Wethouder Brandes luidt noodklok openbaar vervoer

Jeroen Brandes bij Mantelzorgers. Foto: amstelveenweb.com

Het openbaar vervoer moet beter worden in Amstelveen. Dat is de boodschap in een brandbrief van wethouder Jeroen Brandes van Verkeer (PvdA) aan de regionale Vervoersregio en Connexxion. Hij is overigens met beide instanties nog steeds in gesprek en ziet, naast alle nadelen van de nieuwe dienstregeling van Connexxion, ook verbeteringen in de nieuwe concessie voor tien jaar, die het bedrijf na een aanbesteding kreeg.

Maar het ontbreekt in de nieuwe dienstregeling aan fijnmazigheid in Amstelveen zegt hij in de brief. Er is dan weliswaar onder druk van de gemeente een halte bij de Graaf Florislaan behouden en het ’s avonds en in het weekend blijft buslijn 199 rijden, maar die laatste gaat verder dan Westwijk. “Dat is niet genoeg”, zegt Brandes, die constateert dat de bus niet eer door Bovenkerk rijdt. En ook de bewoners van Westwijk, Middenhoven, Waardhuizen en Groenelaan (inclusief Ziekenhuis Amstelland) komen er slecht vanaf. Haltes verdwijnen of worden niet gerealiseerd, waardoor inwoners in sommige gevallen grote afstanden moeten afleggen om überhaupt bij het openbaar vervoer te komen, klaagt de wethouder.

Hij ziet ook een forse afname van frequenties, door het als laten rijden van buslijn 174 door Amstelveen. Het regent klachten bij
de wethouder, schrijft hij. “Mijn mailbox zit vol met reacties van ontevreden inwoners en reizigers, terwijl juist voor hén een goed OV-systeem heel belangrijk is.” Maandag praat hij weer met de vervoersmaatschappij, maar alleen als die wat heeft te bieden, zegt hij.

Buslijn 199

Hij wil het er over hebben dat voor Bovenkerk (kruising Legmeerdijk / Beneluxbaan) wegens het wegnemen van bus 199 de directe verbinding van die wijk naar Schiphol ontbreekt. “Wij vinden dit onacceptabel”, meldt Brandes.

“Schiphol is een belangrijke bestemming in de concessie en moet zeker voor de mensen in Bovenkerk (er woont hier veel Schipholpersoneel) goed bereikbaar blijven. Wij zien als enige oplossing behoud van de route van lijn 199 door Bovenkerk. Voor de in het bestek geëiste overstap Sacharovlaan zien wij een oplossing in een nieuwe tijdelijke halte voor lijn 199 op de Sacharovlaan (oostwaarts). Dit zou wat ons betreft een tijdelijke oplossing zijn aangezien wij vinden dat, omwille van de bereikbaarheid van Waardhuizen, Middenhoven en Ziekenhuis Amstelland buslijn 199 weer zo snel mogelijk een doorgaande verbinding moet worden via Middenhoven en Groenelaan naar het busstation en weer terug. Deze route maakt onderdeel uit van een petitie die door bewoners is opgezet. Hier zijn inmiddels ruim 600 reacties op gekomen. Eerste stap is wat mij betreft het per direct verleggen van de route van buslijn 199 naar Bovenkerk waartoe Amstelveen dan een halte realiseert op de Sacharovlaan.”

 Westwijk

Ook dat in Westwijk Zuidwest geen halte voorzien voor de R-Net verbinding zint Brandes niet. “Buslijn 357 krijgt alleen een halte bij het Westwijkplein en bij de halte Nieuw Oosteinde. Voor veel bewoners nemen de wandelafstanden naar een halte fors toe. Er rijdt straks een bus door de wijk en langs scholen, alleen hij stopt nergens. Natuurlijk wordt een buslijn aan de ene kant interessanter als men sneller op de bestemming is (minder haltes), maar echter het niet aanwezig zijn van een halte middenin een groot wijkdeel als Westwijk Zuidwest is niet acceptabel. In de nieuwe dienstregeling is de balans weg, het aantal haltes in Westwijk is schrikbarend laag. Zeker als men het vergelijkt met het aanbod in wijken van omliggende dorpen en steden. Wij pleiten dan ook sterk voor een extra halte voor buslijn 357 op de J. Addamslaan.”

 Raadhuis

Ook het raadhuis wordt volgens hem slecht met openbaar vervoer bereikbaar door de nieuwe dienstregeling. Daarover wil hij graag praten met de twee instanties. Er moet een alternatief komen voor drie niet doeltreffende uurslijnen naar Kronenburg, Amstelveen Amsterdamseweg noordwest en de ‘raadhuislijn’ naar Westwijk, vindt Brandes. Daarover gaan hij maandag praten. In dat gesprek moeten knopen worden doorgehakt, zegt hij. Daar is lijn 199 door Bovenkerk zijn eerste prioriteit.

 

 

Lees ook:VVD en D66: uitstel OV-dienstregeling
Lees ook:Kortere lijn 199 blijft toch ‘s avonds rijden
Lees ook:Brandes wil beter busvervoer in Amstelveen
Lees ook:Kritiek van gemeente op plannen Connexxion
Lees ook:Bus 199 rijdt in april weer door Bovenkerk

4 reacties op “Wethouder Brandes luidt noodklok openbaar vervoer

 1. Heikneuter

  Als het kalf verdronken is ,dempt men de put. Maar wie weet!

    /   Beantwoorden  / 
 2. PvdArrogantie

  En zo zal diezelfde PvdA straks ook huilen als de Amstelveenlijn een groot drama zal blijken met jarenlang flinke overstaplopen op station Zuid, het verslechteren ivm verbouwing van verbindingen in Amstleveen Zuid. Het verkwanselen van directe verbinding met Amsterdam Centraal etc.

  Wethouder OV Brandes heeft nauwelijks iets gedaan bij de totstandkoming van deze nieuwe Connexxion plannen. Beetje verkiezingsretoriek nu. Gaat niet werken, PvdArrogantie!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Maria

   Hij zat erbij en keek ernaar, inclusief de leden van de regioraad, want ondanks hun protesten in de regioraad , heeft het allemaal niets geholpen en nu de schade tot de passagiers echt door dringt , gaat de politiek met ze meehuilen, zeker omdat de verkiezingen eraan komen.

     /   Beantwoorden  / 
 3. DatMoetAnders

  Raadsleden en bestuurders maken zelf geen gebruik van het openbaar vervoer en/of wonen vlak bij een bus- of tramhalte die níet opgeheven wordt.

  De vroegere bushalte bij de Heemraadschapslaan was perfect. Toch werd hij voor veel geld 200 meter in de richting van het busstation verplaatst. En nu wordt die opgeheven..

  Amstelveen is straks de enige stad in de wereld zónder een halte ‘Centrum’ of ‘Stadshart’.

  Het gemeentebestuur is zo slim om het ‘Nieuwe Inzamelen’ van afval pas ná de gemeenteraadsverkiezingen in te voeren zodat dit hun helaas niet de kop zal gaan kosten.

  Dat soort ellende krijg je als amateurs de leiding krijgen over zaken waar zij geen verstand van hebben.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.