B&W komen opnieuw met afgestemd afvalvoorstel

Weth. John Levie

Weth. John Levie

Nadat het een paar maanden geleden via een motie door de gemeenteraad werd getorpedeerd, komen B&W nu opnieuw met het (zelfde) voorstel de contractuele plichten met de Amsterdamse verwerkingscentrale voor de komende tien jaar (tot 2023) vast te leggen. Het nu bestaande contract loopt pas over vijf jaar af, maar het college wil het nu alvast met vijf jaar verlengen. In ruil daarvoor gaan de verwerkingstarieven voor het huisvuil dan omlaag: van € 80 naar € 65 euro per kilo. Maar dat is niet meer dan een optische verlaging, zei Sander Mager van GroenLinks bij de behandeling van het voorstel in april. Ook andere fracties betwijfelden toen of de marktprijs voor verwerking van afval sowieso niet zou dalen, en vonden het onverantwoord zich nu al vast te leggen op een tarief voor de komende tien jaar.

Overigens is (de herhaling van) het voorstel aan de gemeenteraad nog niet beschikbaar, maar kwam de gemeente wel al met een persbericht, waarin met geen woord wordt gerept over de politieke weerstand van enkele maanden geleden. De besparing van vijftien euro per ton, die nu al zou ingaan, wordt gebruikt ‘om lastenverzwaring bij de burgers te voorkomen’ zeggen B&W. Het in 2018 aflopende contract is gesloten met het Afval Energie Bedrijf (AEB), eigendom van de gemeente Amsterdam. Behalve het huisvuil (restafval) van de hoofdstad wordt daar dat van Aalsmeer en andere gemeenten in de omgeving verwerkt.

Volgens de gemeente komt de verlaging van het tarief eruit voort dat het AEB door de contractverlenging af afschrijvingstermijn van de centrale kan verlengen. “Dit contact is gunstig voor Amstelveen”, herhaalt verantwoordelijk wethouder John Levie (Burgerbelangen) nog maar eens zijn ook in april al gedane uitspraak. “Dat we met een afvalverwerkingsbedrijf in de buurt werken is ook gunstig. Dat voorkomt veel extra vrachtverkeer. Goed voor onze portemonnee én het milieu.” Met dat laatste argument kwam ook het CDA eerder.

Volgens B&W is de centrale van het AEB één van de modernste, schoonste en milieuvriendelijkste ter wereld. Restafval wordt er omgezet in duurzame energie en warmte. Recyclebare materialen, zoals ijzer, worden uit het afval gehaald en vrijgekomen warmte gebruikt voor verwarming van woningen en bedrijven.  Dat zorgt voor minder CO2-uitstoot, zegt het college. Alle argumenten kwamen overigens ook al in april op tafel.

Volgens een door Mager, met steun van de PvdA, in april ingediende en en door de meerderheid van de raad gesteunde – motie komt het er in feite op neer dat de basis het nu bestaande tarief (€80) is, maar in de verlenging (2017 tot 2023) een tarief van € 50 zou gelden.

Sander Mager

Sander Mager

De motie kreeg toen de steun van coalitiepartij VVD en D66 en SP. B&W werden er in opgeroepen in overleg met buurgemeenten en AEB naar een betere deal te streven en de raad daarover later dit jaar te informeren. Kennelijk is er geen betere deal uitgekomen en lanceren B&W hetzelfde voorstel. Zonder betere voorwaarden moet de gemeente het nu bestaande contract maar uitdienen, stond in de motie.

Levie heeft, zoals in de motie stond, inderdaad geprobeerd opnieuw te onderhandelen met het AEB, maar het is hem niet gelukt er mildere voorwaarden uit te slepen. Amstelveen daarvoor ook geen steun van andere gemeenten krijgen. “Hopelijk staat er in het raadsvoorstel straks een verdere onderbouwing van de ondernomen acties en het resultaat daarvan, zo niet dan zullen we er in de commissie naar vragen”, zegt Mager.  Tegenstanders van de verlenging wezen destijds er op dat er op het gebeid van duurzame verwerking van huisvuil enorme technologische ontwikkelingen gaande zijn, die in de toekomst waarschijnlijk invloed hebben op de marktprijs. Die ligt nu tussen de € 50 en € 60 per ton, zodat Amstelveen in vergelijking daarmee nogal royaal betaalt. De markttarieven dalen op het ogenblik fors, constateerde Mager. In dat licht en de oprukkende technologie voelde ook de VVD er niets voor zich nog tien jaar vast te leggen op een prijs.

 

Lees ook:Geen langdurig huisvuilcontract tegen ‘optisch’ lager tarief
Lees ook:Tegenstanders nu vóór langer afvalcontract
Lees ook:Tegenstanders contractverlenging bezoeken afvalbedrijf
Lees ook:D66 wil (nog) lager afvaltarief singles
Lees ook:CDA en PvdA zien weinig in groene motie A9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.