‘Blanco cheque’ reservering welzijn even uitgesteld

 

Fred de Graaf

Fred de Graaf

De door een deel van de gemeenteraad, inclusief de eigen VVD-fractie van financieel wethouder Herbert Raat, als ‘blanco cheque’ beschouwde 370 mille voor inhuur van externe hulp wordt toch even nog niet gereserveerd. B&W hebben voorgesteld een beslissing door de raad even uit te stellen tot volgende maand.

Wat de meerderheid van de raad stak, was dat er een reservering van 370 euro werd gevraagd, zonder dat volstrekt duidelijk was waaraan dat zou worden uitgegeven. Dat bleek tijdens de vergadering van een raadscommissie. Kom telkens met een voorstel als duidelijk is waar het heen gaat, redeneerde de VVD. Andere fracties deelden die mening. Volgens het college heeft het allemaal vooral te maken met de overheveling van taken van rijk aar gemeente op het gebied van zorg en welzijn, de zogenoemde decentralisatie. Het budget van de gemeente stijgt er door van 180 naar 230 miljoen, maar de extra revenuen van 50 miljoen zijn veel minder dan het Rijk er nu aan uitgeeft.

De invoering vergt veel van de ambtelijke organisatie, maar ook van de projectgroep die haar voorbereid, zeggen B&W.

Weliswaar bestaat die projectorganisatie zoveel mogelijk uit eigen mensen (bijna 20 medewerkers van allerlei pluimage worden daar helemaal of deels voor vrijgemaakt), maar daarnaast moet (nog) niet aanwezig specialisme worden ingehuurd. Vandaar dus. “De kosten die we daarvoor maken zijn ongeveer in evenwicht met de extra inkomsten die we voor de invoering van het Rijk vergoed krijgen”, schrijft burgemeester Fred de Graaf namens het college.

“En door onze keuze om zoveel mogelijk eigen mensen in te zetten, kunnen zij kennis voor de toekomst verwerven.” Daardoor zijn volgens het college t.z.t. minder externen nodig bij de invoering. Maar men kan niet straffeloos grote hoeveelheden ambtelijke capaciteit aan de rest van de organisatie onttrekken, zegt het college. Weliswaar komt bijvoorbeeld bij Vastgoed en de afdeling die zich met bouwvergu8nningen bezig houdt veel capaciteit vrij, maar die is niet zonder meer bij zorg en welzijn in te zetten, zei Herbert Raat in de gemeenteraad.

De overheveling van allerlei mensen brengt met zich mee dat er gaten gaan vallen en bepaalde – ook door de raad gewenste – werkzaamheden blijven liggen. Vandaar het voorstel vooraf een reserve te vormen van € 500.000 (voor de amntelijk gefuseerde gemeenten Aalsmeer en Amstelveen), waaruit geput kan worden om werkzaamheden die in het gedrang dreigen te komen uit te kunnen voeren. Daarvan komt € 370.000 voor rekening van Amstelveen.

B&W begrijpen wel dat er bij de politiek veel vragen leven over het voorstel. Maar het is voor B&W niet mogelijk nu al exacte planningen en ramingen af te geven. Zij weten nog heel veel niet over de overheveling. “Naar onze mening is het Rijk ernstig in gebreke,” zegt De Graaf.

“De invoeringsdatum raakt steeds meer in het duister. De vraag of het dan nodig is nu al bedragen af te zonderen, zoals in dit raadsvoorstel gebeurt, begrijpen wij.”

Maar achteraf steeds een overschrijding van het budget te verantwoorden lijkt B&W ook problematisch. De raadsleden hebben om onderbouwing van het bedrag voor reservering gevraagd. Die hebben zij nu gekregen en om die bestuderen wordt het besluit een maand uitgesteld. “Voordeel daarvan is dat dan hopelijk meer duidelijkheid is ontstaan over de mate waarin en het tijdstip waarop taken op het gebied van langdurige zorg naar de gemeenten zullen worden gedecentraliseerd”, schrijft De Graaf.

Lees ook:ChristenUnie komt op voor chronisch zieken
Lees ook:Raad heeft moeite met blanco cheque voor inhuur externen
Lees ook:Amstelveen en Aalsmeer: groot genoeg voor zorgtaken
Lees ook:ChristenUnie: ‘Voor Airbnb-beleid is draagvlak nodig’
Lees ook:Koops bij dagcentrum gehandicapten

Eén reactie op “‘Blanco cheque’ reservering welzijn even uitgesteld

  1. gerben

    Wethouder F dus even plaats rust.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.