Van der Togt moet geld voor verbouwing eindelijk gebruiken

John Levie

John Levie

De ruim een half miljoen euro die de gemeenteraad al jaren geleden heeft uitgetrokken voor verbouwing van het Jan van der Togt Museum is nog steeds niet uitgegeven.  Ruim drie ton werd overgemaakt aan het museum en twee ton is nog steeds bij de gemeente voor het doel gereserveerd. Samen met allerlei andere posten zijn die budgetten overgeheveld naar 2014, Maar in de gemeenteraaf begint tegen dat overhevelen toch wel bezwaar te rijzen.  Vooral als het jaar na jaar gebeurt en de projecten waarvoor de bijdragen waren bestemd niet worden uitgevoerd. Dan moet het geld maar terug naar de algemene reserve van de gemeente, vindt CDA-fractievoorzitter Ben Jonker.

Bij Van der Togt wordt het budget al zo’n zes jaar vooruit geschoven, constateerde Dolf Veenboer van de PvdA in de raadscommissie algemeen bestuur en middelen (ABM). Hij wilde geen discussie aanzwengelen over de vraag of het raadsbesluit misschien destijds niet goed is geweest, maar wel over wat er met het geld moet gebeuren als uitvoering jaar na jaar achterwege blijft. “Ergens houdt het op”, verzuchtte hij. “Dan moet er een nieuw besluit komen, waarbij het geld terug gaat naar de gemeente.”

Daar waren andere fracties het eigenlijk wel mee eens. Ook wethouder Herbert Raat van Financiën zag er voor sommige projecten wel wat in. Het houdt druk op de ketel bij de instellingen waaraan geld is toegezegd, redeneerde hij. Raat zei er wel bij dat het in totaal over een miljoen overheveling naar volgend jaar gaat. Zo’n beetje een half procent van de totale begroting. Maar toch geld natuurlijk. “Als het niet tot uitvoering komt, hebben wij als portefeuillehouders natuurlijk ook wel wat uit te leggen.”

Wat Van der Togt betreft was cultuurwethouder Levie het er eigenlijk wel mee eens dat er een einde moet komen aan het jaarlijkse vooruitschuiven. Het probleem is een beetje dat het bestuur van het museum niet goed weet of de structurele jaarlijkse kosten die uit de verbouwing voorkomen wel via de exploitatie kunnen worden bestreden. “Maar er moet nu wel eens wat gebeuren”, vindt hij.

Bert de Pijper van de ChristenUnie constateerde dat het dit jaar om een rijtje van zestien overgehevelde budgetten gaat. Voor sommige ervan is de vertraging in de uitvoering wel verklaarbaar, zoals het geld voor het tienerwerk, nog niet zolang geleden samen met de rest van het jongerenwerk door de gemeente van Cardanus overgenomen en geleidelijk doorgevoerd. Maar er staat bijvoorbeeld ook nog ruim een ton gereserveerd voor opleiding van raadsleden, waaronder vor deelname aan het jaarlijkse geldverslindende congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het volgen van trainingen en de contributie aan de raadsledenvereniging. Wat D66 betreft, maar daar ook wel eens ten dele wat anders mee gebeuren.

Lees ook:Zeventig mille voor museum Jan van der Togt
Lees ook:Nu ruim 700 ‘vrienden’ Museum Jan van der Togt
Lees ook:Gratis werk Armando zien bij Vd Togt
Lees ook:Raad: Minder subsidie Cobra Museum
Lees ook:D66 wil 70 mille voor museum Jan van der Tiogt

3 reacties op “Van der Togt moet geld voor verbouwing eindelijk gebruiken

  1. gerben

    Overmaken die 2 ton.
    En niet zeuren.
    Leve VDT in OD.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Ook als nooit gebeurt waarvoor de subsidie werd verstrekt?

        /   Beantwoorden  / 
      1. gerben

        Alles beter dan weer een leeg gebouw.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.