D66 wil 70 mille voor museum Jan van der Tiogt

Robert Zuidbroek

Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat, waar onlangs een nieuwe directie aantrad, moet zeventig mille van de gemeente krijgen. Dat vindt coalitiepartij D66 in de gemeenteraad. Bij de behandeling van de Kadernota (concept begroting) komt de fractie met de voorstel daartoe. Het geld is nodig om get museum te helpen ‘verder te professionaliseren’, zegt zij.

Na van het begin af directeur van het museum te zijn geweest gaf beeldend kunstenaar Jan Verschoor onlangs het stokje over aan Heleen van Ketwich Verschuur, die jarenlang commercieel directeur van Hermitage en Nieuwe Kerk in Amsterdam was. Het museum kreeg, behalve een half miljard voor een ingrijpende verbouwing van het pand, nooit een jaarlijkse subsidie van de gemeente, zoals het Cobra Museum. Maar volgens D66 is het niet meer weg te denken uit het Oude Dorp, waar het al meer dan 25 jaar is gevestigd in het voormalige pand van het Amstelveens Weekblad.

Het levert een waardevolle bijdrage aan het culturele aanbod van Amstelveen en haalt regeregeld spraakmakende tentoonstellingen erheen, vindt D66-raadslid Robert Zuidbroek. Hij verwijst onder meer naar de expositie over wijlen Herman Brood. Volgens hem komen na decennia van groei de financiële grenzen van het op eigen kracht draaien in zicht, vooral nu nieuwe ruimte aan het gebouw wordt toegevoegd. De nieuwe directie heeft ambitieuze plannen om de culturele vleugels verder uit te slaan, qua bezoekersaantallen en en bekendheid, meldt Zuidbroek.

“Om het museum te helpen haar ambities te realiseren en de bedrijfsvoering verder te kunnen professionaliseren, wil D66 eenmalig een bedrag beschikbaar stellen. Op die manier kunnen we bijdragen aan het behoud van dit unieke museum in Amstelveen.” Verwacht kan worden dat D66 een meerderheid achter zijn voorstel weet te krijgen. De VVD ziet en uiteraard een nieuwe kans voor (culturele) citymarketing in en de andere coalitiepartijen sluiten zich daar zoals gebruikelijk klakkeloos bij aan. Onduidelijk is de exacte bestemming van het geld en hoe de hoogte van het bedrag is berekend.

 

Lees ook:Weer € 25.000 naar RTV Amstelveen
Lees ook:D66 prijst cultuurbeleid eigen wethouder
Lees ook:D66: Knap hardlooproutes op
Lees ook:Zeventig mille voor museum Jan van der Togt
Lees ook:Ketwich Verschuur (V.d.Togt) wordt directeur Sportbedrijf

2 reacties op “D66 wil 70 mille voor museum Jan van der Tiogt

 1. Frank Bikker

  Heel vreemd dat men zo maar 70.000 euro wil toekennen aan een galerie/museum. Zonder dat het echt duidelijk is waarvoor? Zeker als men daar nog onze voormalige knuffeljunk Brood bij noemt. Die wel aardige dingen heeft gemaakt, maar of dat nu echt top of the bill is? Het Van der Togt verdient gewoon geld met kunstverkoop en is ook een commerciële instelling.
  Raar ook als men bedenkt dat in het recente verleden tijden 400.000 euro van de gemeente op de plank heeft laten liggen.

  Volgens het artikel heeft de directie grootse plannen om de culturele vleugels nog meer uit te slaan. Het lijkt me dat een directie dat altijd wil.

  Dan praat men ook nog over “citymarketing”. Lekker vaag. Ik vraag mij af of men dit soort bedragen niet beter kan besteden aan bibliotheken in de wijken, die zijn een ondersteuning van de kwaliteit van voorzieningen voor alle bewoners en het onderwijs. ipv het oppimpen van wat hotspots zoals het Stadshart en het Oude Dorp. Of dat men eens denkt aan het unieke poppentheatertje wat we hier hebben. Het lijkt wel of men zich hier enkel richt op “imagebuilding” tov expats en buitenlandse bedrijven, maar dat men ondertussen de eigen bevolking vergeet. Jammer.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  En opeens tovert een D66-er uit een hoge hoed dat dit museum 70 mille nodig heeft om verder te professionaliseren.

  Gisteren zowaar nog het programma Filosofisch Kwintet van Human gezien. Ging over de maatschappij vernietigende kracht van het lobbyen.

  Hmmm… raadslid….. museumdirecteur…. D66…. en…… lobbyen….. Komt zomaar in me op.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.