Geen langdurig huisvuilcontract tegen ‘optisch’ lager tarief

Sander Mager

Sander Mager

De gemeenteraad ging woensdagavond niet akkoord met verlenging van het contract met het Afval Energie Bedrijf (AEB) van de gemeente Amsterdam tot 2023. De prijs voor verwerking zou bij verlenging weliswaar dalen van € 80 naar € 65 per ton, maar dat is – zoals GrfoenLinks-raadslid Sander Mager het uitdrukte alleen een optische verlaging. Het bestaande contract loopt namelijk tot 2017. Volgens een door Mager, met steun van de PvdA, ingediende motie komt het er in feite op neer dat de basis het nu bestaande tarief (€80) is, maar in de verlenging (2017 tot 2023) een tarief van € 50 zou gelden.

De motie kreeg de steun van VVD, D66 en SP. B&W werden er in opgeroepen in overleg met buurgemeenten en AEB naar een betere deal te streven en de raad daarover later dit jaar te informeren. Als geen betere deal mogelijk blijkt, moet de gemeente het nu bestaande contract maar uitdienen.

Tegenstanders van de verlenging wezen er op dat er op het gebeid van duurzame verwerking van huisvuil enorme technologische ontwikkelingen gaande zijn, die in de toekomst waarschijnlijk invloed hebben op de marktprijs. Die ligt nu tussen de € 50 en € 60 per ton, zodat Amstelveen in vergelijking daarmee nogal royaal betaalt. De markttarieven dalen op het ogenblik fors, constateerde Mager. In dat licht en de oprukkende technologie voelde ook de VVD er niets voor zich nog tien jaar vast te leggen op een prijs.

Feenstra (VVD)

Feenstra (VVD)

Waartegen Ben Jonker (CDA) in bracht dat Amstelveen maar 1,5 procent van het totale afvoer in Amsterdam aanvoert, de installatie daar de meest efficiënte van (de 13 in) Nederland is en de and ere fracties slecht op de hoogte waren van de cijfers van alle verwerkingscentrales. “Maar als ik nu een contract voor tien jaar moet afsluiten om een beetje in de buurt van de marktprijs te komen, is dat geen werelddeal”, constateerde de VVD-er Feenstra. Hij noemde het een sigaar uit eigen doos.

En ook Lex Hendriksen van D66 betwijfelde of € 65 voor langere termijn wel een aantrekkelijk tarief is, dat past bij de snelle technologische ontwikkelingen. Zeker als centrales steeds efficiënter gaan werken en er ook meer zogenoemde ‘na scheiding’ in de gemeenten komt, waardoor het restafval vermindert, ontstaat landelijk overcapaciteit, die tot scherpere prijzen leidt, betoogde Hendriksen.

Volgens Jonker gaat evenwel het uitspelen van centrales tegen elkaar niet op, omdat transport naar bijvoorbeeld Rotterdam € 13 per ton extra kost. “De keuze is veel beperkter dan GroenLinks doet voorkomen”, zei Jonker.

Volgens wethouder John  Levie heeft de door hem voorgestelde verlengen van het contract iets van tussentijds opnieuw afsluiten van een hypotheek. “Wij hebben gekozen voor een veilige weg in deze crisistijd”, zei hij. Ook hij wees op de transportkosten bij de keuze voor een andere centrale en op de schade aan het milieu die vrachtvervoer met zich mee brengt. Tenslotte stemden alleen Burgerbelangen, CDA en ChristenUnie voor het voorstel van Levie, dat dus werd verworpen.

Lees ook:Tegenstanders nu vóór langer afvalcontract
Lees ook:B&W komen opnieuw met afgestemd afvalvoorstel
Lees ook:Tegenstanders contractverlenging bezoeken afvalbedrijf
Lees ook:CDA en PvdA zien weinig in groene motie A9
Lees ook:Buurtpark aan Marne in nieuw woongebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.