Bus 199 rijdt in april weer door Bovenkerk

Jeroen Brandes

Het eerste kwartaal van 2018 moet Bovenkerk het wat openbaar vervoer bet5eft vergeten, maar van april af komt bus 199 er terug. Dat is een van de resultaten van het gesprek dat wethouder Jeroen Brandes van Verkeer (PvdA) maandag met Connexxion en Vervoerregio Amsterdam voerde. En verder spraken de partijen af te ‘onderzoeken’ hoe de goeddeels teloor gegane fijnmazigheid van het openbaar vervoer in de wijken is de herstellen.

Maar lang niet voor alle wensen van inwoners zijn Connexxion en Vervoerregio gevoelig. Zij weigeren bijvoorbeeld meer haltes in Westwijk te creëren. Dat past volgens hen niet in het R-Net concept. De Vervoerregio wil nu eenmaal de mobiliteitsdruk in de regio verminderen, dus moet men in de Amstelveense wijken maar meer lopen. Bussen moeten concurreren met auto’s dus snelheid is belangrijk, luidt de redenering. Waarbij onduidelijk blijft of anders voor het OV kiezende burgers nu niet naar de auto grijpen.

In de nieuwe dienstregeling van Connexxion ontbreekt de fijnmazigheid, zegt de wethouder. Een gesprek van hem in mei leverde behoud van de halte Graaf Florislaan op en het blijven rijden van buslijn 199 in de avonduren en weekenden. “Net voor de kerst hebben we hier gelukkig nog een aantal verbeteringen aan kunnen toevoegen”, zegt hij. Onder meer dus dat in april bus 199 weer door Bovenkerk gaat rijden. “En hopelijk op termijn weer tot aan het busstation Amstelveen, via ziekenhuis Amstelland. Daar blijf ik me hard voor maken. Ook gaan we samen met Connexxion en de Vervoerregio bekijken hoe we de bereikbaarheid van de wijken en het ziekenhuis kunnen verbeteren. Connexxion is bereid de concessie te blijven ontwikkelen. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat in het vervoerplan 2019 nog meer verbeterpunten een plaats krijgen”.

Brandes heeft tal van andere punten besproken die de fijnmazigheid betreffen, zegt hij. Maar verder dan ‘bekijken’ is het in de gesprekken kennelijk nog niet gekomen. Als daaruit blijkt dat de nu van 09.00 uur af rijdende bus 174 eerder kan rijden, gebeurt dat op z’n vroegst ook in april. Daarnaar wordt dan gestreefd.

Route R-Netlijn 357/Gelderlandplein

Partijen bekijken verder of route R-Netlijn 357 zo spoedig mogelijk via de J. Addamslaan kan. De lijn gaat per 22 juli, náást Amsterdam Centrum, óók rijden naar Station Zuid. Dit geldt ook voor R-Netbuslijn 347. Via een gratis shuttle-service kunnen mensen van Station Zuid naar het Gelderlandplein reizen.

Er komen ook in april twee extra haltes voor AML Flex (het OV voor Nes aan de Amstel): bij de Zwarte Kat en op Langs de Akker. Maar met bewoners wordt nog de locatie daarvan besproken, meldt een woordvoerster.

Doelmatiger 

In de eerste helft van 2018 doen partijen onderzoek naar een doelmatiger OV-net (sociale functie). Het betreft de lijnen 165,166,167 en in mindere mate 171 en 174. Doel is oplossingen op te nemen die in de meeste gevallen zorgen voor fijnmazigheid. Dit kan dan met gebruikelijke buslijnen of met kleinschalig vraag gestuurd vervoer (of een combinatie). Waar dat géén oplossing biedt, kan volgens de drie partijen het vernieuwde regiovervoer misschien een alternatief bieden.

Waardhuizen

Over het al dan niet mogelijk en wenselijk zijn van een busroute dóór Waardhuizen gaat de gemeente in gesprek met wijkplatform Waardhuizen/Middenhoven.

Route-wisseling 357 en lijn 171

Connexxion wil vasthouden aan een zo zuidwaarts mogelijke bundeling van R-Net buslijnen 347 en 357 in Amstelveen Zuid, omdat die volgens de vervoersmaatschappij zo centraal als mogelijk door Amstelveen loopt. Vervoerregio en Connexxion zijn niet bereid daarvan af te wijken, zoals inwoners en gemeente wensen.

 Ontwikkelen

Omdat Connexxion de nieuwe dienstregeling heeft opgesteld aan de hand van de eisen  in de concessie zegt de Vervoerregio de wensen van de gemeente Amstelveen niet allemaal per direct te kunnen doorvoeren. ‘Connexxion is gelukkig bereid de concessie te blijven ontwikkelen’, meldt de gemeente.

 

Lees ook:Brandes wil beter busvervoer in Amstelveen
Lees ook:Kortere lijn 199 blijft toch ‘s avonds rijden
Lees ook:Bureau onderzoekt verbeteringen OV
Lees ook:Kinderziektes bij start Noord-Zuidlijn
Lees ook:VVD: altijd tegen slecht OV bezwaar gemaakt

2 reacties op “Bus 199 rijdt in april weer door Bovenkerk

 1. Rode Paprika

  Ik lach me dood over die Brandes PvdA. Wat een sulletje. Je kan er geen genoeg van krijgen toch? Een wethouder die lachend meestemde met haar companen van VVD. Een niksniemendalletje. Beetje als Veeningen van D’66

    /   Beantwoorden  / 
 2. Mijn naam is Haas

  De nieuwe cxx amstelland-meerlanden dienstregelnig 2018 is ronduit belabberd te noemen. De nieuwe rnetlijnen 347 en 357 zijn totaal geen verbeteringen t.o.v hun oude cxx lijnen 170 en 172. nog steeds zijn er flinke vertegingen ondanks dat ze minder haltes aandoen. Is gewoon een wassen neus te noemen.
  Verder snap ik ook niets van de lijnen die maar 1 keer per uur rijden, welke mafketel heeft dat nu weer bedacht?
  Aangaande de NZ lijn die half juli gaat rijden snap ik de wijzigingen van lijn 199 al helemaal niet, die ging eerst naar Amsterdam Zuid, HET vertrek/eindpunt van de NZ lijn, maar iemand bij cxx vond het blijkbaar een briljant idee om lijn 199 niet meer naar station zuid te laten rijden.
  Al met al laat cxx een paar flinke steken vallen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.