Ewoud Kieft over ‘oorlogsenthousiasme’

 

Ewoud Kieft

Schrijver en historicus Ewoud Kieft komt woensdag 29 oktober (20.15 uur) in de vestiging te Uithoorn van Amstelland Bibliotheken vertellen over de 100 jaar gelden begonnen eerste wereldoorlog. Maar Kieft spreekt over ‘oorlogsenthousiasme’ voor wat nu de grote oorlog wordt genoemd.

Tussen 25 juli en 5 augustus 1914 waren de straten en pleinen van de Europese hoofdsteden gevuld met honderdduizenden opgewonden mensen. Wat velen al jaren hadden zien aankomen, werd werkelijkheid: er zou een grote oorlog komen. Gek genoeg vervulde dat een belangrijk deel van de bevolking met grote verwachtingen, opluchting of zelfs enthousiasme.

Het ging om de gehele Europese culturele elite van dat moment: kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en journalisten. Hoe kon het dat duizenden intelligente en sociaal geëngageerde mensen veranderden in militante, oorlogsverheerlijkende radicalen? En hoe ging het tijdens de oorlog verder met hen, toen ze eenmaal het ware gezicht van het industriële massageweld onder ogen moesten zien?

Ewoud Kieft wordt gezien als de belangrijkste Nederlandse jonge historicus van dit moment (bron: Historisch Nieuwsblad). Men kan aan hem ook vragen stellen en meepraten over dit opvallende verschijnsel van  ‘oorlogsenthousiasme’. Entreeprijs is € 7,50 en voor pashouders € 5,00. Reserveren kan online via www.debibliotheekamstelland.nl of in een van de Amstelland bibliotheken.

 

 

 

 

Lees ook:Cees Fasseur in bibliotheek over Juliana en Bernhard
Lees ook:Bibliotheken gecertificeerd
Lees ook:‘Losse Leeskring’ in bieb Aalsmeer
Lees ook:Vrouwen winnen gedichtenwedstrijd bibliotheek
Lees ook:Voordelige boekenmarkten in de bibliotheken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.