Verlenging afvalcontract door verzelfstandiiging AEB

Weth. John Levie

Weth. John Levie

Het herhaalde voorstel van B&W het contract met het Afval Energie Bedrijf (AEB) nu al te verlengen, hoewel het nog een looptijd van vijf jaar heeft, blijkt te maken te hebben met de verzelfstandiging van die onderneming. Tot voor kort was het bedrijf eigendom van de gemeente Amsterdam, maar de deelnemende gemeenten waren mede (exploitatie) risicodragend. In mei besloot de gemeenteraad van Amsterdam het te verzelfstandigen. Het wordt van een verwerker van afval een producent van duurzame energie.

Volgens het bedrijf ontstaat in de komende jaren een krapte aan afval op de markt, omdat die wordt gebruikt voor het opwekken van energie. Dat lijkt juist een reden voor de tegenstanders van contractverlenging door Amstelveen niet op het voorstel van B&W in te gaan.

AEB wil tegen verlaging van het tarief voor verwerking – van 80 naar 65 euro per ton – een contract tot 2023, in plaats van het nu tot 2018 geldende. Want als en een vraag naar afval komt voor opwekking van energie, kan de prijs voor verwerking ervan alleen maar verder dalen.

Nu al voorziet het bedrijf Amsterdamse woningen en bedrijven van warmte, maar in de toekomst komt daar ook elektriciteit bij, zegt het AEB. Het staat naar eigen zeggen voor een grote verandering in de (afgeslankte) organisatie en een op opwekking van energie gerichte ontwikkeling. Daarover heeft het college van B&W weken geleden al een rapport aan de gemeenteraad gestuurd, maar dat gebeurde – zoals tegenwoordig gebruikelijk – via het afgesloten digitale raadsweb. Inmiddels zij de daarop al zes weken geheim gehouden stukken ook aan amstelveen.blog.nl (en vermoedelijk ander media) toegestuurd. Verantwoordelijk wethouder John Levie zit veel voordelen in de contractverlenging. Diverse raadsfracties twijfelen nog.

Lees ook:Goedkopere afvalverbranding door contractverlenging
Lees ook:Burgerbelangen teleurgesteld over verwerpen afvalcontract
Lees ook:Tegenstanders nu vóór langer afvalcontract
Lees ook:Tegenstanders contractverlenging bezoeken afvalbedrijf
Lees ook:B&W komen opnieuw met afgestemd afvalvoorstel

Eén reactie op “Verlenging afvalcontract door verzelfstandiiging AEB

  1. gerben

    Voorspelling: straks meerderheid in de raad voor.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.