Amstelveen College spoort rekenachterstand nieuwe leerlingen op

Om achterstanden in het rekenen op te sporen, neemt het Amstelveen College dit schooljaar een digitale toets af bij alle brugklassers. Die kunnen, als zij – wegens evident falend basisonderwijs – niet goed kunnen rekenen, wat tegenwoordig met veel jongeren het geval is, extra begeleiding krijgen. Uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van OCW bleek wat iedereen allang wist: dat rekenproblemen zo vroeg mogelijk moeten worden weggewerkt. Veel leerlingen lopen pas later in op de middelbare school tegen de gevolgen ervan aan.Het AC gebruikt de elektronische ABC Toets Rekenen-Wiskunde voor Voortgezet Onderwijs van dr.Groenesteijn. Als de leerling daarop goed scoort gaat hij verder met het reguliere programma. Bij een matige score krijgt hij extra aandacht van de docent wiskunde tijdens extra rekenlessen in het reguliere programma. Bij een absoluut onvoldoende score volgen steunlessen rekenen. Na afronding van dat programma moeten zij de toets opnieuw doen.

Na de herfstvakantie worden de resultaten van de toetsen gemeld aan de basisscholen die de brugklassers hebben geleverd. De score van de oud-leerlingen van elke basisschool wordt afgezet tegen de gemiddelde score van alle andere aan het AC leverende basisscholen. Daarbij kan de ene basisschool de individuele resultaten van een andere basisschool niet zien. De toetsresultaten kunnen voor basisscholen een aanvulling zijn op de kwaliteitszorg van hun rekenonderwijs, meent het AC.

Lees ook:Programma beweging en goede voeding start op Pionier
Lees ook:Verzet tegen sluiting basisschool Wereldbol
Lees ook:Medewerkers AM Groep brengen ‘koningstegels’ rond
Lees ook:Basisschool De Wereldbol gaat toch dicht
Lees ook:D66 wil raadhuis ook op zaterdag open

3 reacties op “Amstelveen College spoort rekenachterstand nieuwe leerlingen op

  1. PeterPC

    Het gebrek aan rekenkunde is geintroduceerd door de progressieve onderwijsvernieuwers. Zo heet een staartdeling tegenwoordig “repeterend aftrekken”.
    Dus 43050 delen door 350 is 123 keer 350 van 43050 aftrekken. Vandaar dat het allemaal zo langzaam gaat bij die linkse rakkers. Behalve als ze hun zakken moeten vullen, dan kunnen ze zelfs heel snel rekenen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. PeterPC

    Het verval in het onderwijs (waaronder rekenen) is treffend verwoord door Prof. Dr. Bob Smalhout in “De Telegraaf” van 16 februari 2008 en door Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Parlementaire Onderzoekscommissie naar Onderwijsvernieuwingen, die Nederland heeft geconfronteerd met een schokkend rapport over de kwaliteit van ons onderwijs.

    Duitsers die kunnen pas rekenen, misschien niet helemaal zo als wij zouden wensen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. frank bikker

    @ Peter PC De ouderwetse staartdeling is weer ingevoerd in de nieuwste methodes. Ik ben het met jullie eens dat het niveau van de spelling en het rekenen is gedaald. Maar dat komt naar mijn mening door het het feit dat steeds meer op het bordje van onderwijsmensen wordt gelegd. En dat het aantal effectieve lesuren op jaarbasis is gedaald. Het niveau van de mensen is ook veranderd. In het het voortgezet onderwijs is 25 tot 30% onbevoegd. Daarbij komt de rompslomp rondom het onderwijs. (schrijven van plannen, vergaderingen tot in het oneindigen, evaluaties enz. enz.)De beloning is daarintegen op z’n top z’n 500 euro netto per maand gedaald. De opleiding van leerkrachten in het voorgezet is veelal hbo, terwijl dat vroeger op z’n minst hbo plus was. Daarbij komt dat iedereen tot zijn 18de leerplichtig is, terwijl er zat mensen zijn die niet kunnen leren of enkel in een soort praktijkscholing wat op kunnen steken. Elke opleiding lager dan het Atheneum is in de praktijd een uitgeklede vorm hiervan.
    Gelukkig is het tegenwoordig wel zo dat de meeste leerlingen veel zelfstandiger zijn. Ze worden gedwongen om zelf allerlei dingen uit te zoeken. Maar ja dat gaat wel weer ten koste van iets anders.
    De inhoud van de rapporten waar de Peter over spreekt ken ik niet, maar ik weet wel dat het algehele onderwijspeil van de gehele nederlandse bevolking wel gestegen is. Iedereen spreekt bijvoorbeeld wel wat engels hoe krom ook.
    Mijn eindconclusie is dat je altijd alert moet zijn op verbetering van je onderwijspeil.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.