Van ‘t Veld bij onthulling akte: ‘Stad meer dan steen’

Ketwich Verschuur (links), burgemeester (midden) en Stadsdichter Den Hollander

“Al 618 jaar maken mensen Amstelveen”, zei burgemeester Mirjam van ’t Veld, voorafgaande aan de onthulling van de ‘geboorteakte’ van Amstelveen in Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat. Zij sprak tijdens de bijeenkomst in het raadhuis en combineerde haar eigen thema ‘mensen maken Amstelveen’ met de akte. De mensen hebben de eeuwen door het tot stad uitgegroeide dorp gemaakt, zei ze. “Van de veenwerker in de 15e eeuw tot de eigenaar van een landhuis 300 jaar geleden, tot de verpleegster in ons ziekenhuis anno nu.”

Bij de onthulling speelde uiteraard de lokale entertainer Matthijs den Hollander een rol, die als Stadsdichter onder meer een poëtisch werkstuk voordroeg. En natuurlijk was directeur Heleen van Ketwich Verschuur van het museum van de partij. De perkamenten akte is daar tot 28 mei te zien in een vitrine. Het is de akte op grond waarvan Koen van Oosterwijk op 25 mei 1399 werd benoemd tot allereerste ambachtsheer van ambachtsheerlijkheid ‘Amstelreveen’. Hij kreeg die benoeming van graaf Aelbrecht.

Van Ketwich Verschuur spoorde zelf de akte op in het gemeentelijke archief van Amsterdam. Men de andere belangstellenden

Kettwich Verschuur en burgemeester onthulden ‘geboorteakte’

wandelde zij mee van het raadhuis naar haar museum voor de onthulling. Daar werd ook speciaal verjaardagsbier van de lokale brouwerij De Naeckte Brouwers geserveerd.

 DNA

De burgemeester meldde in haar toespraak soms door de stad en de parken ervan de wandelen en dan onder meer te mijmeren over verleden, heden en toekomst. “Een toekomst is niets zonder een nu en een verleden”, zei ze. “Ook al gaan we mee met de tijd, met de ontwikkelingen om ons heen. Het DNA en onze cultuur, daar moeten we zuinig op zijn. Dat mogen we niet kwijtraken. Die cultuur die de mensen in Amstelveen al die jaren met elkaar hebben vormgegeven en laten groeien is onderdeel van onze toekomst.”

Over het verleden: “Wat ik voor me zie zijn veenwerkers die het land omploegen. De eerste ambachtsheer, Koen van Oosterwijk, die op 25 mei 1399 werd geïnstalleerd als leider van het ambstheerlijckheid Amstelreveen. De 30 houten huizen waaruit het oude dorp bestond rond 1500. De groei van het dorp in de 17e en 18e eeuw. Een dorp in het groen, landelijk, rustig. Een dorp waar veel welvarende Amsterdammers naar toe trokken.”

 Schiphol

Door Schiphol, als militair vliegveld in 1916 en als burgerluchthaven in 1920 geopend, kreeg de groei van de gemeente een enorme impuls. Een gemeente met een bestuur met visie om een groene gemeente te blijven, zei ze. “In 1927 werd de basis gelegd voor het Amstelveen zoals we dat nu kennen. Een van de groenste gemeenten van Europa. Met parken van de beroemde bioloog Jac. P. Thijse en tuinarchitect Tersteeg. Met een eigen bos op Amstelveens grondgebied. Een unicum, zo’n prachtig bos op een steenworp afstand.”

Van ’t Veld herinnerde er aan hoe na de 2e wereldoorlog Amstelveen een deel van de Amsterdamse woningnood opving en ook officieel een van de woongemeenten van Schiphol werd. “Maar een stad is meer dan baksteen. Meer dan rioleringen, straten en winkels. Meer dan het prachtigste groen. Een stad is pas een stad door de mensen die er wonen.”

 Weinig problemen

Nadenken over het verleden kan ook een aanleiding zijn om het over het heden te hebben, zei ze. “Zijn we die stad waarin iedereen goed met elkaar omgaat? Hoewel ieder probleem zijn eigen persoonlijke waarde heeft, zijn we in ieder geval een stad waar de problemen zich niet verhouden tot die in grote steden. De mensen die ik tegenkom zijn zich vaak bewust van hoe goed we het hebben in Amstelveen. Hoe goed het hier praktisch altijd geweest is, door de tijden heen.”

De vraag – die zij ook in haar nieuwjaarstoespraak stelde – is volgens haar hoe inwoners met elkaar omgaan. “Samen kijken we uit naar de verjaardag van onze gemeente. En gaan we vieren dat we in zo’n prachtige gemeente wonen. Vieren dat we in Amstelveen elkaar begrijpen en elkaar willen horen. Zo’n verjaardag wil ik ieder jaar wel vieren.”

 

 

 

Lees ook:Korte expositie geboorte-akte Amstelveen
Lees ook:’25 mei (vrije dag op?) verjaardag Amstelveen
Lees ook:Onenigheid over vermeende geboorte AV
Lees ook:Twee mille voor initiatief in Nes
Lees ook:Kunstproject Stadsplein bij jubileum stedebanden

Eén reactie op “Van ‘t Veld bij onthulling akte: ‘Stad meer dan steen’

  1. Banaan

    En zo werd de geschiedenis weer eens misbruikt als ordinaire propaganda .
    ” Een veenwerker die zijn akker omploegde”. Pardon , de meesten van die mensen waren ondervoede sloebers die voor hun 40e al de pijp uit waren aan Tb , longontsteking ,pleuris ,Engelse ziekte enz.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.