Raad heeft moeite met blanco cheque voor inhuur externen

Kees Noomen

Kees Noomen

De gemeenteraad heeft moeite met het reserveren van 370 duizend euro om voor de gemeente externe expertise te kunnen inhuren. Zelfs fractievoorzitter Kees Noomen van de VVD van financieel wethouder Herbert Raat kon zich er moeilijk bij neerleggen. “De enige zekerheid die wij hebben is dat we dat geld kwijt zijn, alleen weten we nog niet waaraan”, zei hij in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen. “En achteraf moet maar blijken wat er mee is gebeurd.” Want nergens in het voorstel van B&W staat concreet waarvoor het bedrag nodig is, constateerden ook andere fracties.

Het voorstel is slecht onderbouwd, zei BBA-raadslid Oord. “Wat gebeurt er als we niets reserveren.” Ook D66-raadslid Frank Berkhout vond het voorstel nogal vreemd. En Bert de Pijper achtte nadere onderbouwing nodig. En de SP constateerde dat nu mogelijk op een afdeling, als gevolg van de crisis, teveel mensen zitten. Waarom kunnen die niet, mogelijk na bijscholing, elders worden ingezet, vroeg hij zich af. Fractieleider Ben Jonker van het CDA voelde er absoluut niets voor een blanco kaart aan B&W af te geven. En GroenLinks wilde weten welke grote calamiteiten zich zouden kunnen voordoen waarvoor de gemeente nu al 370 duizend extra te besteden moet hebben om op afroep externen in te huren.

Herbert Raat

Herbert Raat

De vraag bij de raadsleden rees waarom er niet om geld wordt gevraagd als er concrete plannen bestaan om externe medewerkers in de huren. Bijvoorbeeld als er een ton voor een duidelijk omschreven opdracht nodig is. “Ik zou zeggen, begin met een ton”, zei Noomen. Eerder besloot de gemeenteraad dat externe inhuur zoveel mogelijk aan banden moet worden gelegd en duidelijk inzichtelijk gemaakt. “Nu vraagt het college een zak geld en voert dat amendement niet uit”, zei Jonker.

Onzekerheden

Financieel wethouder Raat zei de bezwaren tegen het voorstel goed te kunnen begrijpen. Het geld is vooral nodig ter voorbereiding op de toenemende zorgtaken van de gemeente, die het Rijk decentraliseert. “De decentralisatie hangt van onzekerheden aan elkaar”, zei hij. In reactie op het standpunt dat er ruimte in de ambtelijke capaciteit bestaat die nu voor de nieuwe taken kan worden aangewend, zei hij dat ambtenaren van bijvoorbeeld Vastgoed niet zonder meer voor jeugdzorg zijn in te zetten. “Er is nog nooit zo’n grote decentralisatie op ons afgekomen. Er gaat geen cent uit als wij er als college niet achter staan.” Hij wees er ook op dat het lastig is mensen in vaste dienst aan te nemen die de gemeente later moeilijk weer kan ontslaan. “Wij krijgen een andere organisatie en ik wil niet voor elke jurist en euro bij u terug komen.”

Lees ook:VVD: ‘Gemeente moet niet zelf ICT doen’
Lees ook:VVD: Duur blijvend sportbedrijf opheffen
Lees ook:‘Blanco cheque’ reservering welzijn even uitgesteld
Lees ook:Gemeente wil meer AED’s en training in reanimatie
Lees ook:VVD: Groter Amstelveen moet ‘New Amsterdam’ gaan heten

Eén reactie op “Raad heeft moeite met blanco cheque voor inhuur externen

  1. de theedrinker

    We hebben toch al die supercrack Oudkerk al binnenboord gehaald, een voormalige baas van de hr. Raat. Ik vind dit niet handig. Dit is schieten voor open doel.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.