Nu ruim 700 ‘vrienden’ Museum Jan van der Togt

Angelique Bakker. Foto: amstelveenweb.com

Angelique Bakker. Foto: amstelveenweb.com

Er zijn nu 718 ‘vrienden’ van het Jan van der Togt Museum. Vorig jaar kwamen er per saldo 58 bij. Dat vertelde voorzitter Angelique Bakker van de stichting Vrienden Museum Jan van der Togt zondag tijdens haar nieuwjaarsreceptie. Men kan vriend van het museum worden voor € 36 per jaar, maar dat bedrag gaat – na vele jaren gelijk te zijn gebleven – binnenkort omhoog, zij Bakker.

Dat is nodig om jaar jaarlijkse programma, onder meer toevoegingen aan de collectie van het museum, rond te krijgen. Vorig jaar werd niet alleen Heleen van Ketwich Verschuur de nieuwe directeur van het museum aan de Dorpsstraat, als opvolgster van kunstenaar Jan Verschoor, maar werd het pand ook ingrijpend uitgebreid. “De kracht van het Museum Jan van der Togt ligt in de combinatie van gebouw en gastvrijheid”, zei Bakker. En wilde men bij de verbouwing wel handhaven. Dat is gelukt, constateerden Bakker en de aanwezige ‘vrienden’.

Bakker: “Het museum is nog altijd licht en ruim en door de manier waarop de zalen vorm kregen is het ook nog altijd intiem.” Jan Verschoor, met zijn gevoel voor ruimte, licht en vorm heeft op de verbouwing invloed gehad en die is overal in het vernieuwde museum terug te zien is, zei ze.

In het woonhuis van de vorige directeur, het Museumhuis, is ook de Stichting Jan Verschoor gevestigd. Het Museumhuis wordt regelmatig opengesteld voor de liefhebber van moderne kunst.

 Vrijwilligers

Het Museum bestaan mede dankzij tal van vrijwilligers, zei Bakker. Zij noemde van hen Marianne Bouwman, die zich na vele jaren te hebben ingezet, afscheid neemt.

De vriendenstichting verzorgt ook rondleidingen, lezingen en presentaties. Financieel wordt het intussen steeds lastiger voor het bestuur een programma ‘rond’ te krijgen. Vandaar de aangekondigde verhoging van de bijdrage. “Ondanks de enorme inzet van vrijwilligers, en de vaak vriendelijke prijzen voor catering en andere diensten, nemen de kosten voor activiteiten ieder jaar toch weer wat toe, waardoor er steeds minder geld over blijft voor bijvoorbeeld een mooi object voor de collectie, of een bijzonder evenement in het museum”, zei Bakker.

 

 

Lees ook:Viering Museum Van der Togt 25 jaar met 3 exposities
Lees ook:Nieuwe vleugel en exposities 25-jarig Van der Togt Museum
Lees ook:Zilveren jubileum bij groter Van der Togt
Lees ook:Balkenende opent expositie Jan Verschoor
Lees ook:Overeenstemming over bouwplan Van der Togt Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.