Korte expositie geboorte-akte Amstelveen

Van 25 tot en met 28 mei wordt de perkamenten ‘geboorteakte’ van Amstelveen tentoon gesteld in Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat. Het is de akte op grond waarvan Koen van Oosterwijk op 25 mei 1399 werd benoemd tot allereerste ambachtsheer van ambachtsheerlijkheid ‘Amstelreveen’. Hij kreeg die benoeming van graaf Aelbrecht.

Directeur Heleen van Ketwich Verschuur van het museum heeft zelf die akte opgespoord in het gemeentelijke archief van Amsterdam. Volgende week wordt die geboortedag van Amstelveen (op 25 mei) voor het eerst gevierd, nadat op 23 mei de akte is onthuld. Dan is er in het raadhuis om 16.30 uur een bijeenkomst in het raadhuis, waar iedereen welkom is. Burgemeester Mirjam van ’t Veld houdt daar een toespraak en vervolgens vindt de onthulling van de akte plaats in het museum, waarheen wordt gewandeld.

Daar komt ook speciaal verjaardagsbier van de lokale brouwerij De Naeckte Brouwers. Het museum, waar de akte tot zondag 28 mei is te zien, is dagelijks open tussen 11.00 en 17.00 uur.

 

Lees ook:Van ‘t Veld bij onthulling akte: ‘Stad meer dan steen’
Lees ook:Herdenkling Parijs in Raadhuis
Lees ook:Nieuwjaarsreceptie op raadhuis
Lees ook:Van ‘t Veld: ‘De smoezen waren geweldig’
Lees ook:Burgemeester naar Spanje wegens operatie vader

2 reacties op “Korte expositie geboorte-akte Amstelveen

 1. Frank Bikker

  Leuk dat men aandacht besteedt aan de ontstaansgeschiedenis van Amstelland. Wat dat betreft zou er eens een overzichtstentoonstelling moeten komen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Gerben

  Eens Frank.
  Landsmeer en Weesp lonken naar aansluiting bij Amsterdam.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.