Amstelveen. “Ik vind het wel modern, maar het is een stad zonder oude gebouwen”, zei ooit een bezoekster van deze zogenaamde groene long iemand tegen me. Ik probeerde haar nog tegen te spreken, maar kon alleen wat lachwekkende voorbeelden noemen. Nou ja, we hebben de Dorpskerk. En dan heb je het wel zo ongeveer gehad.

Met het historisch besef van de gemiddelde Amstelvener is het droevig gesteld, klaagden diverse sprekers tijdens de receptie van de jubilerende VHA terecht. Met dat van lange rijen lokale bestuurders blijkbaar ook. En dat is nog erger.

 

Lees ook:Randwijcklaan 13
Lees ook:Bunker wordt fotostudio
Lees ook:Kerken gesloopt en gesloten in Amstelveen
Lees ook:Suggesties van burgers gevraagd voor nieuw centrum Westwijk
Lees ook:Geen ‘blokkendoos’ in Oude Dorp

9 reacties op “Armzalig

 1. gerben

  Zelfs de Dorpskerk is geen rijksmonument en niet echt oud.
  Amsteveen in prent vanmiddag op de mat. Dank, echt een pracht cahier.

    /   Beantwoorden  / 
 2. frank bikker

  Je vergeet de oude Wilhelminaschool, die in jouw tijd nog een gemeentewerkplaats was.
  En Oud Vredeveld, en nu gaat met zelfs het rijtje huizen achter de Bank slopen, waardoor er dat karakteristieke van dat pleintje verdwijnt.

  En ik houd ook mijn hart vast wat er gaat gebeuren met die verzakkende panden aan de Amsterdamse Weg of met het Amsteleiland. Dat er daar een soort huizen gebouwd zullen worden die daar totaal niet passen in het landschap en de daar rondom liggende boerderijen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. CeeBee

  Als het historisch besef van de lokale bestuurders hetzelfde is als van de gemiddelde Amstelvener, dan vormen zij op dat gebied de perfecte afspiegeling. Zoals het hoort lijkt mij dan.

  En voor de rest vind ik het in alle eerlijkheid een beetje een zeurverhaal.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Dat mag. Ik zeur met het nu zittende college mee, zal ik maar zeggen. Dat doet er alles aan om overeind te houden wat er nog aan historisch erfgoed bestaat. Einde afspiegeling dus?

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Dan heb ik je laatste alinea niet goed begrepen denk ik.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Misschien niet duidelijk? Of politiek natuurlijk. Politici zeggen altijd iets zo dat zij de volgende dag kunnen zeggen het anders te hebben bedoeld, c.q. dat die stomme kiezers en media het weer niet hebben begrepen….

       /   Beantwoorden  / 
 4. frank bikker

  Het historisch besef van de gemiddelde Nederlander is ook waardeloos, dus dan mogen het bestuur van Amsterdam van CeeBee ook de binnenstad van Amsterdam platwalsen, want dat hoort zo volgens hem.

  Nou, nou! Jij bakt ze ook bruin.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   *zucht*

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank bikker

    Is ie dan niet leuk?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.