Viering Museum Van der Togt 25 jaar met 3 exposities

Jan Verschoor, Margaret Francis en Walasse Ting in Museum

Museum Jan van der Togt bestaat 25 jaar. Dit jubileum wordt van 15 september tot en met 8 januari groots gevierd met drie tentoonstellingen, onder de noemer ‘25 jaar Jan’: ‘Jan van der Togt & Jan Verschoor’, ‘Sam Francis & Friends’ en de opening van een nieuwe museumvleugel ‘De Schatkamer’.

‘Vriendschap’ loopt als een rode draad door de geschiedenis van Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling ’25 jaar Jan’ vertelt het verhaal van de warme band tussen kunstverzamelaar en museumoprichter Jan van der Togt en kunstenaar Jan Verschoor, die bijna 25 jaar lang directeur van het museum was.

Met Verschoor aan zijn zijde bouwde Van der Togt aan een grote collectie schilderijen van Sam Francis. De expositie ‘Sam Francis & Friends’ toont bijzondere vroege werken van de door de verzamelaar zo geliefde Francis en zijn kunstenaarsvrienden Walasse Ting, Karel Appel en Pierre Alechinsky.

Naast beelden van Verschoor en schilderijen van Francis, verzamelde Van der Togt vooral ook glaskunst. De hoogtepunten uit deze internationale kunstcollectie krijgen een vaste plaats in de nieuwe museumvleugel.

Jannen: een vriendschap

Aan de oprichting van Museum Jan van der Togt ging een jarenlange vriendschap tussen Jan van der Togt, oprichter van de bekende Tomado-fabriek, en Jan Verschoor vooraf. Van der Togt verzamelde niet alleen kunstwerken van Verschoor, maar liet zich ook door hem adviseren bij het uitbreiden van zijn collectie. Verschoor liet Van der Togt kennismaken met verschillende kunstvormen en kunstenaars. Zo ook met het werk van Sam Francis.

In 1990 bezochten zij samen een tentoonstelling van Francis in de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae in Amsterdam. Het werk van de Amerikaanse kunstenaar maakte zoveel indruk op Van der Togt, dat hij een omvangrijke collectie ging opbouwen. Twee jaar later bezochten Van der Togt en Verschoor een expositie van Francis in de Bundeskunsthalle in Bonn. Daar ontmoetten zij Francis, maar ook zijn kunstenaarsvrienden Walasse Ting en Karel Appel.

 Walasse Ting

In de jaren ’50 woonde en werkte Sam Francis in Parijs. Hij raakte daar bevriend met onder meer Walasse Ting, Karel Appel en Pierre Alechinsky. Door de jaren heen wisten de kunstenaars elkaar te inspireren in hun werk. Incidenteel maakten zij zelfs samen kunst. Een voorbeeld hiervan is het door Ting en Alechinsky gemaakte schilderij ‘à deux pinceaux’, dat ook op de tentoonstelling te zien is.

Het accent van de expositie ligt vooral op de Parijse periode – jaren ’50 en ’60. Er zijn onder andere minder bekende abstracte werken van Ting te zien, net als bijzondere schilderijen van Francis die geïnspireerd zijn op de waterlelies van Claude Monet. Ook toont de tentoonstelling een niet eerder geëxposeerde poëtische briefwisseling tussen Ting en Francis en kleurrijke kostuums van de Chinees-Amerikaanse kunstenaar.

Schatkamer

Om de vaste collectie nog mooier te kunnen presenteren, opent Museum Jan van der Togt een nieuwe vleugel met twee ruime tentoonstellingszalen. ‘De Schatkamer’ biedt permanent onderdak aan de hoogtepunten uit de internationale kunstverzameling: de toonaangevende glascollectie en schilderijen van Sam Francis. De expositieoppervlakte van het museum neemt hiermee met 300 m2 toe.

Met de opening van de nieuwe vleugel worden ook de openingstijden van Museum Jan van der Togt verruimd. Het museum is dan wekelijks van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur geopend. www.jvdtogt.nl. Openingstijden, vanaf 15 september: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen € 8,00, Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart : Gratis.

 

Lees ook:Nieuwe vleugel en exposities 25-jarig Van der Togt Museum
Lees ook:Zilveren jubileum bij groter Van der Togt
Lees ook:Expositie Han Mes bij Van der Togt verlengd
Lees ook:Ans Markus geeft rondleidingen op haar expositie
Lees ook:Museumkeurmerk voor Van der Togt Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.