’25 mei (vrije dag op?) verjaardag Amstelveen

Raat (links) en Huissen

De verjaardag van Amstelveen is op 25 mei en dat moet dan maar een vrije dag worden, althans voor Amstelveners. Dat stelde directeur Heleen van Ketwich Verschuur van het Jan van der Togt Museum voor tijdens de tweede editie van BV Amstelveen, de lokale talkshow in grandcafé ‘t Oude Dorp. Zij heeft een akte opgedoken, getekend op 25 mei 1399, waarin het grondgebied van Amstelveen aan Coen van Oosterwijk wordt overgedragen voor 3100 gulden. Ketwich Verschuur wil het uit het Amsterdamse archief komende stuk in een vitrine in het museum tentoon stellen. Zij vindt het museum in het Oude Dorp gelegen museum een nog te weinig bekende parel. “Er zit zoveel potentie in”, zei ze.

Volgens haar begon met de akte uit 1399 Amstelveen, hetgeen trouwens in contrast staat met de titel van een in het begin van de zestiger jaren verschenen wetenschappelijk studie, vastgelegd in het boek ‘Acht eeuwen Amstelveen’.

De talkshow heeft als thema ‘Mensen maken Amstelveen’, maar werd opnieuw voornamelijk bezocht door raadsleden, directies van instellingen, ambtenaren en andere min of meer bekende Amstelveners. Er konden wel vrouwen aan de bak komen, maar dan wel ‘powervrouwen’ graag. Zoals burgemeester Mirjam van ’t Veld, die voor de tweede keer wegens ziekte was verhinderd en werd vervangen door wethouder en locoburgemeester Herbert Raat (VVD). Hij sprak overigens uitgebreid over de in zin eigen portefeuille zittende overkapping van de verbrede A9 in het Oude Dorp, waar een parkachtige omgeving bij wordt geschapen en die twee delen van het gebied verbindt.

Het is de talkshow die ‘het verschil wil maken’ werd aangekondigd. Waarmee is niet helemaal duidelijk. Raat, die in feite de

Heleen van Ketwich Verschuur. Foto: amstelveenweb.com

belangrijkste bestuurder van de stad is, benadrukte dat consistentie in het bestuur belangrijk te vinden. Dus niet elke vier jaar nieuwe bestuurders. Zelf is hij aan zijn tweede termijn bezig, maar daarin wel de enige in B&W. De drie andere wethouders waren deze ronde volstrekte nieuwelingen, er kwam verder een nieuwe burgemeester en ook de gemeentesecretaris Rein Schurink zwaaide af. Dat die laatste de onderkoning van de stad was, sprak Raat min of meer tegen. Die heeft trouwens het Oude Dorp wel zien veranderen van een vrij kleurloos saai gebied tot een sprankelend uitgaanscentrum met veel horeca. Op nog verdere verbetering van de kwaliteit van het gebied zijn ook de plannen voor de overkapping wat hem betreft gericht.

Balen

Overigens baalde de burgemeester Van ’t Veld wel dat zij niet naar de show kon wegens haar verblijf (wegens een longaandiening) in het ziekenhuis, schreef ze in een brief, die door presentator, stadsdichter en in 1001 andere (perform) functies actieve Matthijs den Hollander, werd voorgelezen. De andere vaste presentator is directeur Frank Huissen van de Vrijwilligers Centrale.

Verder was er ruimte voor de aankondiging van de Vrouwendag in P60, waar – komt ie weer – powervrouwen Stieneke Kruijer en Anne-Mieke, raadslid voor respectievelijk GroenLinks en D66, op 8 maart zijn te vinden met een stand over vrouwen in de politiek, gericht op werving van vrouwelijke politici in de toekomst.

En dan kreeg directeur Darshan van Egmond van de Ondernemersvereniging Amstelveen even het woord om te vertellen dat haar club een happening voor (alweer) powervrouwen in ondernemersland, dus vrouwelijke ondernemers, organiseert. De mysterie guest bleek Henk Jansen te zijn, gitarist en zanger, gespecialiseerd in Braziliaanse muziek. Hij mocht twee nummers ten gehore brengen en iets over zijn passie vertellen. De volgende aflevering van BV Amstelveen is op 27 maart om 17.00 uur.

 

Lees ook:Dochter Desmond Tutu in talkshow BV Amstelveen
Lees ook:Stationsstraat wordt niet afgesloten
Lees ook:VVD ging met de tram
Lees ook:Talkshow van start
Lees ook:Mensen maken AV, mits uit vaste kringetje

3 reacties op “’25 mei (vrije dag op?) verjaardag Amstelveen

 1. Stien

  De bekende Amstelveense inteelt cultuur weer.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Gerben

  25 mei dit jaar Hemelvaartsdag. Is dat een teken voor Amstelveen? Musea dan open? Beterschap Burgermeester, van harte. 8 maart: 100 jaar kiesrecht, en wat heeft het de vrouwen gebracht? Toch mooi die talkshow. Wel op een onmogelijk uur voor de hardwerkende Amstelveners. Iedereen straks koppijn over de plannen met de A9. Amstelveen A9 stad.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rianne

   Als het goed lees, is de talkshow niet voor werkende gewone mensen bedoeld, maar voor de notabelen, die zich op dat moment wel kunnen vrijmaken. ‘Ménsen maken Amstelveen’? Kom nou

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.