Goedkopere afvalverbranding door contractverlenging

John Levie

John Levie

Door nu al de overeenkomst met het Afval Energie Bedrijf (AEB) met vijf jaar te verlengen, waardoor de gemeente er contractueel tien jaar aan vast zit, daal het tarief van de restafval verwerking. Het gaat van € 80 naar € 65. Dat kan doordat het AEB, eigendom van de gemeente Amsterdam, als gevolg van de contractverlenging de afvalverbrandingcentrale over een langere periode kan afschrijven.  

Het bedrijf verwerkt het restafval van Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen en andere gemeenten in de omgeving.

Volgens verantwoordelijk wethouder John Levie is de contractverlenging gunstig voor de inwoners. “Elk kostenvoordeel komt ten goede aan de inwoners,” zegt hij. “Dat we met een afvalverwerkingsbedrijf in de buurt werken, is ook gunstig. Transport is beperkt. Dat is goed voor onze portemonnee én het milieu.”

De verbrandingscentrale van AEB is één van de modernste, schoonste en milieuvriendelijkste ter wereld, zegt de gemeente. Het bedrijf zet restafval om in duurzame energie en warmte. Ook haalt het recyclebare materialen, zoals ijzer, uit het afval. De vrijkomende warmte gebruikt Amsterdam om duizenden huishoudens en bedrijven van warmte en warm water te voorzien. Doordat die niet zelf hun hoeven te verwarmen, is er minder CO2-uitstoot.

 

Lees ook:Verlenging afvalcontract door verzelfstandiiging AEB
Lees ook:B&W komen opnieuw met afgestemd afvalvoorstel
Lees ook:GFT-afval vorig jaar verdrievoudigd
Lees ook:Burgerbelangen teleurgesteld over verwerpen afvalcontract
Lees ook:Tegenstanders contractverlenging bezoeken afvalbedrijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.