ChristenUnie komt op voor chronisch zieken

 

Jacqueline Koops. Foto: amstelveenweb.com

Chronisch zieken en gehandicapten moeten dit jaar de volledige compensatie voor het eigen risico bij hun zorgvereniging behouden. Dat vindt de ChristenUnie (CU) in de gemeenteraad. De compensatie bedroeg 99 euro per jaar, maar B&W willen wil daar € 75 van maken. Tot en met 2013 betaalde het Rijk, nu wordt dat een gemeentelijke taak. En het college is bang dat er een financieel risico ontstaat, als het oude bedrag wordt gehandhaafd. Met de overheveling naar de gemeente heeft het Rijk € 210.000 meegegeven. B&W weten evenwel niet precies hoe groot de doelgroep is en willen per se niet boven het beschikbaar gestelde bedrag uit komen.

De ChristenUnie wil evenwel woensdag een amendement indienen om het voorstel an B&W te repareren. CU-raadslid Jacqueline Koops vindt weliswaar dat een gemeentelijk financieel risico niet gewenst is, maar wijst er op dat de gemeente in oktober € 1,1 miljoen uit het sociale domein heeft overgeheveld naar de algemene reserve.

“Dat is een veelvoud van het bedrag dat nu nodig is”, zegt Koops.  Bij die overheveling, waar overigens een deel van de raad (de oppositie) tegen was, kreeg men van B&W te horen dat het geld uit de algemene reserve kan worden besteed aan het sociale domein. “Dit lijkt mij nou bij uitstek zo’n situatie”, zegt Koops.

Zij denkt dan er maximaal € 31.000 extra nodig is om de volledige compensatie te redden. In plaats van 211.000 kost de regeling dan € 242.000. “Ik zou zeggen, haal die € 1.1 miljoen uit de kast en betaal daaruit doe ie € 31.000. Dat was immers geld uit het sociale domein en nu is dat geld weer nodig in het sociale domein”.

De 1,1 miljoen euro had betrekking op een overschot op het gebied van WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning).

 

Lees ook:Gemeente heeft 49 miljoen voor opvangen risico’s
Lees ook:CU wil lokale compensatieregeling chronisch zieken
Lees ook:Compensatie energiekosten minima verdubbeld
Lees ook:Gemeente kan 100 miljoen voor tunnel niet betalen
Lees ook:VVD: ‘Burgers mogen niet dupe van tunnel worden’

Eén reactie op “ChristenUnie komt op voor chronisch zieken

  1. gerben

    Ook de chronische situaties waarin er sprake is van een meer dan goed inkomen/pensioen/vermogen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.